ЕК с поредния си мониторингов доклад за България

В последния евродоклад бяха отправени 17 препоръки
Обновена: 15 ное 2017 07:22 | 15 ное 2017 07:22, Василия Пейчева
27
ЕК с поредния си мониторингов доклад за България
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия ще представи днес поредните си доклади за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това ще бъдат вторите доклади за тази година, след като в края на януари комисията оцени действията по механизма от въвеждането му преди 10 години.

В последния си доклад за нашата страна ЕК посочи условията за изпълнение на целите и прекратяването на механизма. Бяха отправени 17 препоръки, чието изпълнение се очаква да бъде отчетено днес.

Сред препоръките на ЕК бе да се осигури прозрачен избор на членовете на Висшия съдебен съвет и назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно, основано на качествата на кандидатите; да се приемат изменения на наказателните закони за подобряване на преследването на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност; да се определят оставащите стъпки от съдебната реформа; да се намери решение за натовареността в съдилищата и развитие на електронното правосъдие; да се изготви план за изпълнение на препоръките за реформа на прокуратурата; да се приеме нова нормативна уредба за борбата с корупцията; да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.

На нашата страна бе препоръчано да предприеме реформа на Закона за администрацията; да създаде механизъм за отчитане на напредъка по делата за корупция по високите етажи на властта; главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения; да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки; да бъдат въведени мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта в държавната администрация; да бъдат приети изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да продължи да работи независимо и ефективно.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 години ни казват едно и също, но ние си знаем как да се хвалим сами! Май наистина сме си дебилчета, но на високо ниво!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не само, че нищо не е изпълнено по тия 17 препоръки ами още толкова трябва да има в доклада, защото положението става все по-зле! Затъваме с всеки изминал ден, а няКОЙ крадат милиони и трупат в офшорни сметки. Вън МУТРИТЕ от политиката! Вън агенти на ДС от политиката! Окрадоха и съсипаха държавата! Станахме държава от четвъртия свят!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите или не знаят езици, или са гьонсурати или и двете. Всеки доклад е като шамар в лицето, а те го приемат като потупване по рамото!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще последва безкраен спор между властта и опозицията за това до къде е пълна или празна чашата. Проблема е, че през годините докладите винаги са критични и винаги тези които са на власт се усукват като мокра връв,че все някой им пречи.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК и ЕС са разпространители на геноцид ! Това е българския мониторингов доклад.
3
1
 
11
 
! Отговори
234 преди 1 година
от съюз на съюз влизаме...
2
1
 
24
 
! Отговори
Кога преди 1 година
Нище не е изпълнено от препоръките.Корупцията е катастрофална в страната.Не бих казала че корупцията е по голяма при ГЕРБ повече от колкото при БСП просто всички са едни и същи кърлежи.Администрацията е бавна и корумпирана.Кефя се на Румънците.Кога ще ги доближим не знам.
1
1
 
28
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
0 нула изпълнение. Само прах в очите. Как не разбраха, че хората не живеят вечноняма и крадените пари няма да ви донесат щастие нито на вас нито на внуците ви!
Лакомията погуби един народ!