Киев и Москва в спор за културното наследство на Крим

Несъгласия има и около исторически личности
28 сеп 2017 22:12, Елка Василева
88
Киев и Москва в спор за културното наследство на Крим
Снимка: архив, Reuters

Два кораба се носят тихо по гладкото море . . . Независимо от спокойствието, което излъчва картината "Лунна нощ" на художника от 19-и век Иван Айвазовски, тя е в центъра на неравна битка между Киев и Москва за културното наследство на Крим.

По искане на Украйна Интерпол добави миналия месец платното заедно с още 51 творби на живописци като Иван Шишкин и Исак Левитан към списъка на произведения на изкуството, които се смятат за откраднати.

Властите в Киев уверяват, че тази колекция на стойност над един милион евро тайно е била изнесена от Украйна в Крим малко след анексирането му от Русия през март 2014 г. Днес творбите се намират в художествения музей на Симферопол, столицата на полуострова, пише Франс прес.

Според украинските власти Москва си е присвоила общо повече от 1,2 милиона музейни експоната, поемайки контрола върху Крим след намесата на руски специални сили и референдума за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

"Това е неоценима загуба за Украйна", коментира пред АФП Микола Яковина, оглавяващ украинския клон на "Синия щит" - организация, която закриля културното достояние на планетата.

"Набирали хора"

Начинът, по който руснаците са получили картината на Айвазовски и другите 51, остава забулен в тайна.

Когато през февруари 2014 г. в Крим се разполагат руските специални сили, творбите се намират извън полуострова, в югоизточния украински град Мариупол, за да бъдат показани във временна изложба. Украинските власти уверяват, че тогава те са били тайно върнати в Крим.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че негови служители са "набирали хора" в Украйна, които да съдействат за връщане на платната.

През септември украинското правосъдие започна криминално разследване срещу дирекцията на музея в Мариупол и двама заподозрени бяха арестувани, а трети сега се намира в Крим. Заплашват ги присъди до 12 години затвор.

Но въпреки арестите и списъка на Интерпол, докато Крим е под контрола на Русия, Украйна няма голям шанс да види пак колекцията.

Случаят далеч не е единствен повод за разногласия между украинските и кримските музеи след анексията на полуострова.

В края на 2016 г. например холандски съд реши, че безценни археологични находки, дадени от Крим назаем на амстердамски музей малко преди анексията, трябва да бъдат върнати на Украйна, а не на музея - първоначален собственик.

Москва тутакси заклейми това погазване на принципите за музеен обмен и на "правото на кримския народ върху неговото културно наследство".

Исторически личности

В по-общ план Киев и Москва редовно подновяват спора си за богатото културно наследство, което споделят, и за исторически личности от миналото.

Многовековна история свързва руския и украинския народ - от Киевска Рус, средновековната славянска държава, заемала част от територията на Украйна и на днешна Европейска Русия, до Руската империя, а после и Съветския съюз.

След кратък период на независимост в началото на 20-и век Украйна окончателно се отделя от Русия с разпадането на СССР през 1991 г.

Едно от последните спречквания между Киев и Москва бе свързано например с княз Владимир - внушителен паметник на този владетел бе открит през ноември на две крачки от московския Кремъл.

В украинската столица, където статуя на този влиятелен монарх от 10-и век, княз на Киев и Новгород, се извисява над р. Днепър, не погледнаха на това с добро око.

През май Владимир Путин отново предизвика възмущение в Украйна, когато бе приет във Версай от Еманюел Макрон и спомена там за Ана Киевска - средновековна княгиня, станала кралица на Франция.

Властите в Киев обвиниха тогава руския президент, че иска "да открадне" Анна от историята на Украйна.

