Блокира ли британският парламент Brexit без споразумение?

Преговорите между кабинета на Тереза Мей и ЕС буксуват
Обновена: 15 окт 2017 17:36 | 15 окт 2017 15:25, Анисия Иванова
56
Блокира ли британският парламент Brexit без споразумение?
Снимка: Reuters, архив

Британският парламент ще блокира излизане на Великобритания от ЕС без постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, заяви отговарящият за финансовата политика на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.

В момента преговорите между правителството на Тереза Мей и ЕС буксуват по въпроса за размера на "сметката по развода", която да плати Великобритания, и по бъдещите отношения. Това поражда възможността Великобритания да напусне преговорите без сключено споразумение.

Джон Макдонъл, който е сред най-близките съюзници на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента за блокиране на такава възможност.

"Не мисля, че това е реалистичен вариант, няма да се случи. Не мисля, че има мнозинство за напускане без сделка", каза той за Би Би Си.

В момента британският парламент няма правомощие да блокира решение на правителството за Брекзит без споразумение. Кабинетът обеща да даде на парламента възможност да гласува дали да приеме договорено окончателно споразумение, но това не дава възможност за блокиране на напускане без споразумение, отбелязва Ройтерс.

Макдонъл обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента, където Мей няма абсолютно мнозинство, да се приеме законово изменение, което да включва такова правомощие. Британският транспортен министър Крис Грейлинг заяви за Би Би Си, че не очаква Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Той добави, че според него няма опасност Брекзитът да спре някои авиокомпании от изпълняване на полети до и от Великобритания. Грейлинг изрази убеденост, че страната му ще остане член на Европейската агенция за авиационна безопасност. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Ebeme преди 6 години
Te iskat tiahnite grajdani da xodiat na vsiakade po sveta kakto Amerikanzite a drygi da ne mogat da xodiat v tiaxnite Zabyleni darjavi. Kato na Slan4ev Briag idva Angliiskata maimyna i si misli 4e vsi4ko e negovo i moje da pravi kakvoto si poiska ama Ne mnogo Boi po glavata i po4vat da Kvi4at kato praseta kakto nie se saybraziavame v tiaxnite darjavi taka i te triabva da razberat 4e Balgaria e Za Balgari a ne za Boklyk Zapadnoevropeiski. Alkoxolizi da se piat v tiaxnite darjavi.
40
1
 
3
 
! Отговори
Merkel преди 6 години
Abe kakvi sa tezi Britanzi. Tam v Anglia e nai Goliamata zigania kadeto sam vijdal. Da se maxat ne iskat Balgari ne Iskat Romanzi Ne iskat Poliazi. A si otglejdat Mysolmani. Palno e s Djamii. A ne s 4erkvi. Za mysolmanite sa tolerantni a za Xristianite Ne. Tova se kazva razgrom na Xristianska Evropa. Da si vkarvat Pakistani i Arabi I Indiizi i da vidime do kade 6te ia dokarat. Zna4i ako si Evropeez vsiaka instityzia te ma4ka Ako si Mysolmanin S 4ar6av vsiaka instityzia ti pomaga.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Po-dobre e da ne izlizat ot ES.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те сега да не се чудят пък как да НЕ излязат от ЕС?
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ПРЕГОВОРИ ТОВА Е ПЪЛНО АЛА БАЛА!!!ЩЕ ИЗЛЯЗАТ 2019-ТА ОТ ЕС КОГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ :DИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕС ЗНАЧИ ПОЛОВИНЧАТ РАЗПАД НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ПРЕСТАВАНЕТО И ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА :D
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вардинов - пишеш глупости , предполагам ,че не си роднина на старшината Варадинов от популярен комунистически сериал , създаден по още по - комунистеческа творба, та според теб ЕС са донори на Англия - Германия , Англия и след това Франция,но за франсетата с уговорки ,щото хранят много ***..н..га,..л, после скандинавците - това са локомотивите на ЕС, а в Англия ци..га..н.и.те бачкат ,та за..д ни ..ци ..те им пращят ,там няма лабаво и сичките са на "бахаламатума" да учат що-годе
35
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Брекзитът не се случва защото разни невежи пенсионери,*** и не знам какви си нямат представа колко е хубаво в ЕС!Тия неща не се решават от простия народ,а от истинската,макар и невидима власт-евреите в лондонското сити.Англия е световен център номер две на еврейската власт,централната им банка е също под еврейски контрол.Та тия са решили,че е по-добре UK да напусне ЕС,с оглед на това,което ще му се случи.Само че малко избързаха и сега леко дават заден.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Български изходни визи няма от близо 30 години! Който желае да заповяда за да си гледа живота. Когато народа е *** в по-голяма численост винаги се намират хора за да го заблудят! Ако българите бяхме наистина обединени, макар и не чак толкова умни, продажниците нямаше да получат мегдан и САЩ не биха могли да дирижират балета. Наследството от диктатурата е пуснало толкова дълбоки корени че само Господ може да ги изтръгне! По фараоновото време случалките бяха 3 към 1! Носталгия!
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тези, които си коментират по-долу колко зле е населението, останало в България.Не сте наясно, че България не се управлява от народа си, а от шепа безскруполни продажници и мошенници, платени от САЩ, главно, но и в голяма степен от ЕС. Демокрация няма и никога не е имало, няма защо да плюете по народа си, това винаги се плаща скъпо.Как да има критична маса от хора, които да ибърнат нещата, като егоистите като вас си гледат своя живот извън страната. От далече е лесно, елате и обърнете нещата
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И правилно ЕС блокира преговорите, след като Великобритания искат да излязат от ЕС без никакви последици за себе си... Не можое да имаш едновременно всички права, а да нямаш никакви отговорности. Така е честно само от британска гледна точка!
31
7
 
3
 
! Отговори
цц преди 6 години
Преговорите ги блокира Европейския парламент, а не Британския. Малка подробност.
30
3
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
именно защото и аз тая една надежда , че България все пак някак си ще успее да се откъсне от спиралата на пропадането продължавам да се интересувам от събитията в страната .Въпреки , че съм далеч ми е тъжно да виждам една съсипана държава която постоянно пропуска предоставените и шансове . лошото е , че не виждам критичната маса която би обърнала хода на събитията а тези харесвайки положението си спира всякаква промяна....шаде
29
5
 
13
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
и по какво ние българите си приличаме със швейцарците за да се надяваме , че бихме постигнали нещо подобно ако сме извън ес ....кажи поне една положителна черта която е еднаква за по-голямата част от популацията ?? а определено западните държави имат много недостатъци но за като условия засягащи болшинството от хората са едно от най-добрите места за живеене. а това , че България изглежда като страна извън ес основно е вина на обитаващите я
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да напуснат. Това е очевадно. Колкото и да искат тролчетата от север.
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остров Велико Тамбукту не е част от Европа. Островът и шелфът му принадлежат към Източноамериканската континентална плоча. Може ли европейска държава да има обратно движение? Само заради това трябва да бъдат изритани от Европа.
26
3
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
отдавна съм извън България и ми е трудно да си представя в какво ако си затънал . пиша от гледната точка на европеец живещ страна която не е по-слабо развита от англия а напротив тук определено сме по-добре от острова. няма какво да спорим колко е велика английската нация като е имало доста империи които са залезли.просто съм доволен от напускането на англетата и варианта да се откажат определено ще навреди на ес. и твърдя , че няма да могат да получат ...изгодна само за тях сделка...махс гут
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26Давам България за пример по основа на българските меродавни коментари! В ако до уши но с притчи до "бога"! Плачем на чужд гроб и даваме безпочвени акъли за една велика нация каквато е английската! Факт!
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще им дадем 1 евро за услугата да излязат от ЕС.
23
7
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
защо даваш за пример България ??? ако не си разбрал англия иска да излезе от ес а не от някакъв си съюз с България . България е като средно африканска държава просто защото повечето от останалите 5-6 млн да живеят в нея са с такъв манталитет. по-важното е останалата част от ес да върви напред а с тях и близо 3-те млн българи които живеем на запад ! на който му харесва да си стои в Бг. който има други цели...терминал 2
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните,да не се надяват,да излъжат ЕС ,да не платът нищо и да си оставят някой благинки от миналото,защото срещу себе си нямат вождове на племена от колониите си,а еврочиновници ,които са не по-малко изпечени мошеници от самите тях, и те ще се стремят максимално да накажат вироглавството на гордия британец.