Ходорковски: Русия след Путин – застрашена от нов диктатор

Критикът на Кремъл даде интервю за "Независимая газета"
23 юни 2017 09:30, Петя Славова
150
Ходорковски: Русия след Путин – застрашена от нов диктатор
Снимка: архив, Reuters

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски отново разказа как би изглеждала Русия след Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише "Независимая газета".

"Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление", заяви бившият петролен магнат - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Според него движението му "Отворена Русия" си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

"Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне", казва опозиционерът.

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка препратка към шефа на Фонда за борба с корупцията, посочва "Независимая газета", цитирана от Би Би Си.

Още по темата

"Отворена Русия" дейно подкрепи и протестите от 26 март и 12 юни, и намерението на Навални да кандидатства за президентския пост на изборите догодина.

Изявленията на Ходорковски за парламентарна република явно са насочени към западната аудитория, защото самата Русия още не е готова за дискусия по въпроса, коментира политологът Николай Миронов. Интервюто според него откроява разликите в идеологията на двамата опозиционери: "Навални цели да вземе властта и да я запази за дълго време. Ходорковски - да отслаби Путин".

"Парламентарната република е стара идея на Ходорковски, с чиято помощ той иска да подпомогне създаването на силни демократични институции в страната", отбелязва аналитикът Алексей Макаркин.

Навални според него има друг подход, напомнящ действията на руския президент от 90-те Борис Елцин. Той също като Навални бе в опозиция, но в крайна сметка наложи в Русия модела на силна президентска власт, напомня експертът.

Според Макаркин руската опозиция днес пак демонстрира готовност да се нагоди според конкретен силен лидер и Ходорковски чудесно разбира това. Но "разликите във вижданията за бъдещето на страната едва ли ще са пречка да се съюзят: Ходорковски и Навални, общо взето, имат един и същ дневен ред - смяна на властта".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Е, и какво като "курса" на краварията си е същия???? Чудя ви се на акъла...А КАКЪВ Е КУРСА НА тия каубойчета???? ТОТАЛНО ЗАГРАБВАНЕ НА СВЕТОВНИ РЕСУРСИ!!! По ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА, краварията ПРОИЗВЕЖДА ВЕЧЕ само 23% от световния брутен продукт, а ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е НА 40%!!!!!!!!! ОТКЪДЕ ДА ДОЙДЕ РАЗЛИКАТА???? Правилно, ОТ ОГРАБВАНЕ И ПРИНУДА -купувайте ни стоките (произведени в Китай!!!!), старите оръжия и новите бракми!!! ТЕ НИКОГА няма да се отклонят от този грабителски курс!!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко добър и демократичен е Путин - фактът че търпи подобни оттрепки да го лаят е доказателство за това. Ако беше такъв какъвто те го описват отдавна да им е запушил устите с олово.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хахахане на чужди, плачат си на своите гробища
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле... , Отворена Русия... мога и да не чета статията ,веднага става ясно какво ще е написано
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Путин не е глупав. 100 процента ще обяви свой наследник, който ще бъде проверен и доверен човек. Дестабилизация на Русия, разполагаща с холияди ядрени бомби и биологични оръжия, не е от полза за никой, дори за САЩ. Путин ще бъде наследен от някой съпартиец от Единна Русия. Най-лошия вариант е на власт да дойде Руското СДС - Навални или Ходорковски, които ще разпродадат Русия на САЩ и на Китай за жълти стотинки!
31
2
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Ходорковски и ДВ май плачат на чужди гробища,падне ли Русия тогава ще видят какво е диктатура,всички чипосани като ***.....
30
1
 
6
 
! Отговори
к преди 6 години
Този крадец що не не дойде в русия страхливец
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Татяна Дончев 23То се вижда, че си от ония, с неустановения пол! Защо се буташ при умните хора???? Он нашата държава по-нещастна няма, седнал на Русия да дава акъл! Аре марш, първо поне *** на училище...после може и да ти позволят да кажеш две думи! Ти си по-елементарен и от тоя ходорковски...ха-ха-ха...седнали НАЙ-ОТЯВЛЕНИТЕ КРАДЦИ да дават акъл на руския народ...Все едно наш костов да говори за "демократични реформи"...Да паднеш от смях!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходорковски да заминава за САЩ, ЕС , Ирак Либия или където иска защо не заминава ?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чомски говореше същите глупости за САЩ и американците го изритаха
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще стане унитарна република
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Татяна ДончевНЕ НЯМА. ПУТИН ЩЕ ПРОВЕДЕ РЕФОРМИ КОИТО ДА ВКАРВАТ В ЗАТВОРА ЛОШИТЕ МАФИОТИ КАТО ХОДОРКОВСКИ. СЕГА КАТО МУ ДАДАТ И ЕДНА ПРИСЪДА ЗА КЛЕВЕТА И ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В ЗОНАТА ФОРЕВЪР.
24
1
 
12
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
Няма да го огрее чи.ф.***.чето!Готвеше се за президент,ама не би.Проблемът на руската опозиция е,че е силно непатриотична-готова е веднага да предаде Русия в замяна на гарантирани облаги.Е,няма как това да се хареса на руснаците.Колкото до Путин-и той не е вечен,но американската агресия го крепи и ще продължи да го държи на поста.Свърши ли войната-Путин си отива!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е много балансиран и умен политик, но след него не се знае какво ще дойде и накъде ще завие Русия. Непридвидима страна е. Това е основната разлика със САЩ, където системата е направена по такъв начин, че дори най-големия клоун да дойде, курса си остава същия. Чел съм коментари на някои русофили, които твърдят, че Путин е умереното крило в политиката, а след него ще дойдат някакви военни фанатици, които е възможно да започнат нова световна война. Надявам се руснаците да бъдат разумни
22
13
 
3
 
! Отговори
Татяна Дончев преди 6 години
Добрият диктатор Путин сам да проведе реформи и да се оттегли доброволно?Може ли възрастен човек да вярва в това? Русия е обречена на сатрапия, нещастна държава!
21
1
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
А какво им е добрето с тия темпове след 20-30 години Британия ще има един Шейх начело. Ако изселят тарамбуките икономиката им ще рухне oт много демокрация Лошо е планираната икономика нали либаралче. За шведската социална система нищо ?
20
0
 
22
 
! Отговори
Tiger Forces преди 6 години
Много хубаво им беше на плевньовците, когато Елцин беше президент на Русия. Тогава тази държава наистина беше ***, разграден двор. Който не беше влязъл, той не беше си взел.Нека говорим с факти от МВФ и Световната Банка. През 1999 г. номиналният БВП на Русия е бил едва 195 млрд. долара. През 2013 г. той надвишава над 2 трилиона - 10 пъти по-голям.Е как да го обичат Путин, гадината, която върна достойнството на руснаците и възроди държавата като незаобиколим фактор в геополитиката?
19
1
 
4
 
! Отговори
НЕМЦОВ преди 6 години
До BurzumЕ, всеки ще умре някой ден. Мафиотите по-рано
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Британия също има монарх и не им е зле, демокрация с корона"Сравнението е толкова удачно, колкото че и Мерцедес и Трабант са коли.
17
0
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
еми нали я имахте тая русия бе, при елцин. как стана така че изтървахте коня?