Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа

Възможно е да не се формира арктически лед през септември
19 авг 2019 12:02, Петя Славова
127
Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа
Снимка: БТА

Учени от университета в Синсинати установиха, че е възможно да се прекрати напълно формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури на въздуха се повишат с 2 градуса Целзий, съобщи Физ.орг.

Това ще доведе до катастрофични промени в полярните екосистеми, пише БТА. Резултатите от извършеното моделиране показали, че съществува 6-процентна вероятност морският лед през лятото да изчезне, ако климатичното затопляне надхвърли с 1,5 градуса Целзий температурните стойности от прединдустриалната епоха. При повишаване на температурата с 2 градуса Целзий вероятността нараства с 28 процента.

Още по темата

През месец септември, смятан за преходен период между лятото и зимата, е най-малка площта на ледената покривка в Северния ледовит океан. Ледът постепенно изчезва от юни до септември, а през есента покритите с лед площи отново започват да нарастват. Но изчезването на ледената покривка през септември забавя връщането на Арктика към зимния режим, а това застрашава тюлените и белите мечки.

В съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, за да се избегне свързаният с климатичните промени катастрофичен сценарий. Учени от Австрия, Франция, Великобритания, Германия и Швейцария наскоро заключиха, че топенето на вечната ледена покривка и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще доведат до неизбежно повишаване на температурите над допустимите граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 35Не се притеснявай, можем и сами
37
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До 27: Не съм съгласен, че ще е по-евтино! Крайбрежията обикновено са най-развитите икономически зони, където се произвежда и най-значимата част от БВП. Отделно и почвено-климатичните условия са най-добри там. Къде ще се изселят милионите хора, ако изоставят тези зони? В пустините ли мислиш да се заселят, или в джунглите? Ясно е, че ще скъпо издигането на диги навсякъде, но въпросът е дали е възможно при друг тип икономика, а аз мисля че е възможно, от гледна точка на разполаг. ресурси.
36
2
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Единствения вариант човечеството да намалее с 95% или да изчезне напълно днес е някакъв космически катаклизъм, нищо на Земята не може да ни унищожи.
35
2
 
0
 
! Отговори
Хъ до 34 преди 4 години
Няма да ни погубят всичките (също като първобитните хора), някои може и да останем :-)
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Защото плякамНе се и съмнявам, че би избил стотици милиони хора, за да спасиш някакви мечки и тюлени - типично секта мислене на един полиран мозък.
33
2
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
И кои сме ние, кои сте вие? Ти си може би правоверния екоталибан, а аз съм лошия неверник? След като не вярвам във вашите бръщолевения съм враг и трябва да бъда унищожен. Много сте елементарни вие сектантите, имате си едни заучени лозунги и си ги повтаряте до припадък, мисъл никаква. Ти днес живееш в един удобен, благоденстваш и сигурен свят, благодарение на хора като мен, които мислят, опират се на логиката и търсят решения, а не на сектанти деграданти като теб.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95% от човечеството няма да преживее започналото обръщане на полюсите. Когато