България отправя поглед към следващата крачка... еврото

Владислав Горанов заяви, че искаме да се присъединим към ERM II
31 май 2017 12:23, Десислава Попова
131
България отправя поглед към следващата крачка... еврото
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната – част от разширяването на блока, което може да стабилизира нестабилния балкански регион, пише Bloomberg.

България ще поиска от политиците в еврозоната да подкрепят кандидатурата ѝ да се присъедини към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за медията. Разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде от полза за всички, тъй като ще успокои етническите напрежения и ще намали миграцията на запад, казва той в понеделник.

"Вярвам, че разширяването на еврозоната е и политически процес", казва Горанов от кабинета си в София.

"Европа трябва да бъде по-голяма и по-обединена, за да остане конкурентна, да преодолее глобалните предизвикателства от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията трябва да продължи с бърз темп".

Страната се опитва да се присъедини към еврозоната в момент, в който по-широкият ЕС все още се олюлява заради редица шокове, включително дълговата криза в Гърция, вълната от бежанци и последно – Brexit. Пет от страните членки на валутния съюз са от бившия Източен блок, припомня изданието. Балканският регион премина през серия от кървави конфликти след разпадането на Югославия.

България вече отговаря на повечето изисквания на ЕС за присъединяването си към ERM II. Държавният дълг е на ниво от 27% от брутния вътрешен продукт, което е доста под ограничението от 60% на блока. Очаква се бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде 1,4% от БВП, което също е наполовина от 3-процентовата бариера. Левът пък е обвързан с еврото вече 20 години заради банковата криза по онова време.

Макар че икономиката се разширява и правителството може да повиши тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%, Горанов се опасява, че жизнените стандарти не са се подобрили достатъчно, за да отговорят на изискванията на ЕС и това може да провали амбициите на страната за присъединяване към ERM II.

"България е една от малкото страни, които постоянно се опитват да се присъединят към единната валута", казва Горанов. "Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателите за жизнените стандарти. За съжаление, сме доста под 70% от БВП на глава на населението в сравнение със средното за еврозоната, ниво, което останалите страни са имали към момента на присъединяването си към единната валута".

Въпреки това правителството ще лобира пред официалните представители на еврозоната да се започне процесът за влизане във валутния съюз, коментира Горанов. Все още не е определена времева рамка за присъединяване към ERM II и ще "кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени", казва той.

Страната разполага с достатъчно фискални резерви и няма нужда да взима външни заеми тази и вероятно следващата година, допълва Горанов. Планът на правителството за повишаване на пенсиите и заплатите през 2017 г. заради натиск от по-малкия коалиционен партньор няма да натежи върху бюджета, тъй като има пространство за подобряване събирането на приходи и вероятно стесняване на дупката в бюджета, казва Горанов.

Излизането на Великобритания от ЕС няма пряко да засегне двустранната търговия с България, тъй като обемът е малък, но вероятно ще повлияе чрез субсидиите, казва Горанов.

"Brexit налага предизвикателство към кохезионната политика на ЕС", коментира той. "Малко вероятно е нетните донори да увеличат вноските си, за да запазят нивата на субсидиите към по-бедните страни непроменени. Въпреки това България ще настоява финансовата подкрепа да остане без промяна. Колкото по-малко икономически различия има на континента, толкова по-добре за всички ни".

Още икономически новини четете в Investor.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
5
 
! Отговори
Fox преди 6 години
Стига сте писали глупости. Да, ще има известни неудобства първата половин година от смяната на валутите, но до двойно или тройно нарастване на цените няма да се стигне. Още повече, че дори и в момента именно заради тази смяна на валутата, масово се заплащат стоките почти двойно. Това естествено идва от факта, че ние почти нищо не произвеждаме, но усърдно внасяме.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах, глу.пендер 29, че какво пречи на "райха" ако е решил да ни изкупи и сега да го направи??? Да не би фрау Меркел и хер Шойбле да не могат да те купят щото имаш леффффчета? Хаххахаха руски ***.
23
5
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Заплата - 400? кило луканка - 9? - почти 44 кг.Луканка - иде народното благополучие!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте цените, заплатите и банките в Естония, Латвия, Литва преди и след еврото.Няма особена разлика.Но щом предпочитате отново родните цацаратури, искровци, бенебета и т.н. да ви прожектират филма КТБ, стойте си с левчетата. :))
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#19:Ако се въведе еврото,банки няма да фалират,ще фалира държавата!Влизането в еврозоната се прави точно с такава цел - такива маломерни държави и немощни "икономики",да рухнат и бъдат разфасовани,като държави,след което обявени на търг и изкупени на безценица от Райха,като едно периферно гау,подобно на кенефите в старите селски дворове.Така ще се реализира "безкръвно" и безмълвно,така лелеяната "федерализация".Съвсем ще си стане,като безкръвна окупация!Което е и целта!
20
6
 
