Какво е работното време в Европа и как се определя?

Работна седмица от 48 часа е максимумът, определен от Брюксел
9
Какво е работното време в Европа и как се определя?
Снимка: архив, БулФото

Германският синдикат И Ге Метал (IG Metall) води битка с работодателите, за да намали, при определени условия, работната седмица до 28 часа в металургичния сектор. Франс прес прави преглед на работното време в редица страни в Европа.

Определено от закона работно време и максимумът му

Във Франция продължителността на работното време, определена от закона, над която часовете се смятат за допълнителни, е 35 часа, но в повечето страни тя е 40 часа.

Така е в Италия, Полша, Австрия и Испания. По време на кризата обаче бяха сключени временни споразумения в някои испански компании и то най-вече в автомобилостроителния сектор, за да се намали броят на работните часове с цел пък да се избегнат уволнения.

В Полша в трудовия договор може да се включи клауза за трудова седмица над 48 часа, както е например в сектора на здравеопазването, където има недостиг на лекари.

В някои страни обаче продължителността на работното време не е определено със специален закон. Така е в Германия и във Финландия, където браншовите организации решават този въпрос.

Във Великобритания законът определя само максималната продължителност на работната седмица от 48 маса от 1998 година. При все това може да се работи и повече, ако служителят го иска, или пък ако работодателят настоява (в този случай работникът има правото да откаже). Превишаване не може да има в определени сектори (авиокомпаниите, флота или в някои сектори на пътния транспорт). За работещите, които са под 18 години, таванът е сведен до 40 часа седмично.

Работна седмица от 48 часа е максимумът, определен от Брюксел (има и изключения). Тази продължителност на работната седмица и максималните допустими тавани не отразяват действителната работна седмица, която може да подхранва обществения дебат в различни страни.

Допълнителни часове

Във Великобритания законът не предвижда допълнителни часове, но компанията или колективният трудов договор могат да направят това.

В Германия и в Италия в колективния трудов договор се определя и заплащането им. Във Франция освобождаването от данъци на възнагражденията за допълнителни часове, което бе въведено между 2007 и 2012-а, бе премахнато по време на управлението на президента Франсоа Оланд.

Сегашният държавен глава Еманюел Макрон не е предвидил в програмата си планове да върне тази практика. Той обаче обеща да има освобождаване от данъци на социалните вноски по тези допълнителни часове, което бе в сила и по време на управлението на Никола Саркози.

Има ли дебат?

В Австрия имаше дебат. Само че за разлика от ситуацията в Германия, той е около удължаването на максималната продължителност на работното време. Новото коалиционно правителство на крайната десница иска да я вдигне до 12 часа дневно или до 60 часа седмично (спрямо сегашните съответно 10 и 50 часа). Това предложение бе приветствано от работодателите и критикувано от синдикатите.

Във Финландия правителство на центриста Юха Сипиле, чийто кабинет е привърженик на строгите мерки на икономии, издейства подписването през юни 2016-а на "пакта за конкурентоспособност", с който голяма част работещите да се трудят 24 часа допълнително през годината без за тях да им се плаща. Съпротивата бе слаба, защото след години на рецесия финландците са станали отстъпчиви.

Във Франция дебатът за 35-часовата работна седмица редовно се възобновява и то най-вече преди избори, но отмяната й почти не се поставя като проблем. А пък правителството няма и намерение да я реформира. Компаниите вече използват многобройните налични възможности за по-гъвкави действия. (БТА)


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
стандарта преди 9 месеца
Другите държави си имат здрава икономика и всичко си е регламентирано от десетилетия само тука бачкаш живееш у панелката караш 20 годишна кола зимат ти 5 вида данък мрънкат ти кога ше гледаш дете с една заплат и накрая недоживеваш до пенсия или заминаваш към острова или дойчланд мойчланд бачкаш поне да имаш некъв стандарт на живот или учиш вишото и пак си в калта ам по наплитко така до коелна само ...
8
1
 
6
 
! Отговори
Гвендор преди 9 месеца
Щом роботиката толко се разгръща, нека хората не работят, а да оставят това на роботите. Щом роботите имат в пъти по висок КПД от хората и правят в пъти по-малко грешки, значи за единица време един робот ще произведе това, което един човек произвежда за много по-дълго време. Повече продукция значи по-голяма печалба, която може да отива директно при хората без да работят, защото на роботите заплати не им трябват. Идеята е роботите да са роби, а не хората.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навсякъде работната седмица трябва да бъде 35 часа, останалото е чорбаджийска експлоатация. Само овчите народи не си гонят правата.
6
1
 
28
 
! Отговори
Ал преди 9 месеца
Време е човечеството да въведе 6 часов работен ден.Имаме машини,роботи и компютри,те трябва да вършат повечето работа.Стига сме правили богатите още по-богати.Няма по-хубаво нещо от свободното време,което да споделиш със семейство и приятели.Имам приятели,които от години бчкат по 60 часа на седмица,това не е живот,а робство.Ценете времето хора,защото е ограничено.
5
3
 
14
 
! Отговори
Циник преди 9 месеца
Аз съм членувам в IG - Metal , плащам 1% (oт нетната заплата) членски внос на месец.
Работния ми ден започва в 6:10 сутрин с 15 минути почивка в 9...и половин час обедна..в 2:15 работния ден е приключил.Всеки ден на zeit Konto ми се прибавят по 15 минути, при събрани 7 часа - мога да ползвам компенсация.
Годишната ми отпуска е 30 календарни дни.
Заплатата се вдига годишно с 3 до 3,5%
4
5
 
6
 
! Отговори
Да бе преди 9 месеца
Аз си бачкам по около 178 часа месечно и се чувствам напълно нормално. Трябва да съм луд да искам 35-часова работна седмица, още повече, че освен твърда заплата, ми се и плаща на час. 8 часа си е напълно нормално, иначе се лишаваш от едни 30-40 работни часа месечно и го "ядеш" с доста добра сума...
3
0
 
20
 
! Отговори
Синковеца преди 9 месеца
Много слаба статия, вместо да казвате по закон, колко е максималната продължителност на работната седмица, да бяхте публикували статистика за реално отработени часове в различните държави в ЕС.
2
1
 
5
 
! Отговори
Те... преди 9 месеца
...вечно социалните тепърва ще стават още повече,освен ако не ги намалят помощите драстично. Вече почнаха с такива предложения относно размера на помощи за бежанци в Германия ,тъй че има уж надежда
1
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На кой му се работи не мрънка но по принцип в цивилизацията 40 часа седмично е нормално,проблема е с ония вечно социалните доживот там е проблема.С нищо не допринася но е първи на опашката за парици.