Хакери от Русия помагат на властите в Каталуния

Досега са закрити над 140 сайта, свързани с референдума за независимост
28 сеп 2017 20:27, Елка Василева
35
Хакери от Русия помагат на властите в Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Хакери, намиращи се в Русия, помагат на властите в Каталуния да поддържат сайта на референдума за независимост на автономната испанска област, насрочен на 1 октомври, но забранен от Мадрид. Това твърди в. "Ел Паис", като се позовава на националната полиция, предаде ТАСС.

По данни на вестника за властите на пиренейското кралство е по-лесно да открият хакер, който работи на територията на ЕС. Русия и Евросъюзът нямат и спогодби в сферата на дигиталното законодателство.

До момента полицията вече е закрила над 140 страници, свързани с референдума. Закрит бе и първият официален сайт, посветен на плебисцита, но каталунските власти създадоха два нови, действайки от Великобритания и Люксембург. Със съдебни решения незабавно бяха закрити и те. Тогава хакери, работещи за регионалното ръководство, клонираха интернет страницата и активираха нови адреси в Европа, пише вестникът. Сегашният домейн според него е създаден с действия от територията на Русия и Централна Азия.

Изданието изтъква, че закриването на страница, съществуваща в чужбина, е продължителен процес, тъй като изисква изпращане на съдебна заповед до полицията на друга държава, която първо трябва да направи съответната преценка.

Испанската полиция е отказала да коментира за ТАСС тази информация.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: РусияхакериКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Хахаха в какъв интерес е на големите държави, там до 20г. ще е шариат, ти от тая планета ли си. Това и каталунците го знаят и бързат да се откъснат от бежанската пoмия ЕС
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДНОТО СЛОВО
7
16
 
2
 
! Отговори
нормално преди 6 години
Щом е да се руши руснаците нямат равни. Отдавна се знае че най-големите терористи са създадени от СССР, впоследствие Русия.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фейк, също като другия фейк със заглавие "богати сме". тоя сайт е пълен с храна за ***(помийка)
5
3
 
21
 
! Отговори
стоп преди 6 години
Не ви ли омръзна да ви правят на луди с разни Руски хакери и Руска заплаха,в началото беше интересно а сега вече е досадно .........
4
15
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Разпадането на Испания е в интерес на големите държави в ЕС - Германия, Франция, Италия, дори Полша и Украйна стават по-голями от Испания. В случая руските хакери действат в интерес на тези държави.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и, какво? Няма лошо да помагат, всички сме за каталунската държава, пък и от информацията става ясно, че са и китайски хакерите. Но те не са от такова значение, само руските нали.
2
2
 
25
 
! Отговори
Шапка невидимка преди 6 години
Путин ги е направил невидими за туй не могат да ни покажат нито един хакер Путин е виновен.
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само мамууните от Африка Русия не ги кара в Европа или е въпрос на време и в това да ги замесите. Цяла Западна Европа все някой друг и е виновен.