Забраниха на румънците да имат повече от една кола втора употреба

Букурещ с редица промени в данъчната система
2 ное 2017 11:10,
43
Забраниха на румънците да имат повече от една кола втора употреба
Снимка: архив, Reuters

Румънските власти искат да забранят на румънците да закупуват повече от един автомобил "втора ръка" в период от две години, пише в. "Ромъния либера", като се позовава на законопроект на управляващата Социалдемократическа партия (СДП).

Употребяваните автомобили, внесени от чужбина, ще бъдат търгувани само от фирми, а физическите лица ще могат да купуват такъв автомобил само веднъж на две години, предвижда законопроектът.

Ако бъде одобрена, забраната ще се отрази на правото на собственост и на възможността за разполагане с лично имущество. Мерките ще бъдат много по-сурови от правилата, чрез които правителството иска да обезсърчи лицата, които купуват много коли "втора ръка" от чужбина и ги продават в Румъния без да плащат данък. До момента тези мерки са от данъчно естество - чрез по-високи такси.

Според данни на Националната данъчна администрация в Румъния през 2016 г. редица физически лица, които не са данъчно регистрирани, са притежавали и са търгували с автомобили "втора ръка". Данъчната администрация е констатирала у някои лица собственост върху 10-15 автомобила.

Тъй като тези хора развиват икономическа дейност, която не е позволена по закон, не е регистрирана фискално и не се декларират приходи от нея, тъй като автомобилите са смятани за лично имущество, се налага предприемането на мерки, които да предотвратят подобни ситуация, гласят аргументите на правителството.
В. "Зиарул финанчиар" пише за "отчаяно предупреждение на големите компании и инвеститори в Румъния по адрес на управляващите".

"Не искаме намаляване на такси и данъци. Искаме да оставите нещата такива, каквито са, защото поставяте в опасност икономическия и данъчния баланс в страната", призовават компании и инвеститори.

Коалицията за развитие на Румъния, която обединява най-големите компании и най-силните инвеститори в страната, иска от правителството на СДП "да спре шоковата терапия".

Румънското правителство планира от 1 януари 2018 г. да намали данъка върху доходите от 16 процента на 10 процента, да прехвърли изцяло социалните осигуровки от работодателя върху служителя, да увеличи минималната работна заплата от 1450 леи на 1900 леи и да намали социалните удръжки.

Макар че правителството на СДП разполага със стабилно парламентарно мнозинство в коалицията с Алианс на либералите и демократите, то предизвиква законодателно и фискално объркване сред инвеститорите и фирмите, които виждат пред очите си само макроикономическо излизане от контрол, пише "Зиарул финанчиар".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния се готви да спре далаверата с търговията на стари коли от хора, които не са търговци и не плащат данъци, като търговци - това е добре. Увеличават минималната заплата - и това е добре. Прехвърлят тежестта за плащане на осигуровките към работниците - това не е добре, защото така реално ще трябва на база по-високи заплати да се плащат данъци и осигуровки и затова румънците се опитват да регулират нещата с намаляване на данъка върху доходите и намаляват социалните удръжки.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: Минималната заплата (номер 12)Това е положението, Пенке!Казано с други думи, коментарите са излишни.Само ми е чудно, какво казват по въпроса румънските работодатели, иначе казано, румънския бизнес не реве ли че служителите само искат увеличение на заплатите пък не работят достатъчно за да ги заслужат? Едва ли. Румънските бизнесмени явно не са като българските "бизнесмени".
13
1
 
8
 
! Отговори
рекетник преди 6 години
До АнонименПри нас е направено да се рекетират хората, които имат пари. Защото за тези дето нямат пари , няма смисал да се рекетират.
12
4
 
1
 
! Отговори
данъци преди 6 години
Само не забравяйте, че според новите промени всички данъци по осигуряването се плащат пт служителя
11
4
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Явно не си чел официалната стъкмистика на правителствената Пресслужба, според която още през миналата 2016 година, средната работна заплата в България е 1 585 лв, а в София тя е 2 430 лв.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците бяха зад нас, сега неможем да ги стигнем, хората има воля за подобряване на живота на хората, а нашите само да ни крадът.
9
8
 
4
 
! Отговори
ьаьааьаь преди 6 години
Аман то комунисти и техните забрани.
8
0
 
24
 
! Отговори
Минималната заплата преди 6 години
Минималната заплата сега била 1450 леи, което по сегашния курс на леята е 620 лева, като щяла да стане 807 лева (1900 леи), а в България минималната заплата е 460 лева.
7
2
 
6
 
! Отговори
prodan преди 6 години
продавам имота в младост, местим се в свобода/бенковски/орландовци/подуене а-у...И ко става? купувам чисто нова дачия, на лизинг и махам катализатора, чип, и няк'ви други модификации... та си докарах една смърдяща нова кола, па и у смърдящ квартал.Иначе благо благо ще я карам нова, ако се наложи
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас дори данъчната политика е тотално сбъркана - за нов чист автомобил плащам 400 лв., а за стара барака, която пуши и кашля, съседът плаща 30.00 лв.Де е Илия на кирия?С това некадърно управление ще се дозатрие туй подобие на държава в най-близките пет години. Територията и остатъчното население ще се изнесат на окончателен търг от управляващата клика, за да се сложи последен лев в джоба и толкоз.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има да им дишаме праха на румънците. А скоро - и на албанците. Последни на всички опашки, с това управление.Румънците дотират гражданите си, които си закупуват нови автомобили, както и такива, които са на екогорива от годинти. Сега и тази мярка, ограничаваща закупуването и ползването на старите бараки - *** на Европа. Вече само България ще остане единствения кош за евроотпадъци. Нали и затова ни приеха в ЕС. Да ни ползват за такъв.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешка, обърках се - искането беше 700 лева май за минимална заплата на инженер.Все тая.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния планират от догодина да направят минималната работна заплата 825 лева (по курса на румънската лея за деня).А в България се чуват вяли гласове от протести, искащи минималната заплата на инженер с висше образование да бъде 600 лева...
2
10
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
Румънците не са умни като българите. И датчаните и норвежците и унгарците и словаците и румънците имат по-малко коли на 1000 човека от българите. Колите обаче им по-нови. Кой е бунака дето си превръща последните спестявания в скрап от италия сами преценете. Властта го вижда това НО предпочита да угоди на празните глави които мечтаят за вехта "кола" качена на тротоара пред панелката независимо че ще се издушим в дизелни газове и че пътища и тротоари са зарината с бангии.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, джурналята от гнус . бг отдават по-голямо значение на мерките срещу автоджамбазите, от колкот на намаляването на данъците и увеличаването на минималната работна заплата в пасквилчето си. да не вземем уфсите да се усетим, че тук такива неща не стават.