И двете страни в сепаратисткия дебат трябва да отстъпят

Испания: Комбинация от разочарования и националистически митове
Обновена: 22 сеп 2017 06:17 | 21 сеп 2017 22:00, Бойчо Попов
29
И двете страни в сепаратисткия дебат трябва да отстъпят
снимка: Ройтерс

Сепаратистките лидери в Каталуния казват, че ще обявят независимост от Испания до 48 часа след победа на референдума за независимост, който свикаха на 1 октомври. Върховният съд на Испания отсъди, че референдумът е неконституционен, а правителството е решено да попречи на избора.

Токсична комбинация от мъчителни разочарования, националистически митове и лошо управление от Мадрид докара Испания до това положение, коментира BloombergView. Да бъдат направени отстъпки от която и да е страна, няма да бъде лесно, но е както възможно, така и необходимо.

Регионалното правителство на местния премиер Карлес Пучдемон пренебрегна закона, свиквайки референдума, и подвежда каталунците – както защитниците на Brexit поведоха британските гласоподаватели – твърдейки, че отцепването ще бъде безболезнено. Факт е, че отделянето би представлявало сериозен икономически риск за Каталуния. Въпреки това Мадрид също не управлява добре проблема, отхвърляйки легитимните недоволства и има намерения да задуши движението за независимост с всички необходими средства.

Иронията в тази конфронтация е колко ненужна е тя. Подкрепата за независимост в региона напоследък спада до около 35%. Отчасти това се дължи на умора, отчасти защото примерът с Brexit никак не е окуражаващ и отчасти заради икономическото възстановяване на Испания. Въпреки това резултатите от вота са несигурни, тъй като много от противниците на независимостта може да решат да бойкотират вота. Каквито и да са резултатите, сепаратистките настроения остават силни и би било мъдро в отговора си Мадрид да убеждава, а не да заплашва.

Със сигурност испанският министър-председател Мариано Рахой трябва да продължи да настоява, че референдумът е незаконен и е необвързващ за правителството. Строгите критики към Пучдемон и съюзниците му са оправдани.

Но в същото време Рахой трябва да отговори на оплакванията на каталунците – например за липсата на прозрачност във федералните разходи. Няколко последователни национални правителства позволиха на политическите опасения да оформят инфраструктурните инвестиции, пренебрегвайки железопътните и други връзки с Каталуния. Рахой трябва да изпълни обещанието си да реши този проблем.

Той трябва и да промотира по-силно усещане за национална идентичност. Един от начините да направи това е като насърчи работниците да се движат по-свободно между отделните региони чрез допълнителни реформи на трудовия пазар и публичния сектор. Едно нещо, което исторически създава онази сплотеност на федералната система в САЩ, е колко лесно работниците се придвижват между щатите. Испания трябва да насърчи същото това нещо с допълнителни реформи.

Подобни мерки може да отнемат години, за да бъдат приложени, но могат да бъдат предложени в духа на компромиса веднага. Между сегашния момент и вота най-важното е да се избегна допълнително разгорещяване на страстите.

Още подобни новини чететe в Investor.bg


29
Още по темата: икономиката на Испания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 3 години
Според закона цела Испания требва да гласува свободата им, т.е. други да избират вместо тех. Естествено че сами следва да решат съдбата си. Още повече че като народ стават все по-малък дял от населението на Каталуния заради имиграцията от по-бедните испански области. Вече са много под 50%. Но ще ги спаси силната им мобилизация за референдума. Ако сега не се откачат от Испания, никога нема да успеят. Все едно българите да гласуват на референдум в Османската империя но да са 30% в земите си ...
28
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Всеки народ има право на самоопределение. Никой отстрани не може да разбере какви са дълбоките проблеми на Испания. Така че каталунците най-добре знаят защо искат да се отделят. Не им давайте наклон.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойков - президент на Каталуния.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каталуния е с площ колкото Бивша република Македония. Около 30 хиляди кв. км.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им референдум сами да се откажат от независимост. Шубета са като шотландците. Ще организират по сто референдума и ще се броят, вместо да обявят независимост и да са готови за последствията.
24
0
 
