Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
33
 
! Отговори
ваня преди 6 години
всички беди на соцсистемата дойдоха от Горбачов.
4
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е СЪСТАВЕНА ОТ НАЙ-ДОЛНИТЕ ИЗМАМНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МАСОВИ УБИЙЦИ!!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ВИЖДА ЗАПЛАХА В НАТО ЗА МРЪСНИТЕ СИ ДЕЛА :DА НАТО ГИ ЗНАЕ ЩО ЗА ЛЪЖЦИ СА И ПОСТЪПВА С ТЯХ ТОЧНО КАКТО ТРЯБВА!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНА И НАТО МОЖЕ ДА СЕ ДЪРЖИ С ТАКИВА ИЗМАМНИЦИ ТОЧНО КАКТО СИ ИСКА!
3
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е ново... Хелмут Кол го каза,преди години, като заяви че е много разочарован от "мъжкото" поведение на САЩ..нищо ново де, те са си такива, и написано да беше все тая- законът на джунглата властва в този свят, всичко друго е за забаламосване на слабите да не решат да правят революции и да си седят на бедните ***
2
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия също гарантираше териториалната цялост на Грузия, Украйна и Молдова, обаче увии ...
1
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горбачов беше един наивник, добре го изпързаляха западняците. Добре, че Путин не вярва на сълзи!