В Чехия се чудят: Да повдигнат ли обвинения на Бабиш?

Премиерът може да се окаже подсъдим след доклад на ЕС
6
В Чехия се чудят: Да повдигнат ли обвинения на Бабиш?
Снимка: Reuters

Чешки прокурори обмислят дали да предявят обвинения в криминални престъпления срещу премиера Андрей Бабиш, след като ЕС установи в доклад, че бизнесът му се е облагодетелствал незаконно от европейските фондове, предаде ДПА.

"Това, което е написано в доклада, е сериозно и може да стане основание за подозрение в криминално деяние", заяви чешкият главен прокурор Павел Земан пред чешкото радио.

Милиардерът Бабиш, лидер на популистката партия АНО, притежава огромна бизнес империя с фирми в земеделието, хранителната индустрия и медиите.

Въпреки че Бабиш прехвърли холдинга си Агроферт в доверителни фондове през 2017 г., критици го обвиняват, че продължава да контролира непряко своя бизнес. Предварително разследване на ЕС, публикувано в чешки медии миналата седмица, стигна до заключението, че той е в конфликт на интереси.

Сега ЕС може да поиска той да върне 17 милиона евро, изплатени на компании от Агроферт.

Бабиш категорично отрече и обвини Земан, че нарушава принципа на справедливия процес с престараването си, отбелязва ДПА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Андрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само наш буда чист като сълза
5
2
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Двойния аршин в действие, ако беше послушен като нашия нямаше да има нищо срещу него.
4
1
 
8
 
! Отговори
Пътешественик преди 4 години
Цяла Чехия е населена с много хубави чехкини. Част от тях са много успешни в порноиндустрията, друга част в бизнеса, трета в домакинството. Да живее Чехия!
3
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Българските прокурори трябва да се научат от техните колеги в Чехия, това как се прави. Сигурно са отсъствали на някои уроци в университета. В страната ни не осъждат престъпниците, а за премиера въобще да не става дума ако това се наложи. Затова вече хората не искат да гласуват защото няма сигурност в страната и народа страда.
2
2
 
8
 
! Отговори
Гербав трол преди 4 години
МИЛИАРДЕРА Бабиш!- нашият Боко с един остров на усойниците се хвали. Ей, Боко има още много хляб да ядеш докато стигнеш милиардите на популистка комунист.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦК-то на ЕК кой не е с нас е против нас.Или моркова или тоягата, за тези които слушкат морковче и оченцата се затварят за тях, за тези които не слушкат тоягата.