Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра

Поводът е празникът на победата, празник на армията
30 авг 2017 09:30, Елка Василева
34
Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра
Снимка: архив, Reuters

Гигантски турски национален флаг с размери 2400 квадратни метра бе спуснат от 30-етажна сграда в столицата Анкара, за да се вижда на километри разстояние.

Флагът е изработен по повод 95-годишнината на турската армия, която се отбелязва днес.

Той тежи 300 килограма и е бил изработен в продължение на 15 дни по заявка на строителната компания Акфен. Окачването на флага е било осъществено от професионален екип. Засега това е най-голямото турско национално знаме.

Поставянето на гигантския флаг е една от проявите по повод днешния Празник на победата, който се чества като национален празник на Турция и на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Навършват се 95 години от победата на турската войска под предводителството на Мустафа Кемал, който по-късно приема името Ататюрк /баща на турците/ над гръцките войски при Думлупънар в Освободителната война, която започва през 1919 г. Това е решителната победа, наречена Големият щурм, която армията на Ататюрк извоюва в борбата за независимост на страната. По-късно 30 август е обявен за национален Празник на победата и се чества като професионален празник на турската армия.

Тазгодишният празник съвпада с 10-дневната ваканция, която правителството обяви по повод започващия на 31 август религиозен празник Курбан Байрам. Държавните учреждения, пощите, дипломатическите представителства не работят.

В Анкара днес ще се състои традиционна церемония с поднасяне на венци и поклонение в мавзолея гробница на Ататюрк с участието на президента и премиера, висши военни, лидерите на основните политически партии, представени в парламента. Ще има и военен парад.

В Истанбул и Измир също ще се състоят военни паради. В мегаполиса Истанбул редица булеварди и пътни артерии ще бъдат затворени за движение. Засилени са мерките за сигурност, съобщиха от дирекцията по сигурността.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Турциязнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари