5 млн. деца жертва на въоръжените конфликти в Африка

3 милиона от тях са били на възраст под 12 месеца
31 авг 2018 10:07, Елка Василева
11
5 млн. деца жертва на въоръжените конфликти в Африка
Снимка: архив, Reuters

Въоръжените конфликти на африканския континент, болестите и гладът, които те причиняват, може би са станали причина за смъртта на пет милиона деца, ненавършили 5-годишна възраст, между 1995 и 2015 г., според изследване, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Около три милиона от тези деца са били кърмачета на възраст до 12 месеца или по-малко - число, което е три пъти по-голямо от броя на убитите в конфликти на континента.

Изследването, отпечатано в медицинското сп. "Лансет", сравнява данни за 15 441 конфликта, в които са били убити почти 1 млн. души, според изследователите.

Те са използвали данните, за да изчислят риска, на който едно дете е изложено да умре в район, който обхваща зона на 100 км от въоръжен конфликт, до 8 години след него.

Учените са определили приблизителния брой на загиналите деца, предизвикан от многобройните войни в Африка, пише БТА.

Числото от 5 милиона е много по-голямо от предишни оценки, посочват авторите - д-р Ерън Бендавид от университета в Станфорд и колегите му.

"През последните 30 години в Африка е имало въоръжени конфликти, които са били по-чести и по-интензивни от тези на друг континент ", пишат изследователите. "Този анализ показва, че въздействието на въоръжените конфликти отива отвъд смъртта на бойците и физическото унищожение: въоръжените конфликти увеличават значително риска от смърт на малки деца през дълъг период от време".

Освен че директно водят до нараняване на деца, конфликтите допринасят за смърт и нарастващо изоставане "в продължение на дълги години и в обширни зони", обобщава екипът.

Причина са непостоянните медицински грижи за бременни жени и за новородени деца, разпространението на болести, а санитарните услуги и водоснабдяването са в окаяно състояние, липсват лекарства и има недохранване.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 месеца
Меркел какво чака да ги покани да се заселят в Германия?

Меркел оня ден беше на визита в Сенегал, Конго и Нигерия, за да решат проблемите им на място. Не си мислете, че проблемите на африканците са си само техни. Никоя страна не е застрахована и напълно автономна.
Имате ли представа, че в една просперираща Швейцария живеят поколения африканци!?
8
0
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Меркел какво чака да ги покани да се заселят в Германия?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повечето са плодове на арабската пролет, причинена от познайте от кого.
6
3
 
14
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 месеца
Вай, вай, сикимнайси мелеона деца жерви, пък до 2050 се готвят да си удвоят популацията на черния континент. Нещо толераската логика издиша!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ами да пращаме тогава германците с корабите да ги вземат от пустините и джунглите и да си ги отглеждаме,а данъците и осигуровките на данъкоплатците да вдигнем с още 30%защото някой някъде се бил родил под палмите.то и в золог.градина раждат всяка година..
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1 и 3
ПроС прос, колко да си прос? Напиши още нещо
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблемите на Африка за си проблеми на африканците.Те си ги създават.
2
4
 
6
 
! Отговори
Наглосаксонец преди 5 месеца
Кво ме е, важното даймънтите да текът насам...
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След няколко хиляди години имат шанс да повторят човешката еволюция и да заприличат на хора.