"Хранителна война" между Беларус и Русия

Москва разкрила мрежа доставчици на забранени храни
29 авг 2017 11:15, Елка Василева
43
"Хранителна война" между Беларус и Русия
Снимка: архив, Reuters

"Хранителната война" между Беларус и Русия, недоволна от беларуския реекспорт на храни, забранени за внос в Русия, предизвика нов скандал. Федералните митници разкриха огромна мрежа от доставчици на забранени хранителни продукти и с помощта на руската Централна банка смятат да им вгорчат живота, пише в. "РБК", цитиран от Би Би Си.

През 2014 г., в отговор на ограничителните мерки на Запада Москва забрани вноса на редица хранителни продукти от много западни страни. Руски официални лица заявяват, че контрасанкциите съдействат за развитието на аграрния сектор в страната.

Митниците са преброили 29 руски компании нарушителки - основни продавачи на забранени за внос храни, посочва източник на "РБК". Повечето са регистрирани след 2014 г., главно от беларуски граждани, с основен предмет на дейност доставка на хранителни стоки. Почти всички имат сертификати за внос на плодове и зеленчуци, морски дарове и други.

Заподозрени са на първо място фирми, сключвали сделки с три беларуски компании - "Белтаможсервис", "Газ Венчуре" и "Глобалкаст", внасящи в Беларус стоки, забранени в Русия.

Срещу руските фирми нарушителки са образувани дела за административни нарушения, но ги заплашват и други мерки. През юли митниците са информирали за тях не само ресорните ведомства, но и Централната банка. След получаване на данни от митниците за "съмнителни операции" Централната банка на Русия има готовност да откаже прехвърлянето на средства от руски компании на беларуските им партньори. "РБК" уточнява, че тази схема, дори ако не спре доставките на контрабандни храни в Русия, съществено ще затрудни взаимните плащания между нарушителите.

"Газета" продължава темата за санкциите със статия за ограничения срещу Русия. Според източници на изданието, близки до руското външно министерство, в близките седмици САЩ може да приемат нов пакет от санкции - удар срещу руски държавни банки и други държавни финансови организации.

САЩ са избрали банковия отрасъл, "защото това не ощетява Европа, а само Русия, за разлика от други сектори, където щетите са и за двете страни", обяснява източник на електронния вестник.

Според експерти, цитирани в статията, руският финансов сектор не се страхува особено от евентуален нов етап в ограниченията. "Това естествено ще се отрази на бизнеса на руските банки, но не и критично - смятат те. - Проблемът е как ще отвърне на тези санкции руското правителство."

Разширяването на антируските санкции от Вашингтон ще отправи "неблагоприятен сигнал към инвеститорите, особено от чужбина, едва започнали да се нагаждат към досегашния санкционен режим", коментира рейтинговата агенция Moody's.

Освен това новите финансови ограничения "може да станат покана за Европейския съюз. Досега ЕС отказваше да се присъединява към американски санкции, които застрашават неговите интереси", отбелязва "Газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА ЩЕ УСКОРИ ПРИЕМАНЕТО НА ЮАНА ЗА МЕЖДУНАРОДНА ВАЛУТА ОТ БРИКС И ОТ ШАНХАЙСКАТА ПЕТОРКА.САЩ ДЪРПАТ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА, АМА МОЖЕ ДА НАПРАВЯТ ОТ ДОЛАРА ТАПЕТИ.
15
7
 
11
 
! Отговори
Полюсите преди 6 години
Русия, северна Корея, Венецуела, Сирия - приятелски диктаторски режими.Общото - диктатура, бедност, мизерия.САЩ, Англия, ЕС, северна Европа, Канада, Австралия, Япония- демократични партньори.Общото - богати, демократични, свободни, граждани на света, щастливи.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама като изнесат оружието ще има да плюскат палмово масло на корем!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - Кримнаш!Украйна - Ама храната е наша!
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва предстои голямото шоу.След 31-ви SWIFT изключва две руски финансови институции от системата...Ще пищят олигарси и половинките им що нема денег...
11
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не му е виновен на Путин!Той вкара Русия и народа в тая глупава кримска мизерия!Какво им беше лошото преди това - бедни, кретаха, но поне се движеха напред, а сега се върнаха в 14-ти век.Да, руснаците ще оцелеят и след Путин, но в 21-ви век и най-голямата държава в света само ще оцелява ли, няма ли да се развива ?!Другите страни са с 50 години напред, а Русия се бори да оцелее !
10
9
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 6 години
Кючук Путин ще приседне кротка в скута на Коджаман Ердоан !
9
8
 
10
 
! Отговори
Путин+Ердоган.филм преди 6 години
- Здраствуй Късий, тьi куда ?!- Бягам, Ердо, за храна !- В Истанбул има, гял бурда!- Идвам, Ердо, ставам ти жена!Край на 1-ва серия...
8
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може Русия да се измъкне от капана който Путин и заложи с кражбата на Крим!Няма как, ще става по-лошо.Сега и банковия сектор още ще се свие, това води до огромен колапс на слабата руска икономика.Русия винаги има най-некадърните управници.Руснаците се преселват дори у нас, само да са далеч от Русия. А уж у нас било зле ... явно е много по-хубаво от Русия!
7
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Импортозамещение"-то изобщо не бачка, нали дребен ;)А ти лъжеш руския народ че ще се оправите...Вие за 1000 години нищо добро не сделахте, та за 10 ли ще се оправите :)))Щатите само за 200 години се създадоха, организираха и станаха световен лидер.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, изненадаааа....за Хутя Късий
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитяТи дори не знаеш какво е ГМО, освен това което ръсят разни психично нестабилни по коментарите.
4
11
 
15
 
! Отговори
Русия преди 6 години
Досега изнасяше горива, а внасяше храни, техника и технологии от лошите ЕС и САЩ.Сега как ще го произведат това сами - никак ;)Крим ще го платя десеторно!А Аляска я продадоха за 200 бъчви водка и 20 каси сельодка...
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко им работи наобратно на руснаците.Винаги правят еднакви грешки.Затова винаги са били най-бедните, дори и в Азия.
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво стана сега ?!Нали санкциите трябваше да стимулират родно производство ?!Ама руснака никога не е произвеждал, само крадеше от другите!Само се стимулира черната борса, а не производството в Русия, щото тия пияници кога са произвели нещо - никога!Картошки, капуста, хлеб, огурчики - това да ядат, ако им го внесат от Узбекистан изобщо!
1
11
 
13
 
! Отговори
Питя преди 6 години
Еее как, ужас! Шок! Империалистически храни, ГМО и т.н. ... рак, тумори, левкемия ... къде къде по-добре е мляко без мляко и месо без месо в наша си РССИЯ :)