Обвинения, обиди: Льо Пен и Макрон в язвителен TV дебат

Льо Пен: Франция ще бъде управлявана от жена – от мен или от Меркел!
4 май 2017 08:15,
41
Обвинения, обиди: Льо Пен и Макрон в язвителен TV дебат
Снимка: Reuters, архив

Четири дни преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон се изправиха вчера лице в лице в язвителен телевизионен дебат, съобщиха световните агенции.

Льо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си - за защитник на френските работници. "Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юбъризацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси", заяви Льо Пен, имайки предвид икономическия модел, олицетворен от компанията за споделени пътувания "Юбър".

Тя го нарече "самодоволен банкер" и "галеното дете на системата и на елитите", а той я нарече лъжкиня, която говори небивалици и каза, че реториката й е лишена от съдържание

"Вашата стратегия е да казвате много лъжи. . . и да не предлагате нищо", заяви кандидатът на движение "Напред!" по отношение на програмата на Льо Пен в областта на заетостта . "Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите", каза Макрон в следения от милиони зрители телевизионен сблъсък и нарече Льо Пен "великата жрица на страха".

Най-ожесточен бе дебатът за националната сигурност - чувствителна тема в страна, където над 230 души бяха убити от ислямисти от 2015 г. насам.

Льо Пен обвини противника си, че няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм. Макрон отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет, ако бъде избран на поста и на свой ред разкритикува лидерката на Националния фронт, че говори опростенчески.

"За да се преборим с тероризма, трябва първо веднага да възстановим границите си", каза 48-годишната Льо Пен и обеща да експулсира всички чужденци, за които има подозрения, че са заплаха за сигурността. Макрон подчерта, че контролът по границите вече е въведен и че нейната партия не е взела участие в гласуването на законодателни мерки срещу тероризма нито в националния парламент, нито в европейския.

Тридесет и девет годишният кандидат за президент, каза, че опонентката му пада в "клопката", която извършителите на атентатите "залагат", като тласка страната към гражданска война.

Двамата влязоха в напрегнат спор също така за Европа и за еврото. Льо Пен заяви, че като напусне ЕС, Франция ще си спестява по 9 милиарда евро на година. Но Макрон каза, че истинската сума, която страната внася в евробюджета, е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване. "Вижте Обединеното кралство и Брекзит. Те ще платят от 60 до 100 милиарда евро", заяви той, имайки предвид финансовите ангажименти, които страната е поела към бюджета на ЕС до 2020 г.

"При всички положения Франция ще бъде управлявана от жена: това ще съм или аз, или г-жа Меркел", заяви Льо Пен и обвини Макрон, че не е склонен да предприеме нищо без благословията на германския канцлер.
Макрон води убедително с около 20 процентни пункта пред Льо Пен според последните социологически проучвания, а малко преди дебата бе публикуван и още един сондаж, според който движението на центриста "Напред!" може да спечели най-много места на предстоящите парламентарни избори през юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
нн преди 6 години
Да не стане както в Америка. Клинтанкъта водеше с 13, 15% и на края, аут. Този Макарон да не се учуди, ако му дойде на главата същата участ?
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най лошият политик в европа меркел управляваше досега потъващия кораб.дано французи и германци се осъзнаят
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 25Вижда се колко и "остър" след като пишеш само обиди и несвързани глупости.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убеден съм че френският народ в крайна сметка ще избере Макрон. В същото време съм обезпокоен че такова опасно недоразумение ката Льо Пен беше допуснато до втория тур.
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон ще спечели колкото и Хилъри.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон размаза кака Пенка. Накрая на дебата тя беше жалка и се държеше неадекватно.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кака Пена е долен интригант. Тя няма политически проект и затова през цялото време се опитваше да очерни Макрон чрез лъжливи клевети, белким спечели някакви диведенти от това. Добре че Макрон беше достатъчно борбен и не позволи да минат калните и номера. От това, в крайна сметка, загуби дебата, но вината за това е в Льо Пен която нямаше интерес да води дебат по същество, защото няма реализуема изборна програма.
21
11
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колко трябва да си т ъ п та да се радваш на геронтофила МакАрон? ЛьоПен в дебата каза голата истина - още един Мурксулски *** мийник...маша на едрия капитал....лицемерен глобалист...и мултикултурист!С всичките и кусури ЛьоПен казва истини - не на търтеите от Африка, ЗА националната единтичност на европейските народи!Ако тя спечелеше - това щеше да е ясен сигнал, че европейците не искат да бъдат лъгани...и "заменяни" от евтина (без)работна ръка! Храним с данъците си - собствените си убийци
20
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И защо 90% коментират като нямат хал хабер от темата. Нямат представа кой стои зад Макрон и зад какво стои Макрон. Нямате хабер от това какво се случва във Франция и хората там. И не на последно място, нямате хажер как нашите медийки само преписват големите "свободни медии" които манипулират болното ви съзнание без дори да го осъзнавате. Нямам думи просто. Маса ***. Добре че има и мислещи хора. Сигурен съм че по малко от 1% от коментиралите тук са гледали дебата. Това мнение ваше ли е всъщнос
19
10
 
