Макрон иска промени за работниците от Изток

Тръмп и европейците не се разбраха за климата, Русия и търговските връзки
Обновена: 25 май 2017 20:16 | 25 май 2017 19:03, Никола Димитров
24
Макрон иска промени за работниците от Изток
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще предложи промени в статута на работниците, които се трудят в други страни от Съюза, за да сложи край на социалния и данъчния дъмпинг в ЕС.

"Аз съм голям фен на Европа, но тя трябва да е по-ефективна. Сегашното положение с командированите работници отслабва Европа, дава храна на националистите и е една от причината за Brexit“, заяви Макрон след среща с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Новият френски президент каза, че ще предложи стъпки, които отиват отвъд поправената от Европейската комисия директива за командированите работници, която установява принципа за равно заплащане за еднакъв труд в целия ЕС. Срещу нея възразяват новите страни членки, включително България, защото това ще сложи край на износа на работници от по-евтините източни държави към по-богатите. Западните страни обаче са на противоположното мнение, тъй като по-евтините източни работници подбиват пазара на труда в техните страни и са една от причините за високата безработица.

Макрон увери, че ще преговаря с източните държави за намиране на решение, "защото трябва да живеем заедно“. Той обаче добави, че това няма да стане с приказки, а с работа. Франция ще предложи скоро решения, обеща френският президент. Те ще защитават интересите на най-ниско платените работници в Западна Европа, чийто хляб е най-силно застрашен от приходящите работници.

"Европа трябва да осигурява закрила на хората. Трябва да се направят реформи, които да гарантират социалната защита, пенсиите на хората и аз ще работя за това, както в пределите на Франция, така и в Европа“, заяви Макрон по време на първата си задгранична визита след избирането си.

Еврокомисията предложи ремонт на директивата за командированите работници през 2016 г., но приемането им беше блокирано от парламентите на 11 държави от Централна и Източна Европа, включително Народното събрание, и върната за преработка.

"За първи път държавен глава започва разговора си с мен за социална Европа“, похвали Макрон Юнкер. Той даде да се разбере, че Брюксел ще се радва на френската подкрепа за прокарването на поправките. Двамата говорили и за ситуацията в еврозоната, както и за плановете за създаване на отбранителна политика на ЕС.

Юнкер заяви, че Брюксел разчита много на Париж за прокарването ѝ, тъй като след напускането на Великобритания, Франция ще остане единствената значима военна сила в ЕС.

"В мое лице имате съюзник за по-силна, по-ефективна , по-лесна за разбиране и по-честна Европа,“, увери Макрон своя домакин.

Френският президент беше единственият европейски лидер, който имаше индивидуална среща с американския президент Доналд Тръмп, който е в Брюксел за срещата на върха на НАТО. След обяд на четири очи в американското посолство в белгийската столица, Макрон заяви, че Тръмп е "ефективен и отворен партньор“.

Той потвърди, че САЩ и Европа ще си сътрудничат в борбата с тероризма и в търсенето на решение за Сирия. Според Макрон визитата на Тръмп в Саудитска Арабия е целяла намаляването на финансирането за терористични организации, а Европа и САЩ ще си разменят по-интензивно разузнавателна информация от Африка и Близкия Изток като част от борбата с тероризма.

Той обаче даде да се разбере, че няма промяна в американската позиция по отношение на борбата с климатичните промени и съобщи, че е призовал Тръмп, че "не бива да се вземат прибързани решения“ и че "борбата с климатичните промени трябва да остане глобално усилие, за да успее“.

Юнкер, който разговаря с Тръмп заедно с президента на Съвета на ЕС Доналд Туск, пък добави, че между Европа и САЩ има все още "твърде много различия в нашия анализ и мерки“, които трябвало да се изглаждат. След избора на Тръмп преговорите за сключване на ново търговско споразумение между ЕС и САЩ, известно като ТПТИ, бяха преустановени, но Брюксел все още се надява да ги поднови.

По-рано Туск заяви в съобщение до медиите, че "не съм 100 процента сигурен, че можем днес да кажем, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия“. Той обаче добави, че по конфликта в Украйна, след анексирането на Крим от Москва "ние бяхме на едно мнение“.

