Ледът в руско-американските отношения се пропука

Руски издания за срещите на Сергей Лавров в САЩ
11 май 2017 10:30, Елка Василева
51
Ледът в руско-американските отношения се пропука
Доналд Тръмп и Сергей Лавров. Снимка: БТА

Русия и САЩ оцениха позитивно резултатите от вчерашните преговори на руския външен министър Сергей Лавров с президента на САЩ Доналд Тръп и държавния секретар Рекс Тилърсън, обобщава "Известия" реакциите в двете държавни администрации.

"Абсолютната симетрия в контактите е много важен знак, показващ, че двустранният диалог се гради стриктно на равни начала, без опити да се натрапва собствената позиция на другата страна. Ако новата американска администрация "е поработила върху грешките", отношенията ни имат доста добри перспективи", коментира пред вестника шефът на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията Константин Косачов.

Тръмп и Тилърсън са готови да намалят градуса на напрежението между САЩ и Русия, смята Валерий Гарбузов, президент на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките.

Още по темата

Ледът в руско-американските отношения изглежда се пропука. Естествено никой не говори за пробив. Но фактът, че Доналд Тръмп прие официално Сергей Лавров в Белия дом, че шефовете на руската и на американската дипломация редовно общуват помежду си, а за юли се подготвя все пак и среща между президентите на Русия и на САЩ, вдъхва надежда. Много е важно, че Москва отбелязва нагласата на Вашингтон за конкретни, неидеологизирани преговори, изтъква експертът.

"Американците никога не изпълняваха договореното с нас. Сега, тъй като Тръмп и Тилърсън са двама самостоятелни политици, отношенията ни имат перспективи", подчертава руският сенатор Владимир Джабаров пред "Парламентская газета".

Според Алексей Пушков, оглавяващ сенатската комисия по информационна политика, срещата в Белия дом може да сложи край на "продължителната неяснота около руско-американските отношения" след изборите в САЩ.

Разговорът между Тръмп и Лавров отваря според него път към договорености по сирийския проблем, по-специално за създаването на зони за деескалация. Важно е САЩ от една страна да подкрепят този план, от друга - да станат част от него. Това ще даде възможност сирийският конфликт да бъде изместен от предимно военната плоскост в политическата.

Тук не се очертават противоречия между нас при едно условие - ако Тръмп не постави борбата с тероризма в зависимост от това дали Башар Асад ще остане на власт в Сирия, добавя Пушков.

Москва не успява засега да издейства вдигане на блокадата, наложена от бившия президент на САЩ Барак Обама върху дипломатическите вили - собственост на Русия, в Ню Йорк и Вашингтон, пише в материал за визитата на Лавров "Комерсант".

По данни на вестника Белият дом настоял да получи в замяна терен за строеж на ново американско консулство в Санкт Петербург, но руските власти "сметнали пазарлъка за неуместен". Москва може според "Комерсант" да предприеме "огледални мерки спрямо американската държавна собственост в Руската федерация".

В отношенията между Русия и САЩ има къде по-сериозни дразнители, отбелязва в редакционен коментар "Независимая газета". И дава за пример "присъединяването на Крим към Русия и военните действия в Донбас. Или наложените в тази връзка антируски санкции. Или т. нар. списък Магнитски (санкциониращ според САЩ нарушители на човешките права в Русия, б. р.). Или действията на САЩ и на Русия в Сирия, пораждащи безкрайни взаимни недоволства".

Изданието припомня и "базовия конфликт. В Русия биха го нарекли нежелание от страна на Вашингтон, който се стреми да играе ролята на световен хегемон, да се примири с волята на Москва да бъде суверенна. САЩ на свой ред биха заявили, че руското ръководство не желае да спазва приетите норми за демокрация и смята да възроди съветската империя".

Вместо очевидните причини за напрежение обаче страните обсъждат отчуждаването на недвижими имоти. Следователно Русия и САЩ "обмислят размразяване", защото "днешното положение на нещата вече е втръснало на всички", пише вестникът.

