Карзай: Стратегията на Тръмп ще предизвика кръвопролития

Русия нарече афганистанската кампания на САЩ провал
Обновена: 25 авг 2017 08:54 | 25 авг 2017 08:52, Елка Василева
5
Карзай: Стратегията на Тръмп ще предизвика кръвопролития
Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Афганистан се обяви против новата военна стратегия на САЩ в тази страна, пише в заглавие "Известия".

Новата стратегия на САЩ за Афганистан ще влоши трудната ситуация в региона и ще предизвика кръвопролития, заявява пред вестника експрезидентът Хамид Карзай.

По думите му намеренията на американския държавен глава Доналд Тръмп изключват възможността да се постигне мир и процъфтяване и целят активизиране на бойните действия в региона. Освен това новата стратегия на САЩ нарушава суверенитета и конституцията на Афганистан.

"Решително се обявявам против новата стратегия на САЩ за Афганистан, защото тя противоречи на националните му интереси", казва Карзай.

Още по темата

По-рано тази седмица Тръмп одобри нова военна стратегия за Афганистан и заяви, че САЩ вече няма да се занимават с държавно строителство в тази страна, а ще си поставят за цел "да убиват терористи". Русия нарече афганистанската кампания на САЩ провал и препоръча на Вашингтон да изтегли войските си, напомня "Известия".

Карзай заяви също, че "не одобрява засилването на ролята на частните военни корпорации в Афганистан", което според него "само ще удължи конфликта и ще засили кръвопролитието", допълва "Московский комсомолец".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази от името му съжаление, че в новата стратегия на САЩ не е отразена опасността, каквато представлява групировката "Ислямска държава", и не се отделя внимание на проблема с наркопроизводството в Афганистан, пише "Аргументи и факти".

Според Захарова руските власти разчитат, че предвиденото разширяване на пълномощията на въоръжените сили на САЩ няма да наруши суверенитета на Афганистан и да ощети националните интереси на държавите от региона.

Русия не предоставя никаква подкрепа на талибаните, добави тя. По думите й "буди крайно недоумение изявлението на шефа на Държавния департамент Рекс Тилърсън, който обвини Русия, че уж доставяла оръжия на талибаните", добавя седмичникът.

Москва смята, че решението на Вашингтон да заложи на силата в новата стратегия за Афганистан на президента на САЩ Доналд Тръмп ще доведе до задънена улица, цитира печатът вчерашно изявление на руския външен министър Сергей Лавров.

Междувременно "САЩ и талибаните си размениха "любезности", посочва "Независимая газета".

Командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Никълсън заяви пред журналисти в Кабул, че Щатите смятат да останат в азиатската страна до окончателна победа. По думите му афганистанските сили за сигурност, подкрепени от войските на САЩ и на НАТО, ще ликвидират бойците на "Ислямска държава" и на Ал Кайда.

Освен това американският генерал призова талибанските бойци да сложат оръжие и да се интегрират в афганистанското общество. Талибански говорител обаче отхвърли предложението. Той заяви за Асошиейтед прес, че движението ще се сражава, докато последният американски войник не напусне Афганистан, добавя изданието.

Според генерал Никълсън талибанското движение се е превърнало в криминална групировка и 90 на сто от афганистанците смятат, че ако талибаните се върнат на власт, това ще е плачевно за страната, отбелязва тематичният сайт
Афганистан.ру.

Министерството на отбраната на Нова Зеландия съобщи, че увеличава военния си контингент в Афганистан, неучастващ в бойни действия. Министърът Марк Мичъл заяви, че Нова Зеландия ще продължи заедно с партньорите си да поддържа стабилността в Афганистан и да се бори с международния тероризъм, информира руското издание "Политиката днес".

Новозеландски войски присъстват в Афганистан от 2001 г.; през 2013 г. Уелингтън започна да намалява военния си контингент, припомня електронният вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: АфганистанСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големите пак си поделят света, а паленцата джафкат по вятъра...
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Тръм спокойствие и мир ли имаше?
3
0
 
2
 
! Отговори
IQ тест за нации преди 6 години
Ко ше кажете а?Са караварите ли или ушанките разбират от първи път кога работата не е за тях? А?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да талибаните вече не са толкова лоши и с тях дори се преговаря. Терорист е този, който държавният департамент на САЩ обяви за такъв. Днес може да си утре вече не, в зависимост от националните интереси на САЩ.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под шума за Афганистан се стараят да прикрият два факта:Шойгу обяви окончателната победа на ВКС и Асад в гражданската война в Сирия;Осъществява се нова "Арабска пролет" в Мароко. Майданът е в напреднала фаза.