Три пропуска и Праляк се самоуби в съдебната зала в Хага

Очаква се разследване на трибунала за бивша Югославия
Обновена: 30 ное 2017 10:31 | 30 ное 2017 10:30, Елка Василева
48
Три пропуска и Праляк се самоуби в съдебната зала в Хага

Службите за сигурност са направили най-малко три големи пропуска, които са направили възможно самоубийството на Слободан Праляк в съдебната зала на Международния трибунал за бивша Югославия, пише хърватският "Ютарни лист", като се позовава на свои източници.

Първият пропуск е направен още в ареста на затвора в Шевенинген, където Праляк не е бил проверен щателно при излизането от затвора. Източниците на изданието са убедени, че Праляк е носел от ареста шишенцето с отрова в костюма, който вчера бил получил, за да се яви пред съда.

Вторият пропуск е недостатъчната проверка при влизането на обвиняемите в сградата на Трибунала, а третият – най-големият, е липсата на охрана в самата съдебна зала, която да попречи на Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата.

Още по темата

Ако зад всеки от обвиняемите стоеше по един човек от охраната, много вероятно той щеше да забележи движенията на Праляк и можеше да му попречи да извърши самоубийството.

Адвокат Лука Мишетич, защитавал в Хага хърватина Анте Готовина, заяви, че според неговия опит "мерките за сигурност на Международния трибунал са строги и е трудно да се внесе каквото и да е опасно вещество в съдебната зала, дори и за адвокатите".

"Мерките за сигурност за обвиняемите, особено в деня на присъдата, са особено строги. Не мога да разбера как генерал Праляк е могъл да внесе отрова в съдебната зала, без това да е разкрито. Също така не разбирам как е успял да се снабди с отрова в ареста. Сигурен съм, че Международният трибунал ще предприеме разследване и ще съобщи резултатите", каза Мишетич.

Флорънс Хартман – бивша говорителка на трибунала, припомни вчера, че това е втори случай на внасяне на забранени средства в съда в Хага.

"Първият случай беше със Слободан Милошевич. Тогава не сме видели, но той е взимал антидот, неутрализиращ действието на лекарствата за високо кръвно налягане. Шокиращо е, че това се случи и не знам как охраната не е предотвратила това", заяви Хартман за списание "Старт". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
56
 
! Отговори
9988 преди 6 години
Съдът в Хага.... Сбирщина клоуни, играещи си на "правосъдие"!
13
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне е изпратил при Аллаха сума ти муслита! Браво генерале, герой си!!!
12
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко подсъдими се самоубиха в в арестите на Хага! А някои като Милошевич ги самоубиха! Спомняте ли си какъв шум бе в медиите за престъпленията на Милошевич, обвинения в геноцид срещу хървати и мюсюлмани, обвинения за военни престъпления, демократично крещене по цял свят. А дали някой от вас въобще знае, че Милошевич бе оправдан по всички обвинения? - вероятно малцина знаят, защото новината мина по терлици, без демократично крещене.Личният му лекар Андрич твърди, че Милошевич е отровен.
11
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си стоят в собствените си страни..Ами те са си в собствените страни ако не си разбрал до сега.
10
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че трибуналът в Хага е дълбоко пристрастен и необективен е ясно на всички. Но не проумя съдът ли напоследък, след всичките кървави атентати в цяла Европа, извършени от радикални мюсюлмани, че сърбите и хърватите все пак са били прави?
9
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости. От както свят светува мюслитата искат да навлязат в Европа. Европа е християнска. Аз не мога да разбера какво дирят тук при нас неверниците. Да си стоят в собствените си страни.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Ако искаш да разбереш повече за войните в Югославия, виж този канадски документален филм, потърси го в ютуб - The Weight of Chains (Тежестта на оковите) БГ субтитриИзяснява много неща, кой, защо и как предизвика разпада на Югославия.
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българина"Християнин като не се чувства желан някъде се маха без да трепе хората."Върви го кажи това на индианците от северна и латинска америка.
6
3
 
57
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Аз не мога да разбера защо мюсюлманите се натискат да идват в европа и трябва да падат жертви като този герой за да ги изгоним? Като са толкова велики що не си стоят у техните ке нефи? Християнин като не се чувства желан някъде се маха без да трепе хората.генерала умря като Христос заради другите, а фес като умира още 100 покрай него и с алах акбар
5
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е трибуналът в Хага да отиде на трибунал!
4
58
 
2
 
! Отговори
весели празници преди 6 години
няма пропуск-има щастлива развръзка....щеше да го храним 20г с нашите пари , а сега пукна щастливо и ние щастливи.
3
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макар тази война да се разви пред очите ни като нейни съвременници мисля, че знаем твърде малко а и все пак историята се пише от победителите, не от победените. Не отричам вината на сърбите, но нямало ли е и реципрочни действия от мюсюлманите насочени срещу сърбите?!?! Не вярвам да са били кротки като агънца! Било война, невинни няма, но има ли осъдени или обвинени за убийства босненски мюсюлмани?
2
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня клинчи в системата аз се чудя що имам ядове абре додето тия ги рантутим аман от тях го гледам сутринта с провесен нос от офиса кои знае дее нахранен
1
54
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това трябва да е съдбата на всеки убиец на жени и деца. Шишенцето и да заминава.