Южнокореец се самозапали в знак на протест срещу Япония

Напрежението е заради търговията и военновременната история
Обновена: 1 авг 2019 16:09 | 1 авг 2019 16:05, Елка Василева
4
Южнокореец се самозапали в знак на протест срещу Япония
Снимка: архив, Reuters

Южнокореец е в критично състояние, след като се самозапали в центъра на Сеул, за да протестира срещу Япония на фона на засиленото напрежение между двете държави заради търговията и военновременната история. Това съобщи представител на полицията, цитиран от Асошиейтед прес.

Самозапалилият се 72-годишен мъж е с изгаряния по цялото тяло и е приет в болница.

Това стана ден преди японското правителство да извади Южна Корея от своя "бял списък" с 27 държави с търговски преференции. Ако това се случи, вероятно ще влоши допълнително спора, довел до най-ниската точка в двустранните отношения от десетилетия.

Полицията съобщи, че е намерила на мястото, където мъжът се самозапали, чанта, в която имало бележка и диплянка. В тях имало критики към Япония заради решението й да затегне контрола върху износа на високотехнологични продукти за Южна Корея и се давало тържествено обещание за борба срещу Токио, докато японският премиер Шиндзо Абе не се извини.

В чантата е открита и книга за покойната Ким Пок Дон - една от първите жертви, осмелили се да говорят открито и да нарушат десетилетното мълчание за сексуалното робство, налагано от японските военни на корейки през Втората световна война, пише БТА.

Днешното самозапалване стана седмици, след като 78-годишен мъж се самозапали по същата причина край японското посолство в Сеул и почина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
Дали преди 4 години
Ако беше си направил 'сепуко' може би щяха дс го забележат повече , за мен е постъпил безумно тъпо!
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво стана бе корейци уж много силни бяхте... Оревахте света с тая Япония. Те са държава имат право да си защитават интересите. Стига ревахте
2
5
 
8
 
! Отговори
Млад социалист преди 4 години
По времето на герб е така
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв изкуфялник!?На тоя пък какво му пречи Япония?