През юни украинският президент Петро Порошенко на свой ред стъписа Москва с уверението, че художникът Иван Айвазовски, роден в Крим, с баща и майка арменци, широко известен като руски творец, бил "част от украинското културно наследство".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До чери: "АДЕ БЕ! ТОЧНО ОБРАТНОТО. РУСНАЦИТЕ СА ДАЛИ СТАТУТ НА СЪВОЮВЯЩА СТРАНА НА БЪЛГАРИЯ, НО ЗАПАДНЯЦИТЕ ПОРАДИ ТОВА ЧЕ СА Я БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ НЕ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ. ЗА ПОДВЪРЖДЕНИЕ НА ПРИЗНАВАНЕТО НА РУСИЯ"(цитат)Голяма глупост си сътворил! Защо западняците са дали такъв статут на Италия след като са я бомбандирали много повече от нас. Сега е лесно чети ако не те затруднява и ще научиш кой е бил за и против статута за България. Но теб истината не те интересува. Ти изпълняваш опорни точки.
53
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До помнещ (продължение)Руснаците изпращат нашият корпус на фронта за да останат освободените руски войски в България като окупационен корпус до началото на 1948-а. Много съм доволен че моите коментари са довели до бяс такива червени чугунени глави като вас. Това означава че съм прав. А колкото до IQ-то, IQ-то на комунистите обикновено е високо в областта на лъжите, подлостите, родоотстъпничеството, и преклонението към руските ви господари. Но ТОЙ, ГОСПОД всичко вижда.
52
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До До чери - 2. до чери, чери.Не само се самонаричам но и наистина помня. Как определи че съм кухоглавец? Защото не съм съгласен с фалшивите истории които проповядват такива като теб ли? Помня и аз ген Стойчев без да съм се срещал лично с него, бях младеж когато той беше председател на БОК. Но той няма нищо общо с темата която разглеждам освен че е бил главнокомандващ българския корпус (Първа българска армия) срещу германците.
51
2
 
0
 
! Отговори
До чери - 2 преди 6 години
..чужденец, участвал в този парад! Окупирана България? Глупости, повтаряни от глупци!Руснаците са бързали да бият хитлеристите и на са имали ресурс за прахосване тук, където основните неща практически са решени. А празноглавият се прави на начетен - чел бил Достоевски! Какво е чел? Достоевски и един от най-върлите противници на царизма и такова изречение е напълно възможно! Но друго чел ли е? Поне биографията му да беше чел - тя обяснява много! А аз съм ходил по местата на Достоевски в СПб!
50
1
 
1
 
! Отговори
До чери преди 6 години
Друже, някакъв кухоглавец се самонарича "помнещ"! Той не е помнещ, защото в паметта му има огромни дефекти. Помнещ съм аз, защото съм живял повече и съм свидетел на много неща. И претендирам, че IQ-то ми е поне с 10 пункта над неговото! Помня, как се здрависах с ген. Стойчев в Хиподрума - започвах тренировки по езда. Помня какво ми е разказвал негов ординарец, бил с него до Клагенфурт. Помня филма с маршировката му на Червения площад на Парада на Победата и учудването ми, че бил единствения чуж
49
3
 
1
 
! Отговори
чери преди 6 години
До помнещАДЕ БЕ! ТОЧНО ОБРАТНОТО. РУСНАЦИТЕ СА ДАЛИ СТАТУТ НА СЪВОЮВЯЩА СТРАНА НА БЪЛГАРИЯ, НО ЗАПАДНЯЦИТЕ ПОРАДИ ТОВА ЧЕ СА Я БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ НЕ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ. ЗА ПОДВЪРЖДЕНИЕ НА ПРИЗНАВАНЕТО НА РУСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ Е ФАКТА ЧЕ ГЕНЕРАЛ ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ (КОМАНДВАЩ АРМИЯТА НИ В УНГАРИЯ) Е ПРИСЪСТВАЛ НА МАРША НА ПОБЕДАТА ПРЕЗ 1945 ГОДИНА В МОСКВА В СТРОЯ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ.
48
2
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 61Никой от големите държави не е искал територии от нас по простата причина че сме окастрени още 1919-а. Има някаква истина за територията ни и Сталин защото са я смятали като препикана от руското куче. Но най голямата "заслуга" на Сталин е че не разрешава да се признае статут на съвоюваща страна на България въпреки че Англия, САЩ, Украйна и Беларус са гласували за. Причината е пак да може Русия да поддържа статута ни на окупирана държава. Така че при руснаците сантименти няма.
47
3
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 63Никой не казва че турското робство е било рай, но в сравнение с положението на мужиците в Русия наистина е било рай. Не случайно руските войници се чудели от какво ни освобождават (чети Достоевски). През руско/комунистическото робство 1944-1989-а разбрахме какво означават някои "благини" на руското владичество, но все пак в сравнение с самите руснаци бяхме цвете. Така че на когото му са сладки руските "благини" - чамадан-вакзал- Масква. Ще се радваме за вас и да се отървем от вас.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,а за данъка който е трябвало да плащат българите на турците за това че са яли от гяурската(за тях)хранаи са си изтърквали зъбите нещо да кажеш?За еничарите нещо да споменеш а?А за това колко българки са изнасилени и потурчени?И не ме разбирайте погрешно - нормалните турци не мразя ,но да се говори че турското робство е било рай ....Позор!
45
2
 
