Убежище на Пучдемон? Премиерът на Белгия се ядоса

Той отново призова за диалог между Барселона и Мадрид
30 окт 2017 08:12, Елка Василева
46
Убежище на Пучдемон? Премиерът на Белгия се ядоса
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Намекът на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, че Белгия може да предложи убежище на отстранения от длъжност председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон, предизвика гневна реакция от страна на белгийския министър-председател, съобщи ДПА.

Премиерът Шарл Мишел обвини Франкен, че налива масло в огъня. Той допълни, че предоставянето на убежище на Пучдемон "изобщо не стои на дневен ред" и повтори предишния си призив за диалог между Барселона и Испания, предаде думите му агенция Белга.

Каталунският лидер, който бе свален от власт, след като обяви независимост на автономната област в Североизточна Испания, бе предупреден, че може да бъде арестуван за организиране на бунт - престъпление, което се наказва с до 30 години лишаване от свобода.

Още по темата

Франкен каза по-рано, че "каталунците, които се чувстват обект на политическа заплаха", в това число Пучдемон, могат да подадат молба за убежище в Белгия. Той заяви в ефира на фламандската телевизия Ве Ер Те, че "Белгия може да бъде начин за Пучдемон да се измъкне", но допълни, че засега такава молба не е получавана.

Фламандската националистическа партия на Франкен - "Нов фламандски алианс", която в миналото е демонстрирала сепаратистки амбиции за северния район Фландрия, изразява симпатии към каталунското движение за независимост.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТЛЕРОЦИД Е ЗАЯВИЛ, ЧЕ ЩЕ МУ ДАДЕ УБЕЖИЩЕ!!!НО В ЗАМЯНА ИСКАЛ РУСКА БАЗА В КЪПУТАЛУНИЯ И ПОСЛЕ ДА МОЖЕЛ ДА АНЕКСИРА И КЪПУТАЛУНИЯ :D
11
8
 
10
 
! Отговори
А бе преди 6 години
К'во им стана на каталунците,съвсем обезумяха!?По едно време правиха грандиозна манифестация за ПОВЕЧЕ МИГРАНТИ(!!??),сега се цепят,утре кой знае по какво ще лу*днат!Абе хора,сега Европа е подложена на ислямско нашествие,не е време за щуротии!Малко ли ви беше терора на "Рамбла"?
10
4
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Лоши работи започнаха да се случват в Европа...
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ПЛЮЙ ПО СИДЕРОВ, ТОЙ Е НАЙ-ВЕРНИЯТ КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА БАЙ ***.Я ГО ВИЖ ТИ! ГОВОРИ В ЕДИН ТОН С ДПС.
8
7
 
18
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Независимо от законите в Белгия, но приемането на Пучдемон( ако той желае това) би било абсолютен дипломатичен скандал между двете страни! В етап на заздравяване на ЕС , след Брекзит, едва ли ще се допусне такъв гаф.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай, чакай. Докато чакаш, върви на Козяк да си вземеш хонорарчето, че ще свършат парите.
6
20
 
7
 
! Отговори
аз преди 6 години
Масква плаща на националисти в опит да разбият ЕС, Льо Пен, Сидеров.... А и фактът, че всичките *** ватенки имате идентични позиции и се мъчите да отхвърляте всякакво намесване на Масква... Понял?
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този премиер да не плямпа много, че и биз това едвам състави правителство.А и не съм чул Пучдемон да иска убежище.
4
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме изявлението на Песков и велемудрото кимване с глава на Путин. Зер то не остана читав Еврпеец в Москва да легетимира режима...
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задното знае всичко. Особено по въпросите за Москва и Сев.Корея.
2
24
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Пучи, в Масква, бегай в Масква! Така или иначе ти плащат.
1
7
 
13
 
! Отговори
БГ държавата НПО преди 6 години
Някое родно НПО може да му предложи и почитно гражданство.