€218 млрд. годишно струват екопрестъпленията

В България горският ресурс е с милиарден потенциал
30 ное 2017 20:43, Екип на Bloomberg
6
€218 млрд. годишно струват екопрестъпленията
Снимка: Pixabay

Екологична престъпност в огромна степен е унищожението и незаконния трафик на защитени видове. Това каза Владимир Иванов от WWF България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Той посочи, че по света има хиляди защитени видове, които са обект на незаконен трафик, защото сечите са скъпи.

„Сечите на защитени и вековни гори е огромно престъпление, защото унищожава огромен ресурс, включително финансов. Ресурс за чист въздух, чиста вода, ресурс, който опазва видове и дава качество на живот. Това са типове престъпления, валидни за цял свят, но за съжаление с много добра почва и у нас“.

Във връзка с доклада “Борба с престъпленията срещу природата в Дунавско-Карпатския регион” на Програмата на ООН за околната среда, на WWF и на Eurac Research, представен тази седмица в Брюксел, който разкрива, че екопрестъпленията възлизат до €218 млрд. годишно, Иванов коментира:

„Когато унищожите една гора, не изчислявате само пазарната ѝ стойност – колко би струвала тя на пазара или колко би струвала, ако се отглежда и дава в плод в следващите 10 години, а не само днес. Унищожава се и възможността населеното място около нея да има чиста вода, чист въздух, да има възможности за туризъм. Създава се потенциал за ерозия, унищожават се реки“.

По думите му в България преграждането, изправянето, канализирането на реките, незаконното ползване или замърсяването им по ред начини са направили така, че да няма нито една незасегната от човешка дейност река.

„В България сме преминали определени опасни прагове. Затова срещу България започва процедура в ЕК за нарушение на директивите за водите, защото България продължава да строи ВЕЦ-ове и мини ВЕЦ-ове дори в защитени зони като “Натура“, което е забранено“.

Иванов допълни, че горският ресурс на България е с милиарден потенциал.

„Държавата ни няма много други неща, които да са толкова скъпи и с толкова дългосрочен финансов и икономически потенциал като горите. Заслужава си те да с пазят по умен и хубав начин“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Да "пазим горите по умен и хубав начин!!?" Аз ли съм прос, нещо не разбирам?
5
0
 
0
 
! Отговори
12 по РИхтер готвят преди 1 година
тежките увреждания на земята с включени скенери и фарове денем и нощем се виждат отлично на сателитни и аеро фото филми и снимки,Увредени с а огромни обеми от биосферата.Пълнят се с остро токсични газове.
Терористи командващи нагли наркомани подставени на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да рушат зверски Атмосферния океан с включени бели радиоактивни скенери денем и нощем>Активирани са милиони АНОМАЛНИ ЗОНИ ..Има стрес по разломи
4
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 1 година
Увреждането на Земята и климата с включени скенери и фарове денем и нощем вече струва stotici трилиони живи долари .тежки увреждания нанася острия електромагнитен смог и сателити с залепени холограмни оръжия в тях./ползват ги вкл за топене и убиване на ледниците.
Жестоки вреди нанасят и милиарди тежко терористични активни скенери вкл инсталирaни на автомобили,цигарени кутии и опаковки в JSM i JPS
3
0
 
6
 
! Отговори
мачу пикчу преди 1 година
В горските предприятия шефовете вземат по 10 000 лв. заплатата....експертите които също не правят нищо освен да изпълняват "поръчки" по 2500 до 3 000лв. без допълнителното стимулиране.....това е...........
2
0
 
0
 
! Отговори
Сдухан веган преди 1 година
Вие будните еколози, защо не разкривате основната причина за унищожаването на амазонската джунгла? Сечта е само последицата, а в над 80% от случаите каква е причината?
- палмово масло ли? Не
- търговия с дървесина ли? пак не

За да се осигурят пасбища за говеда, колкото и да не е за вярване...
Не сте ли се питали защо масово се изсича а на малко места се засяват нови дървета? Защото площите за животновъдството се разрастват и няма място къде да се засяват и при добра воля.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРУМОВИ ЗАКОНИ!!!