Най-бедната част на Швейцария се готви за минимална заплата

Предложението на местното правителство – 20 франка на час
10 ное 2017 14:45, Бойчо Попов
29
Най-бедната част на Швейцария се готви за минимална заплата
снимка: Ройтерс

Швейцарският кантон Тичино, един от най-бедните в страната, се подготвя за реализация на идеята за въвеждане на минимална работна заплата, съобщава местното издание "20 минути".

Заплатата ще е диференцирана спрямо различните браншове и ще се движи между 3,3 хил. франка и 3,4 хил. франка (между 2,8 хил. евро и 2,9 хил. евро). Това означава заплащане от около 20 франка на час.

Политически сили в местния парламент - зелените и левите, обаче са против въвеждането на минималната работна заплата. Техните аргументи са, че предвидените пари са прекалено малко.

Въвеждането на минимална работна заплата в Тичино беше одобрено на референдум, провел се през 2015 година. Тогава жителите на кантона решиха, че трябва да има минимален праг на заплащането за случаите, когато няма предвидени колективни трудови договори. 

Швейцарското издание припомня, че кантонът Ньошател е първият в Швейцария, който въведе минимална работна заплата. Това стана на 26 октомври 2017 година. Размерът ѝ и всички условия около въвеждането на минималното заплащане стана след обсъждане между социалните партньори. Там заплащането е от 19,78 франка на час.

Швейцария няма определена минимална работна заплата на федерално ниво. Страната в същото време попада в редица класации за най-скъпото за живеене място.

През 2014 година имаше идеи за определяне на минимално заплащане от 22 франка на час и 4 хил. франка на месец на федерално ниво. Предложението обаче беше отхвърлено на референдум, след като гласоподавателите приеха аргументите на правителството, че това би отслабило икономиката.

Вижте още подобни новини в Investor.bg!

 


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 27 преди 11 месеца
С други думи - дрън..
Дрън....
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През 2014 г. швейцарците гласуваха на референдум, да не им се вдигат заплатите, за да е добре икономиката. Ха сравнете сега, нашите депутати си вдигат заплатите, без да им пука какво става с икономиката.
27
3
 
2
 
! Отговори
До циник преди 11 месеца
Е и? Мениджър си там ,предполагам отдел Geschäftsleitung. Не съм те питал къде работиш а и не ме интересува. Таратайката ми ,както намекваш да е стара няма да ти отговоря каква е ,а и не смятам да занимавам останалите." Фирмата ни" прозвуча много ефектно,ти явно си главният акционер в нея и имаш 1100 души персонал. А относно аз с моите данъци дали храня м а н галите ,мисля че си достатъчно образован икономически,но ще ти напомня,че ти храниш арабелки и допринасяш за тяхната раждаемост.
26
3
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 11 месеца
Тия само БоКу Тиквата може да ги направи България на Централна Европа!
25
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
До Анонимен

харесва ми коментара и не че нещо ама те и сирене произвеждат и продават :) :) :)
24
8
 
8
 
! Отговори
Циник преди 11 месеца
До Нетарикат
Работя в така наречената Autozulieferindustrie вероятно графитените четки в таратайката ти - ние сме ги произвели - фирмата е на 128 години.
Нетарикате - разбра ли ?
Или да ти пусна димни сигнали?
Ти работи, че ромите у нас - на теб чакат!
23
3
 
12
 
! Отговори
До циник преди 11 месеца
В Германия за кого работиш,тарикат? За араби или евреи. Колко сте ниски душевно ,колко малко ви трябва. И аз работя навън бе човек,успокой се. Не си първият или последният. Стъпи на земята
22
1
 
8
 
! Отговори
До циник преди 11 месеца
Какво е имало не зная,но прабаба ми Бог да я прости ако не я беше блъснала кола на 85 год. дотогава вървеше като като кон . При положение,че през целия си живот е работила физ. работа. А какво има у стоките изброени от теб,които мааме погледни несъответствията,които откриха м/у стоките за Източна и Западна Европа. Твоят възлюбен Юнкер направи забележка на страните производителки със седалище Запад.И аз живея отвъд Бг тъй,че не ми ги превъзнасяй ако обичаш
21
1
 
9
 
! Отговори
Немското джудже преди 11 месеца
"И не ми говори за Чернобилските зеленчуци на тато....за тоновете амониева селитра...и цистерните с ДДТ на великото текезесарско време!"