Преди това моето главно послание към президента Тръмп беше, че това, което дава на нашето сътрудничество и приятелство най-дълбокото им значение, са основните западни ценности като свободата, човешките права, уважението към човешката достойнство. Най-голямата задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, не само около интересите. Ценностите и принципите – първо. Това е, което ние – Европа и Америка – трябва да казваме".


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахгаха еви на сега Евросъюз ;)
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо европейци застават срещу европейци?!Звучи ми като геноцид над бялото европейско население и европейското население изобщо.
Първо това ще отдалечи още повече държавите,вместо да ги обедини,второ не е добре за бизнеса,трето не е добре за европейската безработица.И после се чудят защо Англия се оттеглила.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснаците изобщо не им пука
от вашите санкции - те работят
в тяхна полза. Даже един техен
министър каза - Дайте още санкции!
- след като станаха ясни резултатите
от стат. сравнение с предния период.
18
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Все по-ясно става,че не ни искат в ЕС,а и не ни е там мястото.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа, лъжа, Европа ни иска, Европа ни обича, бояришник !!!1111
16
2
 
12
 
! Отговори
е браво. преди 1 година
Какво разбрах от статията.Няма да има еко политики.Ще има силно превъоражаване.Не ни искат да работим в западна европа.Санкциите срещу Русия продължават.
15
0
 
2
 
! Отговори
до ля ля преди 1 година
Ха,ти ли ще говориш за традиции и история.Ти не можеш на български да пишеш.Въй.
14
3
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
като цяло не съм съгласен на Европа пък камо ли на Европа и Хамерика! за мен това са тези материални блага за които всички бленуват - модели на живот без ценности и традиции и история!
на тези които не виждат какво имат - България!
13
28
 
7
 
! Отговори
ален делон преди 1 година
Браво на Макрон.Врме е за промяна.Обща банкова система и общя войска.Всички държави от съюза в евро.Само така ще се изравни стандарта на живот.Време е Франция да поеме командването,което е логични тъй като е единствената ядрена сила в Европа.Управлението на Германия свърши работа и беше прескочена финансовата криза,сега е време за харчалък.
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи източна Европа е колония без глас. Тогава защитни мита за всички западноевропейски стки, защото те подбиват цените. От Китай и Азия може да купувамр без посредник и комисионна.
11
15
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България беше зле преди влизането в евросъюза!След влизането е пред тотална разруха!С такива „приятели”-врагове изобщо не ни трябват!!
10
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам веднага всички Френски компании , които имат бизнес в България да започнат да плащат на служителите си , така както им плащат във Франция.
9
2
 
57
 
! Отговори
oпетков преди 1 година
A къде отиде основният принцип на ЕС за свободно движение на хора и капитали? Значи нашите пазари трябва да са отворени за техните стоки, а нашите работници не могат да работят свободно където си искат.
8
1
 
52
 
! Отговори
ооооо преди 1 година
Виж ти. Да защитим френския работник от злия източноевропеец. Крайно време било?!
Крайно време е да си защитим вътрешния пазар от субсидираните и често боклучави стоки от запад. Да спрем вноса на китайски и турски стоки, които унищожиха леката промишленост на южна европа. Нашия вътрешен пазар е отворена врата за да могат гермаци и французи да си продават смрадливите брички в китай.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mакарон, ще изгониш доста работодатели от Франция!
6
3
 
26
 
! Отговори
маке преди 1 година
нещо не разбтах що са против наще не просто е нормално а задължително за един и същ труд да се плаща еднакво в европа
5
3
 
23
 
! Отговори
zeus преди 1 година
До до ZEUS
Така де, те са против, но Макарона щял да се бори за това. Ясно е, че няма да стане, ама мечтите са безплатни :)
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
bg работодателите са категорично против!
Също да отпадне минималната работна заплата която е твърде висока. Не може на българите да се плаща колкото на останалите. Нашето правителство нека блокира това в европарлавента. Макрон е *** и предател обслужваш путин руската мафия. оставка!
3
3
 
16
 
! Отговори
до ZEUS преди 1 година
Не си разбрал, май -,,Западните страни обаче са на противоположното мнение, тъй като по-евтините източни работници подбиват пазара на труда в техните страни и са една от причините за високата безработица.''
2
4
 
45
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Представете си как ще ревнат нашите капиталисти ако ЕС приемат единна минимална заплата, ех, мечти...