Руски протест: Вандалски акт срещу паметника на Съветската армия

Москва призова виновниците да бъдат наказани
Обновена: 30 окт 2017 15:52 | 30 окт 2017 15:33, Елка Василева
505
Руски протест: Вандалски акт срещу паметника на Съветската армия
Снимка: архив, Булфото

Руското министерство на външните работи изрази възмущение от вандалски акт срещу паметника на Съветската армия и призова българските власти да открият и накажат виновниците, предаде ТАСС.

"Предизвиква възмущение поредният вандалски акт спрямо паметника на Съветската армия, разположен в центъра на София. Преди няколко дни бяха зацапани с жълта боя фигурите на воините на един от барелефите на паметника и върху тях бяха оставени оскърбителни надписи", заявява руското МВнР.

По този повод посолството на Русия в София е изразило категорично осъждане на деянието пред българското външно министерство.

"Разчитаме, че официалните власти на страната ще предприемат действени мерки за откриване и наказване на виновниците за оскверняването на мемориала, за да не се допуска и занапред поругаване на паметта на съветските воини, загинали за освобождението на България и Европа от нацизма", заявяват от руското министерство на външните работи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф писна ми да го драскат тоя паметник. Това е много грозно, най-накрая трябва да вземем да го преместим някъде, примерно в някакъв музей, където има 24 часова охрана. Даже може да го сложат до паметника който взеха от НДК.
13
27
 
32
 
! Отговори
BG преди 6 години
Поредното доказателство за това че все още Русия счита България за своя губерния ! А русофилите са най - големите предатели в нашата история - изперкали, склерозирали пенсионери на които внуците и децата им са в "лошия" Запад и ако не са те да им изпращат от там парички - живи са умрели ! Те затова и злобеят толкоз - щото са сам-самички и си говорят с кучетата и котките! Ама, заслужавате си го другари, заради партията любима дето е права дори и да греши :) си прогонихте собствените деца !
12
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ака не беше тази армия , сега щяхме да сме като Австрия , а не задунайская губерния.......поробители
11
31
 
25
 
! Отговори
Сделано в СССРем преди 6 години
Всичко що е РУСКО става само за БОКЛУКО.
10
10
 
26
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до4а защо все така удобно се премълчава че точно любимата америка и британия спазариха със Сталин съдбата нс България. Що не влязоха в Гърция или защо се изтеглиха руснаците от Виена.Пазарлък това е.
9
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си 1. Да го бутат този паметник и да спрат да дразнят хората с него.
8
14
 
32
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 3Уважението към чужди паметници е въпрос и на национална култура.
7
23
 
24
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Да го махат най-накрая @@@
6
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е всякакви НПО-та да бъдат закрити.. а всички блогъри, членуващи в "отворените общества" да бъдат вкарани в затвора...
5
16
 
12
 
! Отговори
гого преди 6 години
абе дреме им нс руснаците за паметника, ясно им е що за държавка безмълвна сме. Веят си коня къде ли не, авиация, Горива, туризъм имоти и какво ли не още. Тез боядисани статуи няма да им противодействат, а показвст слабост и безпомощнист .
4
35
 
36
 
! Отговори
бг преди 6 години
Няма съветски войници загинали за т.н."освобождаването" на България .Има разстреляни за пиянство ,мародерство и изнасилвания . Червената армия наложи тоталитарен ракобесен режим и изби над 50 хиляди българи само в първите три години от съветската окупация. Други около четвърт милион бяха интернирани в концлагери .Страната беше ограбвана ,природните й ресурси хищнически експлоатирани ,особено уранът.Руското правителство да си взема паметника в Русия.
3
33
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези кухи водкаджийски гъдулки, защо не ги изброят поименно загиналите в България съветски войници? И за кои се мислят те, че ще ни казват какво да правим?
2
12
 
35
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Въпрос на гледна точка е това(от нацизма)освобождение.Погледнато от друга страна СССР назначава в Бг марионетно правителство чрез което налага комунизма.Но поругаването на паметници не одобрявам.По никакъв начин
1
32
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутайте го тоя паметник, сложете си паметник на краварските летци или на нато и престанете с тъпотиите... да подмените и историята в учебниците... не забравяйте ей...