В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни

Турски депутат: Страните от ЕС са част от репресивното потисничество
24 авг 2017 09:45, Елка Василева
162
В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни
Снимка: архив, Reuters

Протестите в Турция срещу "стената на срама" нарастват като лавина. Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ публикува кореспонденция за оградата от българска страна на турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Кореспонденцията е придружена със снимки от 146-километровото съоръжение.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация", казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава, че "България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата".

Протестите в Турция срещу построяването на 146-километровото съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но впоследствие станала 146 км, същото е положението и край границата с Гърция, се отбелязва в кореспонденцията.

"На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива "стени на срама" са изградени в 12 европейски държави", пише агенцията.

По думите на турския депутат, които цитира Ихляс хабер ажансъ, оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели.

В кореспонденцията са цитирани и мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: границаоградаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
48
 
! Отговори
az преди 6 години
Малко е!!!!!! Зад нея бетонна със вишки за стрелба!
46
6
 
47
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Махнаха ли минните полета по Елхово, Грудово и Звездец?Голяаааама грешка - само те могат да имат възпитателен ефект върху престъпниците нарушаващи държавната ни граница!
45
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ABSOLYUTNO NIKADE PO TURSKITE MEDII NQMA TAKAVA NOVINA.KAKTO VINAGI NA DNESBG MU SE NAREJDA OT 4UJDI POSOLSTVA DA SE PI6AT PROVOKATIVNI STATII SRE6TU TURCIQ.A ELKATA E ISTINSKA PROVOKATORKA S TAQ MAR..6AVA FIZINOMIQ
44
4
 
42
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
А на границата Турция -Сиря защо има стена?
43
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено. Тръмп строи СТЕНА на границата с Мексико, а там няма война от която мигрантите бягат.
42
7
 
4
 
! Отговори
Коминтерн преди 6 години
Поредния бивш комсомолски секретар. Популист.
41
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България имаше много по-добра ограда на всички граници, но по времето на Костов ги разрушиха, за да може да вървят контрабандните канали без проблем. Естествено днес в медиите ни гук ни снимка, че само до преди 15 г. България бе заградена качествено, а днешната стена е само малка бутафория.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния бивш комсомолски секретар. Популист.
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не пита Путин за неговата граница?
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И? Премествам го в другия крачол...
37
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Възспиращото съоръжение си е обикновен ""фейсконтрол".Платежоспособните се насочват към каналджиите ,а останалите чакат докато станат като първите.
36
2
 
29
 
! Отговори
а после преди 6 години
Едно време по тази граница имаше мини,телени заграждения окопи и няколко поделения за охрана,това беше граница между НАТО и СИВ сигурна и здрава.
35
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция строят 3-м бетонна оргада със Сирия, да протестират против нея
34
5
 
40
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Турция и Гърция - врагове на България.5 века турско робство и близо 2 века византийско робство.Българите не сме забравили това.
33
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом ревът значи не телена а 3м бетонна ограда трябва
32
4
 
37
 
! Отговори
123 преди 6 години
Като не ви харесва.... абе я ми правете като вятъра бе. Само ограда за вас. И мини и картечни гнезда трябва да има. Тея нищо друго не заслужават, освен да бъдат изравнени със земята.
31
2
 
50
 
! Отговори
12 преди 6 години
Впрочем липсата на граничен контрол от турска страна доведе до необходимостта да се построи тази ограда. И обикновенно когато има ограда, тя пречи на този който иска да я преминава, а не на този който не иска. Явно е показател, че никой не се е юрнал към турция, докато турция се е юрнала насам.
30
4
 
40
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Страхувам се, че тази статия ( както обикновено се започва) е предвесник на доста по-сериозни неща от странана фесовете.
29
3
 
43
 
! Отговори
12 преди 6 години
А защо в турция бият кюрдите? Срааамм
28
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамът минава,оградата остава.Дори трябва да е с ток по нея.Турция ЗАСЛУЖАВА точно такова отношение заради ДПС,заради ГАдост,заради турцизирането на ромите,заради непрекъснатото бъркане във вътрешните ни работи чрез изборният туризъм.Само премахване на двойното гражданство между двете държави може да въведе ред в взаймотношенията ни.Но правителствата на Турция никога не са искали това.Политиката им е винаги е била и е прикрито или явно агресивно агресивна.