България нащрек! Черно море ли ще е новият път на мигрантите?

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци
22 авг 2017 19:25, Елка Василева
70
България нащрек! Черно море ли ще е новият път на мигрантите?
Снимка: архив, Reuters

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци. Дали през Черно море не възниква нов маршрут? Какви са позициите на Румъния и как ще реагира България?

През есента на 2015 година ЕС взе решение за преразпределянето на 160 000 бежанци от бежанските лагери в Италия и Гърция. В началото, подобно на страните от Вишеградската четворка, и Румъния се противопостави на квотния принцип за разпределяне на бежанци. Според европейската схема Румъния трябваше да приеме 6300 търсещи убежище мигранти. После се заговори за 4000, а ето че сега от "горещите точки" в Италия и Гърция към Румъния трябва да бъдат насочени едва 2000 бежанци.

Това заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану в телевизионно интервю. Той допълни, че освен това неговата страна ще предостави 5,3 милиона евро за хуманитарна помощ за сирийските бежанци в съседните на Сирия страни.

Румъния, която активно участва в мисията на Фронтекс, досега е приела 710 мигранти, повечето от които от Сирия, Ирак и Йемен. Страната не е сред предпочитаните цели на бежанците и досега оставаше встрани от основните миграционни маршрути към Западна Европа. Скоро обаче това положение може да се промени. Сигнал са не само изявленията на външния министър, пише Дойче веле.

Опасният път през Черно море

В неделя срещу понеделник румънската брегова охрана прехвана моторница с над 50 сирийски бежанци. Седмица преди това друго корабче, управлявано от един българин и един кипърец, се опита да прекара 69 души, сред които и 29 непълнолетни. Бежанците стигнаха до брега и впоследствие бяха настанени в бежански приют в Галац.

И това не е първият случай, в който мигранти се опитват през Черно море да достигнат до Румъния, а по този начин и да влязат на територията на ЕС. Още през септември 2014 година граничната полиция залови рибарски кораб със 132 бежанци на борда. Година по-късно 68 бежанци се опитаха по същия начин да влязат нелегално в Румъния.

Нов бежански маршрут?

Още преди една година румънският президент Клаус Йоханис заяви в телевизионно интервю за ДВ, че Румъния ще приеме определен брой бежанци и ще защитава границите си срещу нелегалната миграция. "Имаше опити на бежански групи да влязат през Сърбия в Румъния и оттам да продължат пътя си към Западна Европа, но ние ги предотвратихме. По същия начин ще предотвратяваме и опитите за влизане в Румъния през Черно море", заяви Йоханис. Румънският президент обаче смята, че е малко вероятно хората да се опитват да преминат през Черно море, защото "то е много по-трудно достъпно от Средиземно море".

През последните месеци обаче ситуацията се промени. Изглежда, че в отчаянието си хората са готови да поемат дълги, опасни и още по-рисковани пътешествия, особено след като миграционните маршрути през Егейско и Средиземно море и през Балканите бяха затворени.

При тези нови обстоятелства каналджиите в Турция съзират алтернатива в черноморския маршрут. В Румъния гледат със загриженост на това развитие. Още преди лятната ваканция Върховният съвет за отбрана разгледа проблема с миграцията и възможните мерки срещу нарастващата опасност от незаконно влизащи в страната хора.

А България?

Ако Черно море действително се превърне в нов миграционен маршрут, тогава не само Румъния, но и България трябва да се подготви за бежански наплив по черноморското си крайбрежие.

Правителството в София вече предприе конкретни стъпки срещу нелегалната миграция по сухопътната си граница с Турция, където е издигната телена ограда. През последната седмица един министър обяви, че в бъдеще и армията ще се използва за защита на границата. В отделни участъци от границата ще бъдат разположени до 600 войници, специални части, дронове и камери за нощно виждане, обясни българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за вестник "Ди Велт".

