Москва няма да последва арабските страни, скъсали с Катар

Руски печат: Тази политическа криза съвсем не е добре дошла
6 юни 2017 08:45, Елка Василева
40
Москва няма да последва арабските страни, скъсали с Катар
Снимка: архив, Reuters

Конфликтът на редица арабски страни с Катар може да нанесе вреди на Русия, но Москва няма да се откаже от сътрудничеството с Доха, пише "Ведомости".

В понеделник Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Йемен и Малдивите заявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с Катар и смятат да преустановят въздушните и морските транспортни връзки с тази страна. Те обвиниха емирството във финансиране на терористични групировки; Катар отхвърли обвиненията.

Тази политическа криза съвсем не е добре дошла за Русия, убеден е бившият руски посланик в Саудитска Арабия Андрей Бакланов. През последните години има сериозен напредък в отношенията на Русия със страните от Залива, затова днешната ситуация е вредна за Москва.

Още по темата

Напоследък Катар активно взаимодейства с Русия в петролногазовата сфера, но ситуацията няма да се отрази особено на държавната енергийна компания "Роснефт" или на съвместните газови проекти, смята Сергей Вахрамеев от ръководството на инвестиционната компания GL Asset Management.

"Саудитска Арабия, Египет и други арабски страни наложиха един вид меки санкции, но Русия не е длъжна да се присъедини към тях и Саудитска Арабия, с която Русия сътрудничи най-вече в петрола, не може да повлияе", казва той.

От своя страна Катар сключи сделка с "Роснефт" въпреки санкциите на САЩ, а сега преговаря да купи 25 на сто от руската "Независима петролногазова компания", която дори е включена в санкционния списък, посочва аналитикът.

Каквито и обвинения да повдигат официални арабски представители, основната причина за скъсването с Катар е геополитическото съперничество между емирството и Саудитска Арабия, смятат експерти от Русия и региона, говорили пред "Комерсант".

Според тях растящите амбиции на Доха се подхранват от огромните й газови ресурси и най-влиятелната медия в региона - телевизия "Ал Джазира". От известно време властите в емирството водят в Близкия изток своя игра, без да се озъртат към Рияд.

Арабският свят тепърва ще преценява последиците. Експертите на "Комерсант" смятат, че независимо от заплашителните изявления едва ли ще се стигне до военни действия. Първо, саудитската армия е затънала в йеменския конфликт. Второ, САЩ едва ли ще склонят да се използва сила срещу техен съюзник, какъвто формално все още е Катар.

А според "Независимая газета", цитиран от Би Би Си, дипломатическото скъсване с държавите от Персийския залив може да тласне Катар към търсене на нови икономически партньори, съответно и Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ са замислили нова тактика, ама войната все им убягва. Сега вкараха всички послушни кученца в нов керван. Йемен до онзи ден ядоха бомбите на СА, а днес са в един отбор. А западният чиляк плюска Макдоналдс и си играе на толерантност.
35
0
 
8
 
! Отговори
ангел преди 6 години
След визитата на американското оръжие започнаха проблемите и там , а послушното кученце СА не изостава от господаря си !!!!!!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Сигурен съм, че ако Асад купи 100 бр. Ф-35, ще стане най-големият приятел на Тръмпняма да стане, щото купува от Путин. Затова е приятел с Мадуро и Ким.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тия арабски държави, включително и Иран, освен в Сирия и отново Иран, провеждат ли някакви избори??? Или това не е проблем за ФАЩ, важно е кой колко оръжие ще купи.Сигурен съм, че ако Асад купи 100 бр. Ф-35, ще стане най-големият приятел на Тръмп, бараба с Меркел и Мей!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за Русия ли, ами Иран и Китай...Колкото по шарен е пъзела толкова по-добре за всички, съответно зле за ФАЩ!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно и също, ако едните направят нещо, другите са против и така до безкрай, защото им е изгодно да има продължаващи безкрайно конфликти.Колко добре било за целия свят, поне там, където позициите им са близки да взимат еднакви решения и малко по малко да намаляват военните конфликти.Но не, трябва да се прави напук, дори това да нарушава собствените ти принципи.
30
3
 
15
 
! Отговори
Jimmy преди 6 години
Време е терористите от сауди да бъдат разпарчетосани от Персите и съюзниците им. тези богатства са на персия а не на тези ***
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СлавчевСлаечев, става въпрос за заболели​ и вирусоносители, което е някакъв показател за противоположни на твоите извод. А ти казваш, че в Русия СПИН е по-нрвинен и от хрема.
28
5
 
11
 
! Отговори
Славчев преди 6 години
До Анонимен 23. Приятел, СПИН не е болест, а имунен дефицит, който имат всички болни от грип, рак, туберкулоза и т. н. Вирус на СПИН също няма, а е плод на научен консенсус. От СПИН никой не е умрял и не може да умре, умира се от основната болест. От измислиците за СПИН-епидемиите познай кой има полза? А да наричаш *** една многовековна, цивилизована и могъща съвременна държава е нелепо. Все пак не си на полето. Не ми е приятно, когато пишат такива неща и за другите световни сили.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен27Бутни гурелите от очите, прочети статията и тогава храчи по шорош, русофилче.
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До неутраленРуския слуга не може да бъде неутрален!
25
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има проблем с катар, тия пак си пишат за москва и путин. Има си дневна норма явно, иначе нема пари от шорош
24
8
 
19
 
! Отговори
неутрален преди 6 години
До Анонимен 18. Знаеш ли, омръзна ми да слушам небивалици от рода на тази, че Русия е закъсала. Ами напрегнете малко мозъка си, прочетете какво пишат американски, френски, немски и всякакви чужди специалисти, осмисли написаното и тогава сядай пред клавиатурата. На някои им плащат да щракат глупости, но ако си парично независим не повтаряй като папагалче чужди мисли. Бг е най бедна, но още сме живи. Русия не я мисли.
23
2
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Кво ша прайш на гей парада, да не си обратен ?
22
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СлавчевПърво, руската *** е на първо място по заболели от СПИН.Второ, на първо място е по употреба на хероин, и Трето в никоя нормална държава и през ум не им минава да пият препарати за почистване на вани. Закупени от вендинг апарати при това, от хора, които изобщо нямат вани. Понял б?
21
2
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Аз го знам тоя, то 7-8 човека в тоя форум се представят за 1000, защо мислиш, че има коментари без задължителна регистрация, която също не е гаранция. Тая година ще го запозная с едни приятели на гей-парада, писнало му било от жени, които търсят само пари.
20
2
 
4
 
! Отговори
съдба на зелен преди 6 години
тука пак са им дали материал -менте на зелените *** тролчета.Така са се напоили че мозъчетата им са изтели заедно с отходното...И сега отчаяно пишат заучени фрази , ни в клин, ни в ръкав.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9Внимавай, че и Радев, Каракачанов и Сидеров станаха евроатлантици. Да не те подгонят, че тогава става лошо, старче.
18
10
 
12
 
! Отговори
Славчев преди 6 години
До Анонимен 9. Коя е алкохолизираната ***? Великобритания, САЩ или някое друго цивилизовано място. Има статистика и ако потърсиш ще разбереш, че във всички развити държави, където християнските ценности са заменени от евро-атлантически, алкохолизма и наркоманията са проблем. Русия е населена с християни и мюсюлмани и отдавна е отстъпила първите места на други държави. Мрази я, но не лъжи. А си гей заради духовната си нагласа - "Гей е състояние на духа, а *** е състояние на ***!"
17
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва не може да си позволи никакви действа по въпроса. До толкова са я закъсали, че се радват и на усмивката на Ердоган.