Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"

Как властите в страната противодействат на радикализирането
21 авг 2017 20:31, Елка Василева
236
Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"
Снимка: архив, Reuters

На пропагандата на радикалния ислямизъм в Белгия са подложени възпитаниците на т.нар. майчини училища – учебно-възпитателни учреждения, в които се приемат деца от 2 до 6 години.

Позовавайки се на вътрешен доклад на едно такова училище - Renaix в Източна Фландрия, вестник Het Laatste Nieuws пише, че проблемното поведение на отделни възпитаници се проявява в четене от тях на сури от Корана в междучасията, отказ да подават ръка и отсъствие в петъците по религиозни причини.

Най-голямо безпокойство обаче предизвиква това, че някои малки мюсюлмани заплашват с разправа своите съученици "неверници", наричайки ги "свиня", отбелязва изданието.

В т.нар. мрежа от експерти по исляма Netwerk Islamexperten, специално създадена през 2016 г. за разработване на решения за противодействие на радикализацията сред учениците в училищата в белгийска Фландрия, вече са заведени близо 500 жалби.
 
Както се посочва в специален доклад, изготвен по-рано от експерти на центъра за анализи на заплахите към белгийското МВР, радикалният ислям се проповядва активно в Белгия, където „все повече джамии и ислямски центрове са под влиянието на уахабизма, който е мисионерски инструмент на салафитите“.

По данни на местните медии в Белгия идеите на уахабизма се пропагандират активно в джамиите в Брюксел, Антверпен, Вилворде и Мехелен.

Противопоставяне на "проповедниците на омраза"

Белгийското федерално правителство, което заплаща за дейността на свещенослужителите от разрешените в кралството вероизповедания, предостави по-рано 3,3 милиона евро за заплати за имами, които за първи път започват работа.

Властите разчитат, че подкрепата за идване на ново поколение ислямски свещенослужители ще спомогне за разпространението на "интегриран" ислям и така ще бъде предотвратено радикализирането на мюсюлманските младежи.

По информация на медиите в близо 30 от около 80 действащи в Белгия джамии се проповядва радикален ислям и ухабитско мислене.

Белгийските власти съобщиха по-рано, че в рамките на борбата с тероризма и радикализма те ще засилят контрола над джамиите с цел установяване и пресичане на дейността на "проповедниците на омраза", включително и затваряне на храмове, в които се държат радикални проповеди.

Телевизия RTL цитира данни на белгийското вътрешно министерство за 2017 г., като съобщи, че близо 19 000 души са включени в базата данни на полицията за лица, заподозрени във връзки с терористи, което е 10 пъти повече от 2010 г. Над 2 200 от тези лица са разглеждани като такива, които са подложени на радикализация и като потенциално готови за извършване на актове на агресия.

Белгия е на първо място сред страните от ЕС по съотношение на броя ислямисти, заминали да воюват в Сирия, спрямо населението на страната, което е малко над 11 милиона души, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
10
 
6
 
! Отговори
биолог до 59 преди 6 години
Много е прав 59г. ЗАЩОИсляма винаги побеждава защото е най-близко до биологията този който го е създал е взел ъкъл от животните.. Най-умен или биологичен ум е този който се размножава по начин че неговия вид род да завлее планетата..
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно нещо е историята. Нейната ирония винаги се повтаря. Човечеството ще продължава успешно да се изтребва.
57
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 82 преди 6 години
Пхахаха...мини първо една контра на цъ рвула...поне да мупадне четината ***...и после пращай пари по дарителски сметки!Самоче тези твоите от "Монополи" не вървят ***...Гол так!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така,както са се надупили,колко тояги на голо могат да понесат?
55
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 59 преди 6 години
Образование ли ?Откога килийното ти се брои?***...не се притеснявай за парите ми...имам достатъчно!.А комплексирани гейголтаци по форумите са все бизньесмени с милиони!Цъ рвул!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да приемем Исляма от Иран , щото най-добре избиват сунитите и западните соросояди терористи в Сирия .. турците са сунити .. Не приемай религията на врага .. един път направихме такава грешка и след 40-50 години попаднахме пот робство на Византия..
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко ще завърши с много лош край за арогантния ислям. Ще има много кръв, но в нашият свят дълбоките промени се плащат само с кръв. Каквото и да коства този проблем на цивилизования човек това, той ще го реши, както винаги е ставало.
52
2
 
13
 
! Отговори
Циник до 59 преди 6 години
Опазил ме бог - да храня децата на тарамбуки...или още по-лошо на гейлиберасти!
51
1
 
13
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Трябва да се създаде списък със социално значими поведенчески симптоми за ислям и носителите им, заедно с техните семейства да бъдат въдворявани във възпитателни заведения от затворен тип до пълното избиване на исляма от гладките им мозъци.Ето примери:бурки, забрадки, бради;гъзене на изток;споменаване на думите неверник, *** и подобни;отношение към жените като към по-низши същества;възхвала на ислямиста ердоган пумиарското ***;призиви за джихад;твърдението че ислямът значи мир;и т.н.
50
1
 
6
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
А, медийните неотолерантни продажници са оставили тема за да се псyваме с ислямските cвини и да вървят кликовете.
49
1
 
14
 
! Отговори
биолог преди 6 години
Аз нямам нищо против Исляма и арабите .. Най-мразя черната раса оъ Африка , те с по-млко мозък , ще се навъдят *** ще деградираме на нивото на животните. Изгледал съм стотици клипове в ютуб , черни има в САЩ , още не съм видял от черната раса програмист , физик или математик.. Едно са филмите от холивуд друго нещо е реалността..
48
0
 
17
 
! Отговори
свидетел преди 6 години
В Белгия хората се страхуват да говорят срещу това. Защото, ако ги обявят за расисти или 0е дискриминират черни и ислям, гонят ги от работа и имат проблем със закона. Те са страхуват както ние преди да разкажем виц за Тато.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪДЕЩИТЕ ГОСПОДАРИ НА МЮСЮЛМАНСКА ЕВРОПА ОТ СЕГА ВСЯВАТ СТРАХ И ПОЗЧИНЕНИЕ НА БЪДЕЩИТЕ СИ БЕЛИ РОБИ.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в германия е същото, имаше плакат на аутобана "децата ви да приемат исляма или ще ги изколим" махнали са го после но остава в главата
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 62 Континентална Европа гледа от Лондон , там наистина е Кастова система като в Индия.. Брюксел да докара Индийци и Китайци да стане тамън
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изселване до пето коляно в правите страни - САЩ, ОАЕ, СА.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само комунизъм в Белгия ще оправи всички. Загиват по капиталистически.
42
1
 
12
 
! Отговори
Циник до 52 преди 6 години
Когато започнеш да храниш мен, или сина ми...може да се пробваш , да ми казваш...какво, и как да мисля ми жи турко!А дотогава...бий челото по 5 пъти на ден в пода ..и мий по-често иб рика, че овоня целия форум!
41
1
 
11
 
! Отговори
-+ преди 6 години
Няма нищо по-зловещо от невежа, който е дресиран в исляма.
40
1
 
12
 
! Отговори
Дядо 130 преди 6 години
Цялото семейство на такова дете да се изсели от Европа