Може ли Тръмп да управлява най-големия ядрен арсенал?

"Ню Йорк таймс": Въпросът се повдига по няколко причини
12 окт 2017 11:45, Елка Василева
33
Може ли Тръмп да управлява най-големия ядрен арсенал?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-общият дебат доколко президентът на САЩ Доналд Тръмп е подходящ за поста неотдавна беше перифразиран по по-тревожен начин: дали Тръмп разбира и може да управлява отговорно най-разрушителния ядрен арсенал на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпросът беше повдигнат по няколко причини - Тръмп заплаши Северна Корея с "пълно унищожение" и има сведения, че е искал масирано увеличение на американския ядрен арсенал, който вече съдържа 4000 бойни глави. Освен това скоро той ще реши дали да запази изключително важното ядрено споразумение с Иран.

Още по темата

Съмненията за компетентността на Тръмп бяха подсилени от американския сенатор Боб Коркър, представител на Републиканската партия от щата Тенеси, който заяви тази седмица, че президентът се отнася към поста си като към риалити шоу и отправя необмислени заплахи, които могат да поведат САЩ към Трета световна война, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Уважаваният сенатор, експерт по националната сигурност, добави, че разчита на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джим Матис и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели да предпазят САЩ от хаоса.

Изявленията на Тръмп по време на предизборната му кампания също показаха или невежество, или опасно безгрижие. Но нищо не е било толкова притеснително, колкото неотдавнашните му изявления в Тwitter относно Северна Корея, в които той предупреди за "огън и ярост" и се пошегува за "затишие пред буря". Мнозина все още се надяват, че агресивната позиция на Тръмп е само театър, предназначен да привлича внимание, да обърква противниците му и да ги кара да променят поведението си.

Но зад изказванията му не стои стратегия и независимо какво има предвид президентът, Конгресът беше притеснен достатъчно, за да обмисля закон, който да забрани на президента да нанася първи ядрен удар, освен ако Конгресът е обявил война. Това е разумна идея и може би трябва да се добави изискване министрите на отбраната и външните работи също да одобрят подобно решение. В момента обаче президентът на САЩ може да задейства апокалиптичния ядрен арсенал на САЩ само с думи, в рамките на минути, припомня в. "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значение кой има в повече?! И по-малко от 1/10 от въоръжението на която и да е от 2-те дръжави е способно да направи света негоден за живеене
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не са с най-големия ядрен арсенал, Русия има повече бойни глави. САЩ са малко след тях, а по разрушителна мощ са доста след Русия. Адрения ареснал на САЩ е и доста морално и технически остарял. Това не значи, че не са опасни *** с оръжие в ръка, разбира се, доказват го постоянно с политиката си, имат достатъчно, за да унищожат планетата, но просто статията е неточна.
1
0
 
7
 
! Отговори
фгъх преди 6 години
Може разбира се -като не го употребвява .