Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

"Утро": Подновява се концепцията за "орбитална бомбардировка"
1 ное 2017 10:58, Елка Василева
536
Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ
Снимка: архив, Reuters

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квото и да развиват, няма по силни от нас американците. Технологично сме много пред всички
433
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат към 800 военни бази в целия свят, но това няма да им реши вътрешните проблеми.Ще се разпаднат отвътре, както навремето римската империя и нищо няма да ги спаси-нито супертехнологии, нито ядрено оръжие.
432
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е виждал хубава американка?
431
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 443 За някои неща си прав, но руснаците знаят това и руската военна доктрина не разчита на съюзници , а на армията, авиацията и флота.Молете се да няма ядрена война м/у Русия и САЩ, че лошо ни се пише, няма да има спасение даже за милиардерите с техните скривалища.
430
1
 
4
 
! Отговори
долари-НЕТ! преди 6 години
това на снимката е тръба за Турски поток..ха.ха 2019г идва и украинците ще врътнат кранчето на държавата бензиноколонка ..ха.ха
429
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рускините и славянките като цяло се поне са хубави и нежни жени, не са отровени от ГМО като американките.Защо жената на Тръмп не е американка?Едната е чехкиня, другата-словенка, има вкус човека, знае къде са хубавите жени.
428
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 427 БРИКС е икономически съюз ,а не военен.Този съюз няма никакъв шанс срещу НАТО и ще бъде провален още преди да е започнала евентуална "война" ,заради разпределението на държавите в него.САЩ и НАТО са обградили всяка една точка на земното кълбо, като само САЩ имат над 800 бази извън територията им.Всеки който се изправи срещу НАТО е обречен.Достатъчно говори това ,че Русия има 4-5 съюзника ,а САЩ 54 и то най-силните държави в света.
427
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 435 Не ме разсмивай,заради руското злато,няма да спиш спокойно,защото ще ти нахлуят в дома,ще ти го вземат и жив няма да останеш.Руската водка пуска пяна и е отровна,понякога мирише на евтин течен ***.Солената риба ще ти се стори твърде солена,понякога рибарите не се завръщат вкъщи от безкрайната руска тайга,пълна с руски потайности.Казват,че там ловуват кагебейците.Рускинята не само може да ти лепне трипер,но и СПИН,а и да ти съкрати животеца,за да ти вземе и малкото,което имаш.
426
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
441 Като няма нищо по просто защо не правиш бе хахахахахаахаххах а бе наистина ли си толкова тъпппп или само се правиш на такъв
425
5
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Няма нищо по-просто от това да направиш ай-фон.Но колко държави правят двигатели за космически кораби и ядрени реактори?
424
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
435 Руското злато е некачествено нали знаеш , ниски карати са А рускинята си я дръж , тя е твой проблем и проблем на махалата около вас
423
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен425 Ха,ха,ха!Няма по-*** от комунистите,или социалистите от столетницата,изцапана с кръвта на невинни българи.Колкото по-***,толкова по-близо до "бай Тошо",така бе при соца."Дървени глави" е прозвище за червените ***.Защо хората не бягат в Русия,а на запад,умнико?
422
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американското влияние в света не само намалява, ами и застрашително клони към нула- O, zero.
421
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
433 Е и , какво от това , какво искаш да кажеш . По важното е че няма руски айфон и няма как да има
420
5
 
7
 
! Отговори
руска диария преди 6 години
видяхме танка Армата, как падат руски самолети в Сирия и на турската граница, видяхме и подводницата Куркс, видяхме Путин как с 5 опита не можа да запали новата Лада, видяхме и "точните " попадения на руските ракети....много са "руските успехи" ..ха.ха
419
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 426Запасих се с руско злато, водка , риба от руските северни морета и една хубава рускиня да ме топли през нощта.Това ми е напълно достатъчно-повярвай ми, нямам нужда от облигации в западни банки.
418
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
432 По какво съдиш, че е така
417
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека знаят американофилите,че любимия им Ай фон се произвежда в Китай
416
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американското влияние в света намалява.
415
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен425 Китайските капитали са в американски банки...трудно с Русия срещу САЩ,драги.