12
 
! Отговори
КАТАСТРОФА преди 6 години
Какви са ни ползите, накой ли обяснил моля? Понеже аз веднага мога да споделя един ОГРОМЕН недостатък: ставаме солидарни в спасителните планове за другите страни от Еврозоната. Ще плащаме на Гърция, Италия и Испания... Мисля има изискване по всяко време да можем да заделим 10% от БВП!!! Това е недопистимо! Другата дума е КАТААТРОФА!
19
4
 
1
 
! Отговори
митничар преди 6 години
Ами аз какво да правя с бурканите с парите???
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм. Много пееефски *** са активирани да плюят по еврото, което ме кара да мисля, че се подготвя ново катебе, а за такова е смъртоносно да допусне надзор на ЕЦБ, върху нашата банкова система и стабилността на еврото, като цяло.Лошо българино! Пак ще те оберат преди да си обърнеш леФчетата в евро. Мислете!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ERM2 дава ВЪЗМОЖНОСТ за поддържане на плаващ курс с МИНИМАЛНИ ОТКЛОНЕНИЯ! А не задължава!Освен това ние ВЕЧЕ сме с твърдо фиксиран курс, който няма да се промени до приемането на еврото, точно както едни други държави от Балтика.Освен това левът е фиксиран със закон за дойче марката, а от 2002 и за еврото. Трябва закон за да се промени този курс отново, а нали се сещате, какво ще се случи на политика, който само спомене за подобно нещо ?
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи затова ше правят минималната 510лв (260 евро) и пенсиите 300 лв (153 евро),а цените в магазимна не ги казват ,маймуни мръсни !!!Приемем ли ВАЛУТАТА ставаме заложници, падне ли това нещо и господ неможе да ни спаси .Знаетее кои ще се спасят но народа ше го отнесе . Явно вече не им стига зада печатат хартийките .Аз доколкото разбрах се обмисля и парите в кешнацяло да отпаднат ... и тогава кой колко има... абе ше стане като тука ИМА -ТУКА НЯМА
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ERM II представлява плаващ курс на съответната валута спрямо еврото в рамките на определени граници. Понеже от 20 години сме във валутен борд и 1 евро = 1.955лв усещам как с ERM II еврото ще поскъпне до към 3-4лв и понеже България нама кой знае какво производство, а предимно внася стоки - цените в лева ще се повишат. Който си изкарва доходите в лева ще пострада.Ако банките са достатъчно хитри да прекаклулират кредитите в BGN ще стане страшно.
14
5
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ако въведем еврото как ще фалираме банки ???
13
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако управляващите искат да ни изтрепат, предлагам да пуснат цианид в водопровода. Така е по-евтино и няма нужда да се мъчат да измислят по-мъчителни сценарии като приемане на еврото
12
3
 
6
 
! Отговори
боклуци преди 6 години
гледайте румъния - минимална заплата 600 лева.
11
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искали да печатат пари?!?!?!? ХахахахахаххахахаххахаххахахаххахахахахГърция като е в ЕЗ, що не си напечата малко "пари" бе ид.иоте? Леле, какви хорица, без елементарни познания списват тук!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах, всеки чичо генчо от карлуково до павликени се е изказал компетентно по въпроса за еврото.Никой не разбира, че от 20 години насам ние сме приели еврото, изконсумирали сме всички негативи от невъзможността да водим парична политика, а не сме изконсумирали благата да конвергираме лихвената си политика с ЕЗ, да имаме един по-добър надзор върху банковата система и народа да не трепери върху спестяванията си при всяко мафиотско хрумване на кому.нягите. Матрял проззззз.
9
10
 
23
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Преди еврото България се намираше на ръба на пропастта, но с въвеждането му направи решителна крачка напред.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да печатат пари, т'ва е
7
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убеден съм, че след приемането на еврото демографката катастрофа ще се задълбочи
6
4
 
22
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
Вие ненормални ли сте бе?Далавера няква ли сте набарали за наша СМЕТКА, а?