Американски моряци изчезнаха, есминец се сблъска с танкер

Инцидентът е станал източно от Сингапур, в Малакския проток
21 авг 2017 07:16, Елка Василева
101
Американски моряци изчезнаха, есминец се сблъска с танкер
Снимка: архив, Reuters

Десет моряци са в неизвестност и петима са ранени, след като американски боен кораб се сблъска с търговски кораб източно от Сингапур, в Малакския проток, съобщиха ВМС на САЩ, цитирани от световните агенции.

Ракетният разрушител (ескадрен миноносец) "Джон С. Маккейн" се е сблъскал с танкера "Алник Ем Си" на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур. Според първоначалната информация американският боен кораб е получил повреда на борда, но продължава да плава на собствен ход, съобщиха ВМС на САЩ.

Според съобщението, поместено на сайта на командването на седми (тихоокеански) американски флот, "в ход е издирвателно-спасителна операция в координация с местните власти". Участват влекачи от Сингапур, бойният кораб от флота на Сингапур "Галант", хеликоптери и полицейският кораб на сингапурската брегова охрана "Баскинг шарк", както и хеликоптери Ем Ви "Оспри" и Ес Ейч-60 "Си хок" от американския боен кораб "Америка".

"Алник Ем Си" е 183-метров петролен танкер, плаващ под либерийски флаг, с водоизместимост 50 760 тона. Според данните от наблюдението на корабоплаването той е бил с баласт, сиреч не е бил пълен с товар.

Инцидентът е станал днес в 05,24 ч. местно време (21,24 ч. по Гринуич в неделя) на 10-20 км от източния бряг на полуостров Пенгеранг, щата Джохор, Малайзия.

Американският кораб е кръстен на Джон Сидни Маккейн старши и Джон Сидни Маккейн младши, и двамата адмирали от военния флот на САЩ - дядото и бащата на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той изпрати туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на спасителните екипи.

Същият американски кораб на 10 август се приближи до един от изкуствените острови, построени от Пекин в Южнокитайско море. Той се доближи на шест морски мили от рифа Мисчийф, част от спорния архипелаг Спратли.

Това е вторият инцидент с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца.

Миналата седмица ВМС съобщиха, че са отстранени от длъжност трима старши офицери от ескадрения миноносец "Фицджералд", който едва не потъна край бреговете на Япония, след като беше блъснат от филипински контейнеровоз. Тогава загинаха седем американски моряци.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: танкересминец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
31
 
! Отговори
А? преди 6 години
Преди два месеца Великата армада беше тръгнала по грешка за Австралия,вместо за Северна Корея.Та тези още ли блуждаят из Тихия океан или вече са намерили пътя?
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е САЩ , къде е Сингапур ? Какво търси тоя военен кораб там ? Май го е намерил ...
32
2
 
27
 
! Отговори
адмирал Нахимов преди 6 години
Само да попитам и в този ли сайт триете "неправилните", разбирай, критичните коментарии към Великите САЩ, за мен, долни, нагли *** парчета!Голям смях!!Вече втори краварски боен кораб се сблъсква с други?!Да не е минал близо някой китайски изтребител и да са се посрали като тия от "Доналд Кук"!?Великият краварски президент,преди има няма 2 месеца високопарно заяви, че "100 000 тона американска стомана ще въвеждат ред в света!?Чий го търсите там, ***, рано или късно ще си го получите!!
31
1
 
17
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Забраниха на тези с различна ориентация да служат в армията....и резултатите са налице :))
30
1
 
26
 
! Отговори
42 преди 6 години
Интересно какво дири този военен кораб на САЩ, чак в Малакския проток, надали се бори с пирати. Целият свят трябва да е зависим от тях, само да внимават да не се задавят. И да не ми скачат разни телета с мислите си, че САЩ не са отнели независимостта на никоя държава, само формално не я отнемат като у нас. Но България съществува на картата на света също само формално и номинално. Имаме си марионетно правителство, което слушка изцяло.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селянин Василев от кой обор беше?
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев Запомнете Соросояди , Брутния Вътрешен Продукт понякога няма никакво значение , за предвиждане изхода от войната.. Османците не са имали по-голям БВП от Византия.. А Чингис Хан не имал никакъв БВП , за него парите и златото не са имали значение..
27
2
 
19
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Сега ще се гръмне по американските медийй че на военните бюджета им е малко и затова не са добре подготвени което води до инциденти .....след 3 месеца ще се гласува увеличение на бюджета на военните ...и готово !!!В случай че не стане военните "кравари" ще инсцинират още няколко подобни инцидента ..я самолет ще падне .....я бомба ще гръмне .....я някой друг танк ще се запали ....в най лошия случай няклоко стотин американски военни ше загинат ....и так докато се вдигне военния бюджет !!!!
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това лято това е втори случай с техен военен кораб. Те да не смятат,че като са американци и на военен кораб всички трябва да им правят път?
25
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак добре, че е бил танкер, а не морски фар на който да му заповядат да се дръпне. Справка диалога между испанския служител на фара и хАмериканските кравари помислили си, че океана е техен и сушата трябва да им прави път. По-големи *** от краварите няма. Всъщност има и това са феновете им.
24
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко жалко, замърсиха природата за пореден път !!!какъв го дирят американците в сингапур
23
7
 
19
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Никой не споменава чий са го търсили в непосредствена близост до танкера , явно пак са се правели на велики....Хак да им е !
22
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А МОРЯЦИТЕ НА ТЪРГОВСКИЯ КОРАБ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ЛАМАРИНАТА НА КОРАБА Е ЗДРАВА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕНЕКИЯТА НА ЕСМИНЕЦА.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не повредят на Боко джипиеса, че ще вземе да обърка посоките
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ТОЗИ КОРАБ МОРЯЦИТЕ СА ВСЕ ОТ ОНЕЗИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА РАСОВО РАВНОПРАВИЕ И СЪЗДАВАТ В МОМЕНТА ХАОСА В САЩ.
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро американците с учудване ще откриват, че вместо в Тихия океан, плуват някъде из пустинята Гоби.Това е то новото оръжия.
18
2
 
13
 
! Отговори
Др Чериш преди 6 години
Дрогарю Фасилев, а ти гражданин ли си или селинджър? За един преятел питам просто ;)))
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екскрамента Василев пръв застана на амбразурата.
16
2
 
28
 
! Отговори
Др Радева преди 6 години
Колега майорски, както виждаш липсата на полов живот при другаря Василев е довела до пагубни последствия за психичното му здраве. А краварите за сетен път доказаха че не стават за моряци. Гола вода са милите. Братушките и чайниците биха ги спукали по вода. И не само по вода
15
1
 
16
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До ВасилевВаска... определено си за психиатрия !