Все още не е известно как Румъния и България възнамеряват да защитават черноморското крайбрежие от нелегални мигранти. Вчера българският президент Румен Радев призова да бъде укрепен българският Черноморски флот, а това също говори, че София държи под око възможния нов маршрут. И може да се очаква, че той скоро ще бъде затворен с общите усилия на двете съседни държави-членки на ЕС. А каналджиите ще започнат да търсят други пътища за нелегално прекарване на хора към Европа.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
100 % TURK преди 1 година
До Су то 34.....
Не е по силите ти тая тема . Не се напрягай излишно ....
Когато тюрките са имали свое четмо и писмо , 90% от народите на Европа са живели в пещери и землянки ,а думата "русь" ще се появи едва след около 2000 години . Варяги е имало някакви .....
Повтарям , мисли за други неща . Това не е за тебе.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички пристигащи мигранти трябва да спасят планетата, като бъдат изпратени в Африка, на зеления горски пояс, който ООН ще изгради, против климатичните промени. Те трябва да засаждат гори с подходяща растителност, така че да спрат разрастването на юг на Сахара.
Белите хора не могат да издържат на горещините, а мигрантите са приспособени от еволюцията да живеят и работят в този климат. ДЗа им се осигури охрана и добро заплащане.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА - По-големи глупости не бях чел.
59
0
 
3
 
! Отговори
abe преди 1 година
аве журналята, минаха повече от 2 години и не се научихте да не я ползвате думичката "бежанец". ТОВА СА СИ ЧИСТИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джинко да оставя АЧИвето и да зе мята на джета
57
1
 
3
 
! Отговори
ОХ-АААААААА преди 1 година
До $$

ЩЕ ПАДНЕ ГОЛЯМ БИЗНЕС ЗА ТРАФИКАНТИТЕ-МУТРИ С МИГРАНТИ!!!!!!!
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде тръгват и през къде минават тези лодки , за да попаднат в Черно море?Черно море е като гьола на Борисов в Белене- всичко се вижда и знае! Без правителствено съгласие и пиле не може да прехвръкне през границите!И проблемът е защо българското правителство допуска бежанци в БГ ? Бойко сам ли си иска,САЩ ли му заповядват,ЕС ли му плаща или Русия го заплашва с нови енергийни проекти?Както казваше президент Петърчо на премиер Иванчо: "Бойко,кажи си!Народът ще те разбере!"
55
1
 
13
 
! Отговори
Кина преди 1 година
Бе ти от небето ли падаш ? Тези нашественици не работят - ти, приятелите ти, роднините и децата ти ще работите за да ги издържате.
54
0
 
3
 
! Отговори
Кина преди 1 година
На доста повече от 1300години
53
0
 
16
 
! Отговори
Кина преди 1 година
Направо показно потапяне на всички корабчета , моторнички и др. нерегламентирани плавателни съдове в нашите води.И проблема с нашествениците е решен.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците не са били в благоприятно положение по време на отоманската държава. Затова и Левски говори за мястото на турците във Святата и чиста република.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евентуално руски бегълци могат да се настанят по по-евтините хотели по черноморието. После един по един ще мигрират на запад. Това вече се е случвало.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова е просто..тези са просто инструмента за разрушение на бялото интелигентно общество на Европа.Целта е слаба Европа,немонолитно население,евтина непритенциона работна ръка,манипулируемо и зависимо общество.дори и след години да се усетят има начини да се усмирят..гено-модифицирани храни,лекарства и генетично оръжие/което в момента се разработва/.Дори и най-лошото да стане в Европа-война,пак ще се спонсорира и ръководи от тези който сега вкарват тази болест в Европа.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътят на мигрантите и броят им се определя от ЦРУ. Местните правителства симулират, че го пресичат, но на практика го охраняват и оказват пълно съдействие.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черно море се казва черно ненапразно... ако не ги карат с кораби нямат шанс с лодки. просто комшиите намериха нова ниша... на север карат мауглита.. като ги разтоварят вземат от нашите траления калкан и обратно на юг. гранична всичко вижда но е пас
47
0
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
И ква е тая пратурска писменост, за която никой все още не е чувал освен в протурските ви фантасмагории? Нещо като "македонската древна писменост". Ти и твоите пратурки от Ангора сте за интензивно лечение с Халоперидол.
А Китай просто ви взе Уйгур отдавна и вие сте насирате в момента, защото нищо не можете да направите срещу него!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на снимката - толкова много черни ботуши ! това краката на стоножка ли са?
45
2
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
АМИ ТО СЕЗОНА ПРИКЛЮЧИ, ЩЕ СЕ САМОНАСТАНЯТ В ХОТЕЛИТЕ В СЛЪНЧЕВБРЯГ И ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами ако почнем като италиянците да пускаме спасителни лодки да ги вадим , тази година няма да празнуваме коледа , а ще почнем с рамадани и рамазани .
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да им се обясни, че Черното море е черно и може да им почерни живота.