6
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Избори с такъв кандидат като Льо Пен трябваше да се състоят преди минимум 10 години. Сега вече вота във Франция не зависи в голям процент от французите, които им припари под нозете и взеха да се пробуждат, а от "французите" по паспорт, с ислямо-арабски имена и котилата им. Макарона е техен избор- политкоректен, послушен, подчинен и гeй. Ние се чудим дали Франция ще бъде втора Германия, или Германия ще в втора Франция. В крайна сметка и двете държави ще станат провинции в Халифата Ал Еврабия.
18
2
 
4
 
! Отговори
EUSSR преди 6 години
Поживм , увидим .
17
9
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
"Макрон води убедително с около 20 процентни пункта пред Льо Пен според последните социологически проучвания..."Нали се досещате какво е това - FAKE NEWS!То и в САЩ до последната секунда - буквално (!), CNN, CBC, CNBC и др.под. даваха "уверено" предимство на Клинтън, но к'ва стана тя ??? Така че - либерастките медии ВИНАГИ мамят и са мамили!
16
8
 
11
 
! Отговори
агенция Нудис преди 6 години
Мнението на французите за дебата.В полза на Макрон - 63%В полза на Льо Пен - 34%Това е положението. Всичко останало е от лукаваго.
15
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, мразите мюсюлмани и т.н., разбираемо е, обаче разпадането на ЕС е абсолютна глупост. Подобен сценарии значи едно единствено нещо - срив на европейските ценни книжа и валути, а от там и обедняването на цяла Европа. Британците загубиха 200 милиарда само в първите 12 часа след вота за Брексит, а като задействат клаузата за излизане, ще загубят още пари. Като излязат окончателно от ЕС, в Лондон сити няма да е останала централата и на една кьорава банка.
14
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жива и здраа Льо Пен.Тука можем само да си мечтаем за такива патриоти.
13
11
 
14
 
! Отговори
Успех преди 6 години
Брей, тоя *** все едно и също повтаря срещу Льо Пен...Абе поне се напъни малко да промениш стила бе! Много ви е страх вас от хора, които не се съобразяват с мнението ви, не харесват гейовете и мюсюлманите! Ами това е -не ги харесваме, няма и да ги харесваме и никога няма да ги приемем-ясно? Успех на една тази жена, която дръзна да се опълчи срещу всички нежни мъжлета ...
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейчето Макарон и прабаба муНормално за Еврогейска Европа.
11
8
 
5
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
До 14.Митоди.Мнохо е по-красива,умна и богата от теб.
10
1
 
17
 
! Отговори
876 преди 6 години
Като оставим настрани кой какъв е, там поне се води лице в лице дебат. Тука нашите мишки се крият и въртят и се "джафкат" по медиите, а накрая който и да спечели всички делят баницата. Съвсем нормално за нашите балкански ширини.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дайте и на ЛьоПен да управлява, дайте и да и гледаме сеира като на Фараш, ще и стане Франция тясна като ги насътвори едни нескопосани като приказките си, площада на Бастилията ще заприлича на 18ти век