"Харви" е деветото най-скъпо бедствие - $58 млрд.

Отделените газове при експлозията на завода са опасни
31 авг 2017 21:27, Анисия Иванова
18
"Харви" е деветото най-скъпо бедствие - $58 млрд.
Снимка: БТА

Ураганът "Харви" е нанесъл досега щети за 58 милиарда долара (49 милиарда евро) само в щата Тексас, според доклад на германски експерти по природни бедствия, цитиран от Франс прес.

Ако тази оценка се потвърди, Харви ще бъде деветото най-скъпо природно бедствие от 1900 година, според Центъра за управление на природни бедствия и намаляване на технологични рискове (CEDIM) в Карлсруе.

Така общо щетите от природните бедствия през 2017 година в света ще надхвърлят прага от 100 милиарда долара, за осма поредна година.

Според експертите от центъра стойността на наводнените досега зони е 267 милиарда долара.

Досега германският застрахователен гигант Хановер Ре (Hannover Re) оценяваше щетите на 3 милиарда долара, а американската финансова компания Джей Пи Морган (JP Morgan) - на 10 до 20 милиарда долара.

Отделените газове при експлозията в наводнен химически завод североизточно от Хюстън са изключително опасни, заяви директорът на Федералната агенция за извънредни ситуации на САЩ Брок Лонг, цитиран от Франс прес.

Взривът е станал около 7 ч. по Гринуич (10 ч. българско време) днес в завода на френската фирма "Аркема" в градчето Кросби.

Заводът е наводнен, а електроснабдяването е прекъснато, което не позволява силно възпламенимите вещества да бъдат съхранявани при ниски температури. Ситуацията е рискова от няколко дни, което наложи евакуиране на населението в радиус от три километра.

Спасителните служби съобщиха за две експлозии и облаци черен дим. Заводът произвежда органични пероксиди, които се използват за производството на пластмаси и фармацевтични продукти.

"Органичните пероксиди са изключително силно възпламеними и с одобрението на властите решихме, че е най-добре да се остави пожарът сам да угасне", обясни в изявление "Аркема". Фирмата прикани местните жители да стоят далеч от завода, в случай че има нови експлозии.

Малко по-късно "Аркема" призова хората, които са останали в периметъра на завода, да спрат климатиците си, за да избегнат евентуално вдишване на отделените газове.

Те могат да предизвикат сърбежи в очите и кожата, дихателни дразнения, повръщане и сънливост, предупреди френската фирма. (БТА)


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да се наложат санкции на тоя гаден Харви. Това е руски шпионин. Дрогаре атлантически краваре, дайте да дадем още санкции за Русия и Путин, както и за руските хакери, понеже те са виновни.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е отговора на господ на американската агресия по целия свят.
12
0
 
13
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Няма проблем-печатницата ще поработи още ден-два извънредно и Светът ще плати американския масраф.Фасулска работа.А който не иска да плаща-бомби,ракети и прочее,платени по същия начин.Найс,а?Продължавайте да ползвате долари,при наличието на достатъчно други валути.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки ден нов харви. дано да си спомнят содом и гомор.държава бандит
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще ограбят света, за да си платят масрафа.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не дава Господ.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Харви няма да е лошо някое земетресение, цунами и пак Харви.Няма такава държава която да е причинила, толкова много зло на света.От самото си създаване е изцапана с кръв, и още не се е спряла, Господ ги наказва, дано това да е само началото.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е . Давай Харви !
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се развива икономиката, от както започнаха разрушенията борсата все се вдига, компаниите изчисляват с колко ще вдигнат продажбите
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите пак си го смятат в пари,колко струвало бедствиетто.Ако не е застраховано пак ще им сваляте кожите с кредити до гроб.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това застрахователни щети ли са или реални?Защото един наводнен автомобил може да бъде поправен за 5-10 хиляди долара или писан тотал щета за 50 000.Масово се прави второто защото е по-удобно.Същата работа и с къщите.Не ги мислете американците повечето "пострадали" всъщност са на плюс от застраховките.
3
8
 
14
 
! Отговори
Ной преди 1 година
Господ ги наказва с потоп заради греховете им.
2
8
 
3
 
! Отговори
Vse taq преди 1 година
Споко ти ще ги плащаш тези пари.(И твоите деца )
1
11
 
18
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
Малко е! Още трябва!