Прав си, Кривчо. Само немската селитра и ДДТ са вкусни и полезни, байтошовите са вредни и гадни. Бегай да работиш у дойче веле - гледам достатъчно промит си ментално.
20
1
 
8
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 месеца
Ласкателите ахкащите и припадащите по "чутната" швейцарска индустрия и защитниците на Сушард, Нестле и сие обирджии да се позамислят малко дали не страдат от Стокхолмски синдром. Хаштагът днес е свобода и независимост.
19
2
 
8
 
! Отговори
Циник до 17 преди 11 месеца
Отдавна не работя за пребоядисаната червендалеста мафия в БГ!
Ще се пенсионирам в Германия!
А ти виж - на кое място е Швейцария по жизнен стандарт в света!
18
5
 
7
 
! Отговори
Циник преди 11 месеца
Ааааахахаха...какво имало в шоколадите на Нестле!
Я по-добре ни светни - какво има в кренвиршите...надениците....маслото...млякото...и останалите бълвочи дето ги маате в България!
И не ми говори за Чернобилските зеленчуци на тато....за тоновете амониева селитра...и цистерните с ДДТ на великото текезесарско време!
17
2
 
7
 
! Отговори
Иврупеец преди 11 месеца
До ***. Като ги величаеш толкоз иди им бачкай за 700 лв на смени ,тарикат такъв. Мътите главите на и без туй изпростялата ни нация.
16
3
 
8
 
! Отговори
До мениджъра на ... преди 11 месеца
...Нестле. Ако си малко по-далновиден,ще се замислиш защо Нестле имат 300 завода по света ,единият от които е в Сф. А ние заводи имаме ли? Сещам се единствено за "Захарни заводи" в Бургас. Като ядеш Нестле,знаеш ли какво точно ядеш? Като маймунки сте. Без да помислите малко
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
МИ БОГАТИ СА ХОРАТА, НАЛИ НЕ СА В ЕС И НАТО.
14
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 13 преди 11 месеца
Могат - държат!
Ти какво държиш?
На Груьо топарлаците!
Боли ни ща нг ата - какво се напъваш - да мислиш!
Рупай марули..
И си трай!
:-)
13
6
 
6
 
! Отговори
Иврупеец преди 11 месеца
Боли ма щ ан гътъ за милките.Големи разбирачи тук. Заемащи позиции в Швейцарската народна банка и Световен фонд за развитие. Какво ги величаете,имат финансите,война не са преживели,държат мафиотските пари и целта им е такива държави като нас да са зависими от тях. То така и баба знае
12
2
 
13
 
! Отговори
Тато преди 11 месеца
До Анонимен ЗДАРАВЕЙ СМЕШНИК, Не цялата а само един от шоколадовите концерни на Швейцария има по-голямо производство от БГ, ако си чувал за Нестле, Милка , Якопс Сушард и т.н. само Нестле имат 300 фабрики по света.
11
9
 
12
 
! Отговори
Циник до 8 преди 11 месеца
Имам познат швейцарец - обикаля света и пуска автоматизирани поточни линии...САЩ ...Канада...Китай...а иначе си прав - само Nestle вероятно е колкото половината ни икономика!
А и цъ рвулите, които мразят тоалетната хартия и бананите, и въздишат по правешкия овчар - у нас дал господ...или беше дявола? Питат овчарите - каква икономика има Швейцария - чували са за Ролекс... не и за Патек Филип , и Омега...цъ рвулите ме питат сам ли съм? Цър вулите - не знаят що е ирония!
Цъ рвулите не знаят.
10
4
 
1
 
! Отговори
Ave cinic преди 11 месеца
Shum ra otsmehvei