България се мъчи пак да стане транзитьор на руски газ

София би желала Русия да отвори пазарите си за български стоки
13 авг 2019 12:41, Елка Василева
73
България се мъчи пак да стане транзитьор на руски газ
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Снимка: МС

Диалогът между Русия и България по време на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан ни връща към политиката на големите обвързвания, пише руското бизнес издание "Економика сегодня".

"Твърде популярна преди периода на санкции" срещу Русия, тази политика предвиждаше да се интегрират помежду си две интеграционни обединения - Европейският и Евразийският съюз, пояснява Станислав Бишок, изпълнителен директор на международната мониторингова организация CIS-EMO.

Електронният вестник коментира вчерашния разговор между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му колега Бойко Борисов на туркменистанския форум. Медведев припомни идеята за съвместяване на черноморското и каспийското измерение, за да носят те дивиденти на държавите и народите от двете страни. Борисов посочи на свой ред, че регионът разполага с "огромни възможности", а България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент".

"Търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.

Още по темата

Колкото до Русия и България, съвместяването на черноморското и на каспийското им измерение трябва да се разглежда по-скоро символично, тъй като България е членка на ЕС. А общата рамка на ЕС спрямо Русия е вече даденост и се определя от санкциите, отбелязва Станислав Бишок.

Същевременно "България, както и всички останали страни от ЕС, при все че се обявява за възстановяване на отношенията с Русия в рамките на Европа,

никога обаче не използва правото си на вето, щом стане дума за продължаване на антируските санкции. Ако София разполагаше с необходимия суверенитет и самостоятелност във воденето на външна политика, България на първо място би проявила интерес към енергийни проекти, съвместни с Русия", убеден е експертът.

Пет години след спирането на проекта "Южен поток" България отново се мъчи да стане страна-транзитьор на руски газ - този път в рамките на "Турски поток", допълва изданието, цитирано от БТА.

Станислав Бишок изтъква, че България проявява интерес и към общи с Русия инфраструктурни и логистични проекти, също и в сферата на селското стопанство. София би желала Русия да отвори пазарите си за български стоки, добавя той. Аналитикът съзира "голям потенциал" в руско-българското икономическо сътрудничество, най-вече в информационните технологии, медицинската промишленост, енергийното, транспортното и селскостопанското машиностроене. България вече е натрупала и позитивен опит от експлоатация на обекти, конструирани и строени с руско оборудване и технологии, подчертава наблюдателят.

Взаимните посещения, диалогът между руски и европейски политици водят до общо разбиране - поне на нивото на отделни държави, "че историята със санкциите не е вечна, а Москва и европейските държави имат далеч повече общи интереси, отколкото разделителни линии", резюмира експертът на "Економика сегодня".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен42Да бе, всички виждаме какво се направи за 10 години - най-бедната държава в ЕС с най-голямата разлика в доходите на бедни и богати. Държава от които младите бягат и в която една банда краде бюджет и еврофондове. Всички виждаме много добре една умираща държава.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42По твоята логика ако си някоя фирма топеща от доставки на газ и строителство. Това е бозаво обяснение. Измисли нещо по умно. Всички виждат, колко неща се направиха през тея 10 год. Няма нужда тебе да слушаме, като имаме очи.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Ако си собственик на някоя от фирмите точещи бюджета и еврофондовете, то - да, ти получаваш помощи от ЕС. Ако си редови гражданин на България, ти не само, че не получаваш помощи от ЕС, но от джоба ти се пълнят европейските фондове, плащаш вноската. Освен това, заради членството и "помощите", България се отказа от мита, което уби промишленост и селско стопанство, останаха само обръчите точещи "помощите".
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България се мъчи" ..Първата част на изречението е граматически правилно формулирана. Втората част на изречението "...пак да стане транзитьор на руски газ" е граматически грешна, практически невъзможна, логически абсурдна, и исторически - неслучвала се
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37България не е съюзник на САЩ, а васал
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Няма такива независима държава. Има съюз. Тея глупсоти... независима държава е Македония.. Ей там в нищото и никой не го интересува. Ние получаваме милиарди помощи от ЕС и е нормално да се съобразяване с тях? 7 милиарда евро ни дават на 4 години. Тоя паток изобщо не е в играта за печалби. Ако неможе да смяташ научи се :)
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VБЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК НА САЩ, НЕ НА РУСИЯ!
34
5
 
5
 
! Отговори
ЗА 31 преди 4 години
До АнонименА защо не продаде русофилите на Русия? Те са си техни.
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ ИМА ОБИДНО И УНИЗИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ. РУСИЯ ВОДИ АГРЕСИВНА ХИБРИДНА ВОЙНА С БЪЛГАРИЯ.
32
1
 
10
 
! Отговори
кон с татация преди 4 години
То с цуни гуни и хилене не става.Трябва и подпис.
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Газпром не транзитира само руски газ, а и такъв от Казахстан, Азербайджан и др. Та ако погледнеш картата ще ти стане ясно, че Украйна няма нищо общо с маршрута, както и това, че през България е най-краткият път за транзит към Европа.Ако бяхме независима държава, досега щяхме да имаме втори АЕЦ и щяхме да прибираме такси за транзит 600-700 млн. на година. Освен това цената на газа за нас щеше да бъде възможно най-ниската. Икономиката на северна България щеше да се утрои.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво Ксро стане Турция? Ще забранят руската газ за ЕС и край. Няма от къде да влезе. Както виждаме турски поток го няма. Само бла бла бла. Малко по нежно да говорят с нас вече стават арогантни.
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не купи руски самолети, Ердоган купи руски С-400. Много вероятно е Ердоган да стане транзитьор на руски газ и да си посрои завод за немски таратайки.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Медведев е пропуснал да каже, че интереса на България е руския газ да прискига по най-късия и рентабилен път до нас, а това е пререз Украйна.Не случайно газопровода през Украйна е построен по време на "братушкането" именно защото е най-изгодния за Русия, Украйна и България !
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС спря Южен паток. И ни компенсира с пари за Балкан, които са доста. Реално ние сме напред, защото Южен поток щяхме да го избиваме дълго. А балкан го плати ЕС.България, няма как да не се съобрази с свойте съюзници, които искат газ от другаде. Това е положението. Ако Русия се беше държала по човешки с България можеше да се напънем.. Ама като ни казват от къде ни е долна азбуката :)
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКойто не е живял в Русия не е виждал мизерия
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че има снимка на вожда много приказки и нищо. Все едно някой да иде при английската крлица да и каже че иска да изнася пъжки за Англия и да се снима.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е живял е Русия ,няма как даразбере,поне нещата от повърхността.Може да е империя,но не е унижила,оби-дила никого.Баце си тръгна сопнат отМосква,при неприключило по протоколпосещение.Затова има да плащаме дълго време и да се гъбаркат с нас.Имахора ,които казват това на тиквин, аматой си мисли,че ще мине метър.И т. н.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Ако искат тяхна си работа. Ние сме част от ЕС и решаваме общи приоритети. Ако искат да сложим бспп, че да си направят тръбата :)Ако искат.. Други играчи, ще вземат техното място. Азарбаджайн, Турция, Израел , Египет, САЩ и др. Балкан вече е построен.. Който се включи включи.
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЛУЖИ ЗА ОПРАВДАВАНЕ НА ТЪПАНАРСКИТЕ КОМПЛЕКСИ НА РУСНАЦИТЕ. АКО МНОГО ЗНАЯТ ДА СИ СЕДЯТ ДОМА. НА БЪЛГАРИЯ НИЩО РУСКО НЕ Е НУЖНО, НАЙ-МАЛКО ПАЗАРИ.