"Такива стъпки като затваряне на достъпа до някакви имоти или оттегляне от някакъв договор съвсем не са необратими", подчертава "Независимая газета". Според вестника те "често се правят тъкмо с цел създаване на поле, на което демонстративно да дадеш заден ход, без да засягаш общия сблъсък на интереси". Помиряването между Русия и САЩ може да започне именно с преразглеждане на такива "излишни лоши стъпки", предполага руският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz Абе аз пробвах, ама не щат техната. Само Путин дава някоя рубла и за русофилско и за русофобско. Е ти знаеш, де!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, щом ледът се пропука, някой скоро ще се дави.
28
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Ами ако вземат наистина да си оправят отношенията? Ще продъжат ли да плащат за русофобско тролване?
27
1
 
2
 
! Отговори
Екатерина Захариева преди 6 години
Тръмп да си мери думите. Искал ли е разрешение от нас т.е. ЕС за подобни срещи.
26
0
 
3
 
! Отговори
Росен от Плевнята преди 6 години
Ама нали щяхме да обявим война на Русия и да я спечелим. Аз не съм съгласен с Тръмп. Той е нетолерантен!!!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - Америка...единия има да дава, другия е свикнал да взема - нещо като уиски с лед !
24
1
 
1
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
2 7Линдън Бейнс Джонсън достигна поста си след смъртта на Джон Фидцжералд Кенеди!!! Въпреки това около него остана усещане эа нелигитимност, а и историята беше много противна!!! Доналд Тръмп ужасно много си пасва с Л.Б. Джонсън и има ШОКИРАЩИ ПРИЛИКИ!!!
23
17
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 6 години
Саркис Калантарян подвизаващ се под руското име Сергей Лавров си мисли, че бай Дончо е миротвореца Обама. Руснаците толкова са се спекли от Тръмп, че се чудят как да му угодят и всеки, който има два грама мозък в главата може да прочете между редовете на горецитираните елементи от кремълска пропагандна машина, че изкуствено поддържат бодрячески дух сред крепостниците.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да си помечтае! Безплатно е! Гладната кокошка пък сънува - също е безплатно!
21
9
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 6 години
Саркис Калантарян,
20
0
 
5
 
! Отговори
До Скарлет преди 6 години
Войната във Виетнам започна при Джонсън, който наследи Кенеди като вицепрезидент.
19
8
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Джон Кенеди беше последният истински преэидент на американците, обещавайки да спре войната във Виетнам!!! Американските банки продължават да правят печалби от войни!!!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаххаха , играчите винаги са заедно , а нека ЕС и БГ да налагат санкции на Русия и да приемат бежанци.
17
12
 
7
 
! Отговори
Ледът се пропука... преди 6 години
... и Блядистан падна в дупката
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп открехна фризера за да се порадва на замръзналата усмивка на Путин & КГБ !
15
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много рубладжии в този сайт бе, аман от тях!Те не разбраха ли че 72% от българите харесват ЕС и няма да го заместят с руската ***.Руснаците /диктатори и царе/никога не са мислили доброто на България дори когата българския народ се бори за екзархия руснаците заявяват пред Европа и Турция че на балканите такъв народ НЯМА а всички православни са гърци и сърби! Дори нашите възрожденци са казли че е по добре да останем под турско отколкото пред руско робство. ЧЕТЕТЕ!!!!!!
14
4
 
9
 
! Отговори
ха -ха преди 6 години
Големите си затоплят отношенията ,а пък нека нашите русофоби и русофили да се избиват
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ледът в руско-американските отношения се пропука".......накрая Русия пак ще реве, че е излъгана от Запада !
12
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се завърна на световната сцена триумфално.
11
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пощръкляхте бе, русофилчета. Само изпържените ви от руската пропаганда мозъци се топят. Американците много ясно ги казаха, че докато рашките не върнат Крим, санкциите остават. И още Тръмп е казал на палячото Лавров, че трябва да озаптят Асад, за да не го сурвакат отново. Причетете, че инфото изцяло е от медии обслужващи джуджето и промиващи мозъка на ватата. А вие тук ае размечтахте и призовавате да се учи руски(: