След 14 години спорове – и Холандия забрани бурките

Някои се радват, за други е посегателство над религиозната свобода
1 авг 2019 17:52, Нели Христова
22
След 14 години спорове – и Холандия забрани бурките
Снимки: Reuters

14 години спорове - толкова отне на Холандия да въведе забрана на бурките. Но от днес, дрехи, които покриват лицето - не само бурки, но и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в автобуси и влакове, съобщава БТА. 

Още по темата

Силите за сигурност вече ще трябва да предупреждават забулените жени да показват лицата си, а глоба от най-малко 150 евро очакват онези, които откажат. Достъпът им до обществени сгради също може да бъде ограничен.

Не само бурките попадат под обстрела на холандските власти - други средства за прикриване на лицето като каски и маски също биват забранени.

За някои, като холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс, това е "исторически ден". Той заяви пред холандско радио, че това е "първата антиислямска мярка", въведена в страната. Ала други, като болници, компании за обществен транспорт и полицияна, които заявиха, че няма да спазят наредбата.

И всъщност, от първият ден, забраната се оказва... крайно неефективна.

Първата държава в Европа, която въведе забрана на пълния ислямски воал бе Франция през 2011 година, припомнят от ДПА. Няколко държави последваха примера й, като последната бе Дания миналата година. Досега според властите са били наложени глоби от 134 до 1340 евро в 39 случая, включително на 22 жени, носещи бурки или никаби.

В Германия досега са били въвеждани само изолирани и ограничени забрани - например, за обществените служби в провинция Хесен.

Мнозина смятат прикриващия цялото лице воал за символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната обаче я приемат като посегателство над религиозната свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят Холандия, Англия, Франсето и т.н. Така им се пада, като не слушат нас българите кво им казваме. Източна Европа ще оцелее , ама ония са загинали... Ето сега и финансовият министър на Грейт Бритън е Саждивия Джавид..... Някой ден ще ги прибираме у нас, там квото бяло е оцеляло...
14
3
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Защо не ползват американския метод. Ню Йорк гъмжи от забулени с мини-джуп. Обличат фланелки от американски футбол, които им покриват угоения ханш, надолу лъщят свин?ки бедра, - идват като хрътки и за една година надебеляват ориенталски. Главата им е забулена по всички правила. Държат се разковано, и даже с презрение към белите. Не$ите и Мексиканците ги мразят, но си траят по морала но Новия Ред.
13
6
 
1
 
! Отговори
Белгия преди 4 години
Белгия никога не е разрешавала бурката и минаретата. А Франция последва Белгия 2011. Оправете си инфото.
12
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 4 години
До Анонимен:Има и по-добри методи !
11
0
 
16
 
! Отговори
дедо преди 4 години
браво на д ъ р т а та меркел която върна западните държави /не европа защото такова животно няма/ в 19 век. трябва да го изживееш ,и тогава да говориш глупости .сам човек каквоти си направи ,никой друг ,не може да го направи.А и не пуска КОКАЛА ТАЯ.
10
1
 
32
 
! Отговори
Пингвинът наСнимката преди 4 години
какво си мисли, че е скрил?И така си личи, че не е хубава. Умрял е някой да й види безличната физиономия и затлъстелите форми на снагата.Ама се е закачулила, без да я е грижа, че плаши децата ни, а същевременно държи и нас в напрежение, защото не знаем дали не е фанатизирана, дрогиранакандидат-шахидка, готова да се самовзриви точно в този супермаркет.Все пак, ние плащаме данъците, от които отчисляват соц.помощи, за да папа тази и 10-те й деца. Длъжна е да се грижи за спокойствието ни!
9
1
 
25
 
! Отговори
нострадамус преди 4 години
мама им забулена и терориски
8
0
 
12
 
! Отговори
;-) преди 4 години
"Демокрация"Правят това което беше забранено през комунизма.
7
0
 
25
 
! Отговори
Бяла нинджа преди 4 години
Черна инджа може да бъде победена само от друга черна нинджа.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успокоих се! Значи около 14 г. им е инкубационния период- дано след няколко години ни пуснат най- после в шенегеня
5
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако забрани късите полички давам шест за демократична Холандия.
4
1
 
29
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Буркаджийките са свободни да изповядват религията си някъде другаде. Свободни са и да не я изповядват. Свободни са и да я сменят. В копторите, от които са се пръкнали, надали имат такива права и свободи. Но пък там могат да си развяват миризливите черни чаршафи колкото си искат.
3
1
 
24
 
! Отговори
Циник до 2 преди 4 години
Абсолютно си прав колега!Холандците след още 20 години ще са мулaти... и араби...
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко са закъсняли Холанците, сега ще му ядът дебелия ... има цели квартали с бурки мурки и по улиците огромни семейства който нищо не правят по цял ден ... всички имат между 3-5 деца.Европа не е това което беше
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недоволните да се товарят на конски вагони и вън от Европа!Забрана на исляма и мюсюлманството във всичките му форми!Европа е Христинска!