Ще преминат ли Румъния и България в центъра на Европа?

"Ромъния либера": Това са икономики в растеж, с принос в ЕС
Обновена: 12 юни 2017 10:35 | 12 юни 2017 10:30, Анисия Иванова
36
Ще преминат ли Румъния и България в центъра на Европа?
Снимка: Reuters, архив

Румъния и България могат да преминат от периферията на Европа в центъра й. Това заявява в интервю за румънската телевизия "Диджи 24" посланикът на Канада в Букурещ Кевин Хамилтън, пише днес в. "Ромъния либера".

Дипломатът на Канада за Румъния, Молдова и България посочва, че румънската държава и южният й съсед отговарят на всички условия, за да могат да преминат "от периферията на Европа в центъра й".

Румъния и България са ключови съюзници от НАТО и се намират в един стратегически район. Вие сте членове на ЕС с икономики в растеж, с работна сила и принос в ЕС, които стават все по-важни, посочва посланик Кевин Хамилтън. Той допълва, че е голям поддръжник на Румъния и България в Европа.

"Извън проблемите на Европа, ако можем да ги наречем така - Брекзит, Великобритания, която не напуска Европа, но излиза от ЕС, смятам, че Румъния и България могат да прегърнат съдбата си и да преминат от периферията на Европа в нейния център. Аз съм един голям поддръжник на този процес, смятам, че се случва сега, смятам, че зависи от хората и правителствата в тези страни да се възползват от тази възможност и се радвам да бъда в Букурещ, да бъда част от този процес", заявява канадският дипломат, цитиран от БТА.

Що се отнася до Република Молдова Хамилтън смята, че там нещата стоят различно и изтъкна сериозните проблеми, с които се сблъсква правителството, пише "Ромъния либера".

"Що се отнася до Република Молдова, там има големи проблеми; с цялото ми уважение към правителството на Павел Филип, който опитва, но е ограничен от географското положение, ограничен е от демографски проблеми и от това, че много хора, млади хора, напускат страната в посока Европа или Русия", заявява Кевин Хамилтън.

"Би ми харесало да видя, и да го кажа на моите молдовски събеседници - една Молдова, която определя съдбата си въз основа на собствени критерии, а не на геостратегически. Не става дума за Европа или за Русия, става дума за самата Молдова и Канада опитва да помогне на Молдова да направи това чрез различни програми", посочва посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Кевин Хамилтън май никога не е стъпвал в България или Румъния. Изказва се само на основата на някакви натовски стъкмистики.
9
1
 
6
 
! Отговори
НА Балканите е ДОбре преди 6 години
В Букурещ вече почнаха по смело към крадците на власт .В Молдавия не смеят щото има родова охрана.В МАкедония охридска ограбват народа предимно с ДДС..
8
1
 
3
 
! Отговори
ТУКА сме МНОго добре преди 6 години
..ТУка е много по добре..Кой луд да ходи в западна Европа там всичко е потънало в мръсен гаден задушлив дим не можеш д а минеш и сто метра без да те прецакат с нагло вредни камери и проникващи скенери..Тука на Балканите растат истински домати,чушки,ябълки,сливи ,малини имаме много дребен проблем .ИСкаме FBI да арестува нагли престъпници менкани на власт в София .ТАзи година наглеците ограбват над 23 000 000 000 от народа като поне 10 000 000 000 от тях отиват за нагло корупционни обектчета.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпотии... Тия ни третират като абсолютни ***, като генетичен ***. Единствената причина да сме им нужни(и за която ни приеха в ЕС) е за работна ръка в силно застаряващите страни от Западна Европа и за пазар, на който да пласират стоките си...
6
4
 
4
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Този канадски дипломат е "много дълбоко" закоспириран агент на ЦРУ, като ми говори такъв ***, винаги се питам, какъв е келепира за него, за да е толкова "загрижен"за булгари и румънци.
5
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 6 години
Не съм съгласен. Това, че сме третирани като перифериен народ, не означава, че географски и исторически не сме в периферията на Европа. В Япония, например, на картите тяхната държава е в центъра задължително. Макар че островите им спокойно могат да се разглеждат като периферия на Азия :)
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аборигени!Не разбрахте ли,че нас и Румъния и особено,нас,ни натикаха в периферията на райха,за да им служим,като едно несменяемо плашили,с което да плашат останалите овце в райха !!!Не ви ли стана ясно,че каквито и заповеди да изпълняваме и преизпълняваме,ако ще да си разрушим икономиката до дъно,да им изпъняваме на западняците най-мръсните работи,ние винаги ще им бъдем виновни и винаги ще ни се размахва пръст...до пълното ни изчезване,като народ и държава!Това е положението,овчици!!!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2И географски и исторически НЕ СМЕ В ПЕРИФЕРИЯТА на Европа, драги! Това, че някои се опитват да ни представят като периферия, е ПОЛИТИКА, а не география и история! Удобничко ни третират като перифериен третокатегориен народ, щото някому е изгодно, а не че географски и исторически сме там!
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние и географски, и исторически, сме в периферията на Европа. От това по европейци не сме станали, няма и да станем. Въпросът е да следваме нашите интереси в качеството си на периферна държава, а не да се бутаме сред държави като Белгия, като Люксембург, като Швейцария и т.н. Нашето място не е там. Държави, с които можем да се асоциираме добре, са Румъния, Унгария, Сърбия, Гърция, Полша и тем подобни, а Русия и Турция само под голяма лупа и с повишено внимание, защото те с единия крак са в Азия.
1
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
За България гарантирам, ако цоциалистите не саботират... - и лидерката им се поуспокои малко...