50 000 протестираха срещу ядрени реактори в Белгия

Те събраха от Германия, Белгия и Холандия
25 юни 2017 20:02, Елка Василева
21
50 000 протестираха срещу ядрени реактори в Белгия
Снимка: Reuters

Около петдесет хиляди души протестираха с искане Белгия да спре незабавно експлоатацията на две ядрени електроцентрали поради опасения за сигурността, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

50 000 протестиращи от Германия, Белгия и Холандия по данни на организаторите образуваха човешка верига около мястото, където се събират границите на трите страни. Те изпитват притеснения за безопасността на белгийските реактори Тианж 2 и Доел 3.

Технически проблеми в остарелите белгийски реактори предизвикват напрежение с Германия, отбелязва ДПА. Човешката верига се простря от електроцентралата Тианж в Белгия, през Холандия до германския град Аахен.

Организаторите бяха обявили, че за покриване на разстоянието от около 90 километра са необходими 60 000 души, посочва ДПА.

Германия планира до 2022 г. да спре всичките си ядрени реактори и следи внимателно притесненията за ядрени реактори извън страната, отбелязва АП. Миналата година германският министър на околната среда Барбара Хендрикс призова Белгия да спре своите реактори, докато се изяснят повдигнатите въпроси за сигурността.

Берлин призовава и Франция да спре най-старата си централа, в гр. Фесенхайм до границата с Германия, припомня АП.
 

/БТА/

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
3
 
! Отговори
Евтино или пагубно? преди 1 година
Някой дава ли си сметка какви ще са последствията от ядрена авария???
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре не искат. А предлагат ли алтернатива. Алтернатива базираща се не на емоции а на разчети направени от специалисти в енергетиката.
16
5
 
3
 
! Отговори
Баладжията преди 1 година
Канадците правят АЕЦ-и с необогатен уран. АЕЦ-ите им са изградени от сегменти/панели/модули, тоест са лесни и евтини за правене от чисто технологична и индустриална гледна точка. Не изискват много ресурс, не изискват убийствено, безбожно скъпа защита като повечето други АЕЦ-и и опасността от катастрофа дори при най-тежката възможна авария е 0 - КРЪГЛА, ЧИСТА НУЛА! Румъния сега строи такъв.

Е не разбирам тези популисти какво искат в крайна сметка? Чисто, евтино и сигурно!
15
2
 
6
 
! Отговори
Баладжията преди 1 година
Политиците са икономисти и прависти, а не инженерни и учени. Много ясно, че подобни пропаганди ще действат. Би било прекрасно всичко да е от възобновяеми източници! Гласувам с 2 ръце! Но в следващите 100 години не виждам как ще стане, а много хора, учени хора, вярват че никога няма да дойде момента, когато тези източници ще са основното, на което да разчитаме.
Но популизма има други планове. А масовите европейски политици са жалки популисти.
14
3
 
9
 
! Отговори
Баладжията преди 1 година
За да можете да разчитате на фотоволтаици и на вятърни торбини, трябва да имате нужните географски показатели. Много слънце (повече от нас) и много вятър (повече от нас). За да може ВЕЦ дори, трябва да имате и много, много течаща вода (повече от нас). Норвегия има, Британия няма, Канада има, Унгария няма. После тея неща пак няма да са сигурни, щото не работят 24/7. Е, при тези условия, кой е този долен измамник, който продължава да твърди, че в това ОСНОВНО, е бъдещето на енергетиката.
13
1
 
7
 
! Отговори
Не е тъп да си лесно преди 1 година
В Европа, където всички политици действат с популизъм, е много трудно да убедиш хората, че техните "възобновяеми" източници имат много хляб да изядат до момента, в който ще бъдат достатъчни и ОЩЕ ПОВЕЧЕ надеждни. Но давайте, по-важно е да си усигорим място в парламента, като лъжем хората с разни зелени пропаганди. Вместо да правим чисти, модерни централи с отлични филтри и защити, ще плащаме четворно на тарикати със скъпи фотоволтаици, от които после КЕВР ще фалира... епа така сме си решили!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петролното лоби пак е изритало хрантутниците си на протест.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До синия пенсионер, защо тогава се субсидират перките и фотоволтаиците, защо американските тецове имат специални цени за изкупуване?
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядреният ток отдавна е най-скъп бе, червени пенсионери.
9
4
 
3
 
! Отговори
Поздравления преди 1 година
Да живей най-чистият ток от ТЕЦовете и субсидирания ток на перките и фотоволтаиците.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгия до 2025 трябва спре всичките си 7 реактора, но още на първия етап, преди 3 години даден заден ход, макар,че точно тези реактори имат фисури,демек пукнатини и заплаши населението с режим на тока. А нашата г-жа Кунева просто клекна и спря 4 реактора, без да има основание-европейска солидарност. Питането е защо никой не е в състояние да застави тази държава, три пъти по молка от България да затвори проблемните си реактори?
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще спрем централата в Козлодуй? И без друго тя не се ползва от България и служи единствено за обогатяване на шепа търговци на ток.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕЛГИЙСКИТЕ РЕАКТОРИ НЕ СА ОСТАРЕЛИ, НЕ СА ПО-ОСТАРЕЛИ ОТ РЕАКТОРИТЕ ДО НЮ ЙОРК НАПРИМЕР. ОСТАРЯЛ Е САМО РЕАКТОРА В ДИМОНА И ИЗРАЕЛ ЩЕ ГО СПИРА
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 хиляди платени рубладжии
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***

ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА СПРЕ РЕАКТОРИТЕ СИ, НИТО БЕЛГИЯ ЩЕ ГО НАПРАВИ, А ФРАНЦИЯ ПЪК ИЗОБЩО НЯМА ДА ГО НАПРАВИ
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се изкефя, ако им гръмне някой реактор на наглосаксите!
2
8
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен
Браво на немците. И тук в България слънцето е 2 пъти повече !
Всеки може с 20 палки еднократно да си реши отоплението и тока до края на живота.
Нека всеки сам да пресметне колко ток би платил и какво би било замърсяването ако само веднъж стане проблем в АЕЦ Козлодуй. Само веднъж е достатъчно. Слънце и вода това е истината.
1
5
 
7
 
! Отговори
абв преди 1 година
Така е където народът е наистина Народ,а не като у нас,лумпенизирано население смятащо се за народ!!!