0
 
! Отговори
до viva Espana преди 3 години
Каталуня е с население и площ колкото България. Ако не беше този светъл ден, който е днешния, едва ли щеше да викаш да живее Турция и Султана...или кой знае.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това демокрация никога не е имало и няма да има всичко е пари и интереси оправдавни по медиите с много лъжиза косово може - за каталуния и крим неможе- айде стига надприказванеясно е че ще направят всичко да ги смачкат и няма да им дадат оръжие като на косоварите а после да им пратят "миротворци" за да ги опазят - това си е обикновенна гну.сотия в краварски стил
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанската конституция е писана от диктатора Франко. И за декорация - един измислен крал, а баща му избяга заради корупция.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанската конституция е писана от диктатора Франко. И за декорация - един измислен крал, а баща му избяга заради корупция.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСПАНИЯ НЕ ИСКА ДА ИЗТЪРВЕ КОКОШКАТА, СЪС ЗЛАТНИТЕ ЯЙЦА.
19
2
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Ако не се лъжа,наскоро в Барселона имаше и многохиляден митинг за приемане на повече "бежанци"!Значи тия са готови да станат Халифат Каталуния.Исабела и Фернандо се въртят в гроба-700 години Реконкиста отиват нахалост,заради някакви отк.ач.алки!
18
4
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Ето и поредната глупост която потвърждава моите думи:Морска Администрация" - Министерство на транспорта, информационните технология - офис София :)Смешка даже и море няма в София. Кви го дирят тез итам ?! Това министерство трябва да е във Варна,Бургас,Русе. После не се сърдете защото в БГ става римлянизация в провинцията !
17
8
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До месиМного са си прави каталунците. В България е същата работа. Всички приходи всичко се съсредоточава само в София. Останалите райони стават още по бедни. Хората там напускат защото няма какво да работят и отиват и те в София. Аз например съм за разделяне на България. Искам си Търновското царство. Защо всички пари в София. Това метро един път не съм се возил ... маса милярди. И борко разходи се в провинцията виж пътищата. Храстите отстрани са изяли по 3 метра от пътя. Стига София и Южна БГ !
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората искат Свобода, а не номенклатурни заменки на понятието и общоевропейска фашистка диктатура.
15
4
 
12
 
! Отговори
Еврпоейски фашизоид преди 3 години
"Всеки демократичен референдум несъответстващ на атлантическите и еврогеейските ценности е незаконен и противоконституционен"Из "Наръчник на брюкселския чиновник"Справка Крим.
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста истини им спестяват на каталунците лидерите им. Тоест по-скоро ги заблуждават: като че например ще си останат част от ЕС, което е пълна лъжа. И вследствие на излизането им от ЕС всъщност ще им се скапе и индустрията, на която в момента много разчитат. И чудно как не са прибрали още никой катунски (не е правописна грешка :) ) лидер за сепаратизъм. Време е за активиране на член 155 от испанската конституция и да се приключва с цирка!
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че хората се побъркаха. ..Все не им стига . Все искат повече. Преди ВСВ в Испания тече гражданска война...Всичко почва по-малко да се повтаря. Какво ви става бе хора ? Ако не харесвате този живот ...питайте хора участвали във война , какво е там. Ще ви кажат, че живота сега е прекрасен и да му се радвате. Стига с тая агресия.
12
6
 
10
 
! Отговори
меси преди 3 години
Ако това стане аз изчезвам.С кого ще играе Барса с Еспанйол всяка седмица,що за глупост.И всичкото им такова на каталунците.Това ако беше в Русия до сега Путин да е изпратил танковете да газят наред.В САЩ няма как да стане,щото още преди някой да се сети за референдум,ще изчезне без да знае че изчезва щото в бъдеще е щял да си помисли нещо.Време е германската машина да се задвижи.Имахме либерализам,популизам време е за реализам.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво им е този Брексит? Националните им традиции и икономика са тясно свързани с Испания, граничен контрол нямат, понеже са в Ес. Само да се намират на референдуми.
10
4
 
19
 
! Отговори
Башар Асад преди 3 години
Сажд веднага да въоръжат умерената каталунска опозиция и да им изпратят инструктори. Откъде накъде тоя испански крал, тоя сатрап и диктатор ще хвърля варелни бомби и ще избива деца! Употребява ихимическо оръжие - всяка сутрин пъррди в банята. Ама ха! ООН да се самосезира.