1
 
! Отговори
Николаев преди 6 години
Византийско османско сега и съветско та вие почти винаги сте били под робство опа забравих и че сега сте под европейско. Та колко сте били свободни?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДобре е това (впрочем за териториите които ме щели да изгубим си е точно така -Сталин не дава)но за интелигенцията погинала в балканската ,междусъюзническата война и първата световна нещо да кажете?Риторичен въпрос.Можете или да кажете някой цинизъм и да ме напсувате или ако имате капка достойнство да замълчите.
43
3
 
5
 
! Отговори
Сравнение преди 6 години
Турско робство - политическите противници се заточват в Диарбекир.Руско робство - политическите противници се избиват и хранят с тях прасета.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След втората световна, която уж Сталин бил попречил на анексия на Родопите. Руснаците разграбват всички читави БГ предприятия под формата на репарации. Избиват всички опълчили се на шайката убийци -шумкари и слагат на власт протежетата на Сталин. Повсеместно идват на власт слабо образовани продажници, които последователно избиват интелигенцията, съсипват селото и вкарват БГ в измамата наречена комунизъм.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво руско робство кви 2лева бе баламурници.Шарани ,вие май мразите и себеси ,че сте се родили.
40
5
 
5
 
! Отговори
Разлики...разлики... преди 6 години
През турско робство - българите ходят където пожелаят, работят и учат в Европа и Русия. Имат собственост, ниви, занаяти, частно предприемачество.През руското робство - нямаш собственост, дюкян, бизнес, закрепостен си, не можеш да ходиш където пожелаеш.цвета на нацията е в концлагери.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е измислена изкуствена държава. Такава никога не е съществувала в европейската история.
38
1
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До до 53 (52):Ами знам родословието си поне от пет поколения. И никога не съм бил другар въпреки че доста години съм живял под руско/комунистическо робство. А може би заради него не съм се оставил да бъда не информиран пън. Още по време на робството имаше начини въпреки че беше трудно да се добереш до истината независимо от бясната пропаганда на червените Гьобелсовци. Като наркотично вещество употребявам ЧЕТЕНЕТО на различни източници не само е едностранни.
37
0
 
3
 
! Отговори
до 50 помнещ преди 6 години
Ама какъв е този език ! Какво е това невъзпитано държане ? Извинете, използвате ли сутрин наркотични вещества или други опиати ?
36
2
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Брей ! Какви " гениални" мисли с " нежен" евроатлантически оттенък ! Твойте научни " бисери" ще променят завинаги световната история. И как разбра , че си чист българин , скъпи ми другарю ?
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 61 помнещ 62: "Ами естествено, че твоята ДНК е различна от славянската защото си от третия пол."Ами разбира се че моята ДНК е различна от славянската защото съм българин роден от майка българка и баща българин, докато най вероятно ти си с поне 50% ДНК угро-фин с монголски примеси. Раковски преди близо 200 години без никакви съвременни средства е прозрял че българите нямат нищо общо с руснаците. Няма да привеждам неговите характеристики за тях защото ще ме цензурират.