65 журналисти убити по света през 2017 година

Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна
19 дек 2017 10:45, Елка Василева
11
65 журналисти убити по света през 2017 година
Снимка: архив, Reuters

Общо 65 журналисти са били убити по света през 2017 г. - 50 професионалисти, 7 "граждански журналисти" (блогъри) и 8 души, "сътрудничещи на медиите". Това показва публикувана днес годишна равносметка на "Репортери без граници", предаде Франс прес.

Това прави отиващата си година тази с най-малко смъртни случаи сред професионалните журналисти от 14 години, отбелязва базираната в Париж ресорна неправителствена организация. Това се дължи отчасти на по-добрата защита, осигурявана на репортерите, но и на факта, че опасните страни "се опразват от журналисти" - така стоят нещата, например, в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината журналисти 39 са били ликвидирани умишлено, а 26 са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Също като миналата година Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените конфликти излагат на опасност живота на журналистите, които ги отразяват, а в държави като Мексико "картели и местни политици управляват с терор" и така принуждават репортери "да напускат страната си или професията".

"Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за репортери", констатира "Репортери без граници". В страната на наркокартелите кажи-речи системно заплашват и дори убиват журналистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за организираната престъпност.

Такъв бе, например, случаят с Хавиер Валдес Карденас - авторитетен 50-годишен журналист, сътрудничел на Франс прес и местни медии - убит хладнокръвно на 15 май, припомня агенцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
сащ=тероризъм преди 6 години
Навсякъде където са намесени сащ е така: избиват се невинни цивилни, жени и деца! За примитивите от сащ е нещо нормално да стрелят в училища и болници, както и да разстрелвт журналисти!
8
0
 
2
 
! Отговори
Бе преди 6 години
аз ли съм кьорав, но на тая лента нещо не виждам патрони.
7
2
 
6
 
! Отговори
@ преди 6 години
А къде забравихте десетките избити от неофсшистките бандеровци?
6
0
 
5
 
! Отговори
L. преди 6 години
Ами ако предаваха за растежа на тревата напролет, щяха да са нула.Ама то, пустата му нужда от отразяване на режисираните светони конфликти напоследък, до това води.Напечелили са се вече.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжна статистика, но става въпрос за журналисти на така наричащите се у нас такова нещо не може да им се случи. Слугите не ги убиват просто им бият шута.
4
1
 
4
 
! Отговори
Селтака преди 6 години
Малко са
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99% от журналистите са ***
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои журналисти нанасят толкова вреда, че не е правилно да живеят. Силата идева с отговорности, а журналистите приемат медийната сиола, но не и отговорностите.
1
12
 
7
 
! Отговори
Политковская преди 6 години
За последните години в Русия са загинали 340 журналисти, в сградата на Съюза на журналистите няма място за траурни портрети, коментира Всеволод Богданов, председател на Съюза на журналистите в Русия.Откакто бившият офицер от КГБ Путин пое властта през март 2000 г., в Русия бяха убити поне 20 журналисти и само няколко от тези престъпления са разкрити. Неслучайно Международната неправителствена организация "Репортери без граници" редовно критикува Русия за погазването на свободата на словото.На 9 юли 2004 г. в Москва е застрелян Пол Хлебников - главен редактор на руското издание на сп. "