Обратно броене: Лондон фиксира ден и час за развода с ЕС

Правителството на Острова ще ги "закове" в законопроект
10 ное 2017 08:17, Александър Попов
11
Обратно броене: Лондон фиксира ден и час за развода с ЕС
Снимка: Reuters

Правителството на Великобритания реши законодателно да фиксира точния час и дата на излизането на страната от Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като цитира министъра за Brexit Дейвид Дейвис.

За целта кабинетът на премиерката Тереза Мей предлага поправка в законопроекта за излизането на страната от ЕС, който в момента е в парламентарна процедура, като уточнява, че Брекзитът ще стане факт точно в 23:00 часа по Гринуич на 29 март 2019 г. Така се вземат под внимание опасенията на привържениците на Brexit, които се страхуват, че мудният ход на преговорите и надигащата се опозиция срещу развода с ЕС могат да наложат забавяне.

"Решихме да се вслушаме в гласовете на депутатите и на обществеността и направихме тази промяна, за да избегнем всякакви опасения за това какво означава терминът "деня на излизането", посочи в изявление министър Дейвис.

Денят на напускането следва от фиксирания двегодишен период за преговори с Брюксел, считан от датата, когато премиерката задейства т.нар. клауза 50 от Лисабонския договор. Датата обаче не бе фиксирана в предложения законопроект.

Междувременно вчера в Брюксел започна шестият кръг от преговорите между Лондон и ЕС за излизането на Великобритания от общността. Той ще бъде кратък и се очаква да завърши днес, съобщи източник от Европейската комисия, цитиран от ТАСС. Той добави, че не се очаква някакъв пробив през тези два дни. Dнес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и британският министър Дейвид Дейвис ще дадат пресконференция в сградата на комисията, за да обявят резултатите от поредния преговорен кръг, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрия вариант е,да се откажат от развода и да спрат с тази омраза,защото ще страдат и от двете страни.Дано не ескалира!Омразата и първичната реакция никога не са водили до нищо добро,НИКОГА.Всички сме европейци.Деленето на европейци, по-европейци, най-европейци, превилигировани европейци не е демократично и хората реагираха. А също и бежанската криза беше това, което предизвика хората да реагират,виждайки се безпомощни да вземат самостоятелни решения на място или за собствените си държави
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС БЕЗ СПОРАЗУМЕНИЕ, НЯМА ДА ПЛАТЯТ НИЩО И ЩЕ СА ПО-ДОБРЕ.ПАК ЩЕ СИ ПЕЯТ С ПЪЛНО ГЪРЛО "ВЛАДЕЙ, БРИТАНИЙО!" И НАМА ДА ЗАВИСЯТ ОТ РАЗНИ БРЮКСЕЛСКИ ***`ДЕРУНГЕЛИ.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още на 30 февруари трябва да излязат.
6
5
 
22
 
! Отговори
do 5 преди 6 години
Прав си че САЩ и Раша със всички сили се стремят да разбият или отслабят ЕС. Обаче това не променя факта че UK никога не са били истински вътре и постоянно правеха въртели. Лоялност 0-ва. Загубата им е единствено финансова за съюза. И да, берачите от източния блок трябва да се преориентират към полетата на други държави.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито САЩ, нито Русия имат интерес от единен ЕС. Това беше най-голямата икономика в света с 550 млн потребители. Това напускане не се случи без външна намеса.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са ми любимци, но си мисля, че не е случайно напускането им. Ще има и други сътресения.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав им път. Специално те най-малко биха ми липсвали от целия ЕС.
2
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължително изхвърляне на английския език езиците в ЕС.Френския и немския основни за общността.Смяна и на табелите, прекалено много са на английски.На зла круша - зъл прът!
1
5
 
17
 
! Отговори
кръчмаря преди 6 години
Те така си мислят, ама може и да ги изхвърлят по рано.