Богатите живеят по-добре, но и все по-дълго

Социалното осигуряване - много добра сделка за заможните американци
Обновена: 3 юни 2017 22:36 | 3 юни 2017 22:30, Екип на Investor.bg
54
Богатите живеят по-добре, но и все по-дълго
Снимка: Getty Images

Младите хора вече могат да си представят да живеят до 100-годишна възраст благодарение на качественото здравеопазване, пише Bloomberg. Средностатистическата жена в Япония вече живее до 87 години. От друга страна обаче много американци умират все по-млади и по-млади.

На база на данни от последната година обществото на актюерите понижи с шест месеца прогнозата си за продължителността на живота на 65-годишните членове на американското общество. Здравето на американките на средна възраст, които не са от испански произход, се влошава най-бързо.

Според ново проучване резултатът от тези тенденции е по-голяма неравнопоставеност между по-богатите и по-бедните американци. Най-богатите членове на американското общество не само живеят няколко години повече, те също така получават повече финансови облаги благодарение на данъкоплатците.

Тенденциите ще са от изключителна важност, след като новата администрация и Конгресът обмислят да направят промени в системата на социалното осигуряване и здравеопазването. Дори леки промени на пенсионната възраст и формулите за изчисляване на обезщетенията биха имали много различни отражения върху бедните и богатите.

Изследователите, група от 13 видни икономисти и експерти по политиките за здравеопазването, се опитват да изчислят колко дълго американците могат да очакват да живеят въз основа на доходите си. Фокусът на проучването е спечеленото от данъкоплатците в средния период от кариерата им, когато те са на възраст между 41 и 51 години. Използваните данни са от системата на социалното осигуряване.

Резултатите са недвусмислени. През 1980 г. човек на 50-годишна възраст, принадлежащ към най-богатата група от обществото, е можел да очаква да живее с пет години по-дълго от 50-годишен мъж, принадлежащ към групата граждани с най-ниски доходи. До 2010 г. тази разлика е скочила до 12,7 години.

С други думи, най-бедните мъже в САЩ на 50-годишна възраст могат да очакват да живеят малко повече от 76 години, или с шест месеца по-малко от предното поколение. Същевременно най-богатите хора на същата възраст би трябвало да живеят 89 години, което е със 7 години повече от поколението на родителите им.

Проучването се съсредоточава върху мъжете, тъй като данните за жените не са толкова надеждни. През последните 40 години жените са навлезли в работната сила и това може да изкриви резултатите, тъй като по-ранните поколения жени са имали по-ниски доходи, но по-висок социално-икономически статут в обществото. Експертите все още не са подготвени да изведат конкретни данни за жените, но смятат, че при жените се очакват подобни, ако не и по-големи изменения спрямо мъжете, позовавайки се на по-ранен анализ.

Един от важните изводи от 13-годишната пропаст в очакваната продължителност на живота е, че социалното осигуряване и здравеопазването се превръщат в много по-добра сделка за заможните американци.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
И снайперо ти ще гледаш докато я шшибам в дебелия ***.След това ще я ебба в дебелата ппутка,а ако много искаш и ти можеш да се включиш.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Цветанов с много учене и пот на челото е спести за 6 апартамента. Работил е много, много за Това сега е богат.
23
1
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
СнайпероПо-скоро аз ще ееба твоята при това в ггъза.Но преди това тя ще ми направи една хубава сввирка.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е при демокрацията. Който е необразован и *** ще блъска по 16 часа на ден за парчето хляб. А който е богат ще си пие коктейли на Малдиви те в Компанията на млади гаджета и вечер ще си брои с колко е забогатял докато се е пекъл на плажа. А робите ще продължават Да блъскат.
21
2
 
7
 
! Отговори
до снайпера преди 6 години
Аз съм започнала?П.ияницо,я прочети какво съм написала.П-арцал скапан!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко Тиквата в края на втория си мандат за кръгли състоянието си на 12 млрд.
19
4
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Ти с мене ли ще се подиграваш *** кypвoo, пак първа започна! Ама уцели кофти момент.
18
1
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Снайпера е стар алкохолик подвизаващ се тук за да обижда останалите и евентуално да получи безплатен секс от някой господин.Дръжте си циповете на панталоните затворени,защото той веднъж сподели,че е развъдник на венерически болести,защото заработвал на Централна гара.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедните си живееха добре при комунизма. При демокрацията най 1 добре са си богатите. Живеят си и си свиркат. А бедните работят за тях без пари и ги правят още по-богати.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"живеят" е малко пресилено казано. Мнозина на днес, особенно богатите е трудно да се каже, че живеят...
15
5
 
6
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Не,не можеш.Това е отвратително,а ти си извратен.И си мъжка к.*** на всичкото отгоре.Отвращаваш ме!Не коментирай повече коментарите ми.
14
6
 
1
 
! Отговори
з н а й к о преди 6 години
До 14Значи знаеш че мога да ви шибaм всичките, с все родителите ви
13
1
 
3
 
! Отговори
до знайко преди 6 години
П-арцал такъв.
12
2
 
4
 
! Отговори
Тлъст богат депутат преди 6 години
Ами всички не може да сте богати. Трябва да има и бедни. Иначе откъде ще са богатствата ни.
11
7
 
2
 
! Отговори
з н а й к о преди 6 години
До 11Дааа, страдам...но на мaйкaти по ***
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е безскруполен и може да лъже и краде без угризения на съвестта е богат.Който е честен и скромен - си е беден.Така е в обществото, наложено ни от еврохейовете.Например внукъта на Бойко е милиардер още преди да се роди,а повечето българи блъскат цял живот за да свързват двата края.Но не трябва да завиждате, защото не е благородно.Трябва да преизбирате богатите, защото те са образовани и умни.
9
1
 
4
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До 7Не ми трябват никакви кристални топки, достатъчно ми е да чета мисли и да движа климата на земята!А...и ако може Юве да спечели, за да ме компенсира за Монтана!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията богатите са си добре, а бедните ДГД.
7
2
 
3
 
! Отговори
до МайМуната преди 6 години
Ти да нямаш кристална топка бе?Защо?Да не завиждаш?
6
1
 
8
 
! Отговори
Не съм даскал преди 6 години
Актюер - специалист в областта на застрахователното дело."Обществото на актюерите" - вероятно се има предвид гилдията им.Кои са ви преводачите и редакторите, бе?!