Гратисът от САЩ изтече - какво следва за иранския петрол?

Ще продължи ли търговията с ислямската република?
2 май 2019 14:30, Екип на Bloomberg
34
Гратисът от САЩ изтече - какво следва за иранския петрол?
Снимка: Pixabay

Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция получиха 5-месечна отсрочка от САЩ, за да се включат в петролното ембарго срещу Иран. В противен случай Щатите заплашват да предприемат мерки и срещи въпросните партньори. Темата стана повод за дискусии в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За последните 5 месеца от началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол. Санкциите срещу Иран сработиха още в самото начало“, каза журналистът Христо Петров.

Иран печели годишно по 50 млрд. долара от търговията си с горива, но 2019 г. се очертава да е не чак толкова плодотворна за икономиката. На този етап загубите от американските санкции възлизат на около 4,5-5 млрд. долара, което е поносимо към момента, но не е ясно колко още е готово да понесе правителството.

Според Петров, целта е да се смени режима в страната, но с използването на икономически похвати от страна на президенет Доналд Тръмп.

"Правителството на Иран проявява дипломация и не предприема очакваните остри реакции срещу санкциите. Опасността от военни действия в противен случай е голяма“, споделя още Петров.

За още подробности посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранският петрол ще потече контрабандно и цената ще падне.
7
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме кефи как световните много свободни медии и много демократични политици, вслючително в Европа и у нас, спокойно и като съвсем в реда на нещата коментират как САЩ се държат като обезумял хулиган. Въобще всичко напомня страшно много края на 30-те години на ХХ век. Германия използва където реши военна сила, заплашва и поставя ултиматуми, а всички се правят, че не я виждат и говорят за заплахата от СССР.И днес така, САЩ ни граби, а ние се плашим от Русия.
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusТова е така защото долара е световна валута, но САЩ правят всичко възможно това да се промени. ЕС,Китай и Русия вече работят по алтернативи на "SWIFT".
5
2
 
18
 
! Отговори
Фен преди 4 години
Само не мога да разбера как са пропуснали Русия ?
4
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ги пита крaварите и кого заплашват Китай ? Китай не признава никакви заплахи и си решават сами с кой търгуват, това е демократично.
3
4
 
59
 
! Отговори
Сащ преди 4 години
Като световният хулиган, който налага малките в междучасието и им краде джобните.
2
2
 
30
 
! Отговори
Teo преди 4 години
Тоооест ... заради санкциите срещу Иран имаме увеличение на цената на петрола с 30-40% за последните 6 месеца, а Иран продават с 30-40% по-малко петрол! Ами ... танто за кукуригу.
1
1
 
55
 
! Отговори
zeus преди 4 години
САЩ като какви очакват наложените от тях едностранни санкции към Иран да са валидни за останалите държави?