Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
8
 
20
 
! Отговори
експерт преди 4 години
F-16 Fighting Falcon (боен сокол) е американски боен самолет, разработен от General Dynamics през 70-те години на 20 вeк..................Въведен в експлоатация 1978........Цена: 30 милиона на парче.Е такава кражба не е имало в модерната история на България. Някои хора ще гушнат по 50 милиона на калпак!
175
4
 
22
 
! Отговори
Балкански преди 4 години
Вие докато ядете и пиете в Гърция и Турция хората в съседните държави произвеждат и напредват.Така че всички коментари са излишни.
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОКАТО ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ СПАХА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ИМАМЕ ЕДНА НЕМКИНЯ, КОЯТО ПОДКРЕПЯ ПАКЕТА МАКРОН, ТЯ СПЕЧЕЛИ С НЯКОЛКО ГЛАСА ДЕМЕК РОДНИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ...СЪЩИТЕ ЛЪСКАТ ОБУВКИТЕ И НА ЕРДОГОН И НА ПУТИН И НА ТРЪМП.
173
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
такааа....Да турим на масата:1.-"СЪЮЗНИЦИ" ,и 2.-"Диктатори и васали"..По коя точка се движат отношенията САЩ-Турция?...А отношенията "САЩ-Страните членки на НАТО"?...И в частност "САЩ-България"?..............Със Щатите могат да бъдат "в съюз" страните точно толкова,колкото са в съюз крепостните и Царя..
172
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводът ще е в България. Немските кадри по заводите по света се викат обратно и подписват нови договори за България и това е от два три месеца....
171
4
 
11
 
! Отговори
ДА СИ ОРТАК С АЙДУЦИ преди 4 години
НЕЗАВИСИМА РУСИЯ 7 ИКОНОМИКА В СВЕТА. РОБСКА РУСИЯ НА ЕЛЦИН ШПИОНИНА- ПИЯНИЦА ...48 ИКОНОМИКА В СВЕТА.
170
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз Ердо ще купи Т-50 и готово ем са 200 пьти поу убави хем по евтини.
169
5
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Турция вероятно ще напусне NATO (подчертавам Напусне, а не Изгонена) - вероятността е голяма, но изобщо някой представя ли си как Б-я ще може да окаже каквато и да е съпротива на евентуална агресия от страна на Турция?!Когато бяхме във Варшавския пакт, как щяхме да им оказваме съпротива, помните ли? При това тогава не бяхме само срещу Турция, а и срещу Гърция.
168
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно решение на Ердоган те и без това не летят само в Тикволандия купуват трета рька F-16 и затварят проекти подобни на турски поток, АЕЦ -Аккю и тн и тн мьдьр политик излезе Ердо вижте им само туризма колко светлинни години са напред.
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял свят се разбира и си съчувства, когато е обект на икономическото неравноправие и политиката на диктат. Хората се радват еднакви с чувство да различават справедливото и лъжите и наглостта. Като види нормален човек договор за златна концесия на 1 процент се възмущава. Олигархичния безроден антибългарски *** се радва. Той няма род и родина. Той е безродник и безсрамник. Така и всеки се радва държавите по света да са независими а не зависими. Освен безродниците и безсрамниците - ***.
166
6
 
12
 
! Отговори
F35 тройно по-евтин преди 4 години
от ф16 за нас аборигените. Тиквата и Горанов са направо вълшебници в скриването на половината пари от сделката
165
8
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
То отдавна се знаеше че между русoфилси глави и ислямcки чaлми няма разлика :D Ето и нагледен пример как добре се и разбират и поддържат.
164
3
 
16
 
! Отговори
САЩ ПРИЗНАХА преди 4 години
че използват техните оръжейни системи да подслушват и следят съюзниците. Щом се притесняват за С400 значи самите те го правят
163
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Проста сметкаАко Ф-35 е 80 милиона, нашите Каракачански кучета за чий купуват 16-ката на по-скъпа цена? Те утре като Колумб могат да продадат на Винету стъкълца и мъниста за чисто злато...
162
8
 
18
 
! Отговори
До 160 преди 4 години
Турция се отърва от сто опасни ***.Всяко зло за добро.Турците са единни и за това са силни.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ае стига си се правил на СРБИН, че много ти личи.
160
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато сърбите свалиха Стелта и го дадоха на Русия, вече Русия знае всички тайни на тези самолети и технологията С-400 е разработена самите американци си казват, да сваля стелтовите самолети. Сега са бесни, защото знаят, че Турция купува ракетите за да сваля западните самолети ако има война с Турция. С тези ракети Турция вече не се плаши от въздушна агресия от запад. 12 с-400 свалят 8-9 стелта според самия запад.
159
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция няма ресурс, за независим играч. Идеите с които къпе електората, не са в синхронен с нито една Гео политическа стратегия на великите сили. Единствения въпрос е коя от тях, ще го постави на място, а другите ще делят парата. Исторически до сега, за тази задача използваха Русия.
158
4
 
11
 
! Отговори
Проста сметка преди 4 години
Нова, по-добра цена отскоро е F-35=80 милиона долара парчето(гол и орязан).Турция трябваше да купи 100 опасни ***(така казват белгийците). Колко спестява Турция - 8 милиарда долара. Купува евтини и ефективни с-400, за които има обещание от Русия, да доставя компоненти. А ако купи и малко Су-та, ептем на далавера.Та, Ердо е далечко от Демокрацията(която се нуждае от байпас в световен план), но е добър с математиката и си знае интереса.Братството с краварите е за овчарите или овцете им!
157
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно САЩ смятат че С400 е голяма заплаха за тяхната доктрина за въздушно превъзходство. Ф35 и без това е безпереспективен самолет - един вид стелт второ качество за васалите така че турция спести едни пари - ние сме най смешни - даваме си всички пари за тенекета от миналото само за да трупаме точки пред САЩ, само не знам дали те ги броят...