Мугабе се появи публично – за първи път, откакто е под домашен арест

Военните полагат усилия да демонстрират респект към 93-годишния лидер
17 ное 2017 15:23, Елка Василева
2
Мугабе се появи публично – за първи път, откакто е под домашен арест
Снимка: БТА

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на публично място, след като военните го поставиха под домашен арест по-рано тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

Той присъства на университетска церемония по връчване на дипломи и бе посрещнат с аплодисменти, макар че в същото време военните обявиха "значителен напредък" в разговорите за неговото оттегляне от властта и арестуваха някои негови политически съюзници.

Появата на Мугабе идва по време на извънредна серия от преговори с регионални лидери относно оттеглянето му след 37 г. на власт.

Военните, които сега контролират положението в страната, полагат усилия да демонстрират респект към 93-годишния лидер - най-стария държавен глава в света, като продължават да го наричат президент и върховен главнокомандващ. В същото време днес бе съобщено за ареста и издирването на някои приближени на Мугабе и неговата много по-млада съпруга Грейс.

Още по темата

Днешното абсолвентско събитие изглежда е имало за цел да позволи на престарелия президент да демонстрира лидерска поза, макар че призивите за неговото оттегляне нарастват. Много зимбабвийци са обезпокоени, че Мугабе - единственият лидер, когото мнозина от тях познават, ще намери някакъв начин да се задържи на поста си, отбелязва АП.

Мугабе не произнесе слово на университетската церемония, а само обяви началото й, посрещнат с аплодисменти, след което се смеси с присъстващите, за да изслушат националния химн. Той пристигна с костюм и вратовръзка, след което наметна академична тога и шапка и бавно и тържествено премина по червена пътека до подиума, докато оркестърът свиреше.

В изявление на военните, обявено от държавния всекидневник "Хералд" и от държавното радио и телевизия, се посочва, че военните лидери "обсъждат с върховния главнокомандващ и президент Робърт Мугабе пътя напред и ще обявят резултата пред нацията възможно най-скоро".

"Има значителен напредък в операциите за прочистване на обкръжението на президента Мугабе от престъпници", се казва в изявлението, като се посочва, че някои вече са арестувани, а други все още се издирват. За последните се казва, че са "вършили престъпления, причиняващи социални и икономически страдания в Зимбабве".

Според АП военните издирват министри от сегашното правителство и други високопоставени служители, свързани с първата дама Грейс Мугабе, които са част от клика, условно наречена Г40, тъй като много от тях са на възраст между 40 и 60 г. и са от ново поколение, различно от онова, което се бори за независимост и срещу управлението на бялото малцинство.

Бързият възход на Грейс Мугабе тревожеше мнозина, които се страхуваха, че тя може да наследи съпруга си, след като миналата седмица той уволни дългогодишния си заместник Емерсън Мнангагва. Именно това уволнение предизвика намесата на военните. Сега се очаква Мнангагва да оглави каквото и правителство да последва оттук насетне.

АП обръща внимание, че първата дама не е била забелязана на днешната церемония.

Междувременно войници и БТР-и продължават да патрулират из столицата Хараре, а зимбабвийците вече се занимават с ежедневните си дела. Столични жители казаха, че отначало се изплашили след намесата на военните, но сега приветстват настъпилото успокоение. Заглавия в някои местни вестници вече обявиха края на ерата на Мугабе. "Начало на нова ера", писа един вестник. "Мугабе ще бъде запомнен с 37-годишно брутално управление", пише друг.

Водещите се в момента преговори изглежда имат за цел да накарат Мугабе да предаде властта на ново правителство. Вероятно има спорове около датата, когато да стане това. Ръководството на управляващата партия има насрочено заседание идния месец, а мандатът на Мугабе изтича догодина и дата за избори не е насрочена.

Друга шокираща снимка, която говори за бързата изменчивост на обстановката, е публикувана в "Хералд" и показва Мугабе сърдечно да се ръкува с командира на армията Константино Чивенга - генерала, който нареди арестуването на президента.

Военните очевидно искат процеса на утвърждаване на ново правителство да изглежда конституционен и правов, защото се нуждаят действията им да бъдат одобрени от 16-те страни от регионалния блок - Южноафриканска общност за развитие (ЮАОР), и от Африканския съюз като цяло. Те се опасяват от евентуално налагане на санкции на страната им, което би й се отразило много зле, защото тя няма излаз на море.

Комисия на ЮАОР препоръча свикване на извънредна среща на върха на страните членки за обсъждане на положението в Зимбабве. Не е ясно обаче кога ще се състои тя.

/БТА/
 


2
Още по темата: Робърт МугабеЗимбабве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Завиднопроцъфтяваващата някога Южна Родезия днес е територия със спинозни на произвола на съдбата и празни потрошени магазини; всички вкупом на произвола на "родолюбието".
1
1
 
4
 
! Отговори
Коце Маца преди 11 месеца
Жалкото в случая че ние българите, макар да се наричаме
европейци стоим на по-ниско умствено и интелектуално ниво от африканците,
след като търпим да ни крадат и експлоатират една шайка мошеници,
вече близо три десетилетия !
Докато с помощта на армията народа на Зимбабве се противопостави
кардинално на "прогнилата и корумпирана политическа система" в страната,
чиято политическа върхушка в случая се явяува като "прощъпулник",
в сравнение с обиграната ни и крадлива политическа мафия в страната !