Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа

Словенките напускат дома на родителите си на 30 години
28 окт 2017 09:49,
106
Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа
Снимка: архив Reuters

Българите напускат дома на родителите си средно на 29,3 години. Като цяло пък европейците отлитат от бащината къща на 26,1 години, сочат данни на Евростат.

Според тях българките живеят с мама и татко до 27-годишна възраст, докато мъжете се разделят с родителите си чак на 31,7 години. В същото време средностатистическата европейка дели един покрив със семейството си до 25-годишна възраст, а мъжете остават с родителите си средно 2 години повече.

Най-дълго с родителите си живеят словенките, които се отделят от семейството си на 30-годишна възраст. На второ място са хърватките, следвани от италианките, които напускат родителите си малко след като навършат 29 години, пише "Монитор".

На другия полюс са скандинавките. Шведките и датчанките например напускат дома си, преди да навършат 21 години

Така нашенките се нареждат на 9-о място в класацията за най-късно напускащи бащината къща дами.

Българските „мачовци“ обаче завоюват 4-то място в класацията за мамините синчета. По-дълго един покрив със семейството си делят хърватите, които сменят жилището средно на 33,2 години. Челната тройка допълват малтийците и словенците, които отлитат от бащиното гнездо на възраст между 32 и 33 години.

Освен че нашенците напускат дома на родителите си по-късно спрямо средностатическите европейци, българите започват първата си работа по-късно. Средната възраст, на която жените в ЕС изкарват първата си заплата, е 23 години, или година по-късно от мъжете.

Българките излизат на трудовия пазар чак на 26 години, с което се нареждат на 3-то място в класацията за най-късно започване на първа работа. Преди тях са само италианките и гъркините, които влизат в офиса за първи път на 28 години. Най-рано започват да се трудят пък момичетата в Холандия, които подписват първия си договор още като тийнейджърки на 16 години.

Мъжете в Европа от своя страна започват сами да си вадят хляба средно на 22 години. Холандците отново намират препитание най-рано - на 16 години. Най-късно първия си трудов договор подписват италианците, които чакат, докато навършат 28 години. Същевременно родните представители на силния пол излизат на пазара на труда средно на 24 години, показват още данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
18
 
! Отговори
Румен преди 6 години
У нас и По-рано хората останаха да живеят заедно. Традиционно се строяха къщи в които млади и стари живееха заедно,макар и на различни етажи. Това е характерно и за други южноеврпейски народи. Промяната на Север обаче е.драстична. По-рано там излизаха от къщи още на 18. И със сигурност това не се дължи на промяна в манталитета. Той не се променя толкова бързо.
7
9
 
20
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
И какво лошо има да живееш под бащиния си покрив, ако на квадратура е достатъчен. Или всичко което е свързано със Семейството ви вади очите. По вашата логика, младите трябва да се вадят час по-скоро от семейството на родителите им и да биват подгонвани към МОЛ-овете, заковавани на дивана пред телевизора, за да им набивате в главите евроатлантизъм и някакви скъпоценности, нямащи нищо общо с реалния живот!
6
1
 
16
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 7Ами не е точно така. Има много млади, които се издържат, но просто живеят в хубавото жилище на родителите си. Алтернативата е да живеят в дупка в квартал на края на града и да се бият в гърдите, колко са самостоятелни. Прав си, че има такива, които са свикнали да ги гледат като деца, но не са всички.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите търтеи ..най добрите търтеи.Ще превърнат младостта си в сила когато стане моят кон -кобила".Както изпяха щурците.
4
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауНе е до стандарт на живот, а до психология.Що да съм самостоятелен, като мама може да ме храни, пере, да ми чисти, да ми направи една ***.....А че си прецакваш живота и твоето си семейство - карай да върви, важното е да търсим на хляба мекото и на живота лекото.
3
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са родителите, окопават се в апартамента ще кажеш че им е бащиния , и не оставят младите да поживеят на широко и да имат деца.
2
6
 
45
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Ако човек обърне внимание на държавите, където най-рано децата стават самостоятелни ще забележи, че това са държавите с най-висок стандарт на живот. Нещата не са толкова прости, когато нямаш възможност за висока заплата и сметката не излиза ако цялата отива за наем. Много е лесно да се слагат етикети "мамино синче" и т.н, но ситуацията е доста по сложна в България.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе ние сме рекордьори - на'ште ромки още на 12 се отделят и създават ново семейство