В Нагасаки отбелязаха 72-ата годишнина от атомната бомбардировка

На церемонията присъстваха хиляди хора
9 авг 2017 10:00, Елка Василева
21
В Нагасаки отбелязаха 72-ата годишнина от атомната бомбардировка
Снимка: БТА

Япония отбеляза с възпоменателна церемония 72-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над югозападния град Нагасаки под сянката на заплахата от севернокорейско ядрено нападение, предаде ДПА.

Хиляди хора присъстваха на церемонията, на която с минута мълчание бе почетена паметта на жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 г.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе приветства присъединяването тази година на 122 страни членки на ООН към първия международен договор, забраняващ ядрените оръжия и наред с това разкритикува премиера Шиндзо Абе, че отказа да го подпише.

"Тъй като ние сме единствената страна в света, пострадала от военновременни бомбардировки с атомно оръжие, призовавам японското правителство да преразгледа политиката да разчита на ядрения чадър и да се присъедини възможно най-бързо към Договора за забрана на ядрените оръжия", каза кметът.

Възпоменателната церемония в Нагасаки се състоя часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши "с огън и ярост" Северна Корея, ако продължи да разработва ядрената си програма. В отговор Пхенян заяви, че внимателно обмисля превантивен удар срещу американската територия Гуам, напомня ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
А, забравих - това е демократична бомба. Както побоищата в Абу Гариб и Гуантанамо, които също са демократични.
14
0
 
9
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
До номер 6Япония и Сащ не са съюзници. Япония е колония на Сащ. Както и България, която също беше БОМБАНДИРАНА от Сащ.Вечна памет на жертвите! АМЕРИКА ще си платят за всички престъпления - много скоро. Гнусни гадове!
13
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 6 години
До АнонименСАЩ нямат съюзници, а само васали.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтефановНамери книгата на Базил Лидъл Хард - "История на ВСВ". Ако не ти се чете цялата, погледни - Атомната бомба и капитулацията на Япония. "Втората причина за избързването с нейното използване в Хирошима и Нагасаки е разкрита от адмирал Лийхи: Учени и други искаха да бъде извършен този опит заради огромните суми, похарчени за проекта 2 млрд. долара."Първата причина си я намери сам.
11
0
 
10
 
! Отговори
бмп преди 6 години
Не знам за какви съюзници говори 6? Ясно му написах, че Япония не членува в нито един военен съюз, но незнайно защо този факт не се хареса на някой, и бях изтрит!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Умнико, а какво можеха да направят японците, след като страната им беше ОКУПИРАНА? Десетилетия нямаха армия, само някакви сили за самоотбрана, в които имперските офицери не участваха. Нямаха военна индустрия. Япония не е толкова надежден съюзник на Щатите, колкото изглежда на лаиците!
9
0
 
16
 
! Отговори
бмп преди 6 години
до Стефанов Имам в къщи литература за ВСВ, каквато в доста библиотеки няма!!! Хайде бъди по-конкретен, какво точно да чета, от кой автор и чие издателство, та да не ставам за смях... Само че ако можеш, без извъртане в общи приказки и голословие, а точно и ясно! Чакам с интерес!
8
16
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До бмп "Абсолютно ненужен от военна гледна точка акт, довел до смъртта на огромен брой хора, и то цивилни" - Колега, пропрочети малко военна история, малко политология, пък тогава пиши, че ставаш за смях. Не че оправдавам двете атомни бомбандировки, напротив.
7
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяха ни подпукали и нас американците с няколко атомни бомби щяхме да станем като Япония.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото Япония е окупирана, с марионетно правителство... Що за *** въпрос ...Това е целта и на ядрените бомбардировки - да окупират Япония преди руснаците...
5
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинските тролчета сега се надпреварват да плюят, но не могат да отговорят на въпроса: Защо след тези варварски бомбардировки Япония и САЩ са съюзници?
4
1
 
26
 
! Отговори
новинарски кривини преди 6 години
Там голяма част си мислят че бомбите са хвърлени от СССР.До какви върхове е стигнала пропагандата на чичо шорко само!
3
3
 
23
 
! Отговори
бмп преди 6 години
Абсолютно ненужен от военна гледна точка акт, довел до смъртта на огромен брой хора, и то цивилни! Нека никой не се заблуждава, че американското мислене е кой знае колко променено! Ако знаят, че ще им се размине, пак биха го направили! Те уважават само силата!
2
2
 
30
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Тато из ПравецС приятели като американците врагове не ти трябват ;)
1
3
 
34
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
КОЙ ? КОЙ пусна бомбата ? Аааа...Нашите американски приятелиии !Верни до гроб на САЩ/Фашистки Американски Щати/...