Великите сили – на косъм от война помежду си в Сирия

Сблъскват се интереси на САЩ, Русия, Турция, Иран и Израел
16 фев 2018 21:36, Екип на Bloomberg
66
Великите сили – на косъм от война помежду си в Сирия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Великите сили се намират в състояние на прокси война. В Сирия на терен се сблъскват сериозните геополитически и военни интереси и амбиции на САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел, като опасността от ескалация на напрежението става все по-сериозна.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният и геополитически анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Напрежението между Сирия и Иран назрява от десетилетия, от създаването на израелската държава, а двете страни де факто се намират в състояние на война. На южната сирийска граница по покана на Дамаск са дислоцирани ирански части, което е огромна заплаха за Израел, който от своя страна извършва множество авиационни операции на сирийска територия, посочи Илиев.

По думите му официална и пълномащабна война между Сирия, доколкото тя може да се приеме за цялостна и суверенна държава (т.е. по-скоро силите на Асад), и Израел, е напълно възможен вариант. А подобен развой на събитията индиректно ще доведе и до сблъсък между САЩ, подкрепящи Израел, Русия, стояща зад Асад. 

Патова е и ситуацията между Вашингтон и Анкара в светлината на военната инвазия на турската армия в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските части. Там, смята Илиев, поне за момента ситуацията изглежда безизходна, тъй като Турция няма да се задоволи с малко, а САЩ не могат да дадат много, т.е. да предадат кюрдите – основния си съюзник и проводник на интересите им в Сирия.

Конфликтът по оста Вашингтон-Анкара пък от своя страна облагодетелства изключително много Кремъл, забивайки клин между две основни страни от НАТО, отчете събеседникът в предаването.

„Израел е готов за война, САЩ, противно на обещанията на Тръмп, няма да се изтеглят от Сирия след победата над ИДИЛ, като се готви да се настани там, както го направи в Афганисатан“

По думите на анализатора всички основни играчи в конфликта имат интерес от известна ескалация на напрежението в близкоизточната страна, тъй като подобен развой на събитията може много сериозно да обслужи определени вътрешнополитически амбиции. 

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това е съдбата на всички лакоми за чуждото.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При войната между Русия и Османската империя арменците в Анадола трепят кюрдите. Дори руснаците са озадачени от жестокостта на арменските си съюзници. Избухва болшевишката революция. Руснаците си отиват. Арменците остават. Този път кюрдите колят арменците под благосклонния поглед на Ататюрк. Днес идва реда на кюрдите под благосклонния поглед на Русия. Американците също предават "приятелите" си.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. Сирийските кюрди ще ги сполети съдбата на арменците. Винаги става така. Колелото на историята се върти и повтаря.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се попуцат малко в Сирия и накрая пак кюрдите ще плачат.
11
5
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
"Ще дойде на света най-старото учение. Питат ме скоро ли ще дойде това време? Не, не скоро. Още Сирия не е паднала! Сирия ще рухне в краката на победителя, но победител ще се окаже друг!" (Едно от последните интервюта на Ванга пред руски бизнесмен - 1994 г.)
10
6
 
14
 
! Отговори
И са кво? преди 6 години
Баба Ванга пак ще излезе права в пророчеството си - 3 тата световна ще почне от там?
9
11
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
Анализатора има авангардна брада, но до там.Израел, официално се обърна към Русия, за намаляване ескалацията, защото смята, че САЩ, не решава проблеми в региона, а само ги задълбочава.Позицията на Турция е същата, но тя има и други мераци, а САЩ не желаят да ги удовлетворяват на свой гръб.Асад вече не е с тази тежест, а с успехите на САА, висшето военно ръководство добива реален авторитет, който ще материализира в политическа воля,най вероятно в силно патриотична посока.
8
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя па се сети! Та тя войната свърши преди няколко дена край Дайер Ез Зор!А Великите сили са си същите, само дето една Мижава силица до преди това се мислеше за Велика сила, но вече не се мисли :)
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя на снимката джихадист ли е?
6
21
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Браво Кузмане! Млад човек ама станал АНАлЛизатор. Но за да има демокрация в Сирия има нужда от атомна бомба. САЩ трябва да пуснат една атомна там и всичко ще се оправи.
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има патакламата и накрая Израел няма да го има.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че има ядрени оръжия иначе щеше да има много повече войни след ВСВ.
3
8
 
32
 
! Отговори
факт преди 6 години
САЩ се намират незаконно в Сирия и защитават терористите,докато са там мир няма да има....
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй мамитуу им откачени военни, ще запалят война накрая . Не разбраха , че във войните победителии няма. Германия загуби войната и днес е най- богатата държава в Европа.
1
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изсраелците са като македонците и като джендърите. Просто някой е решил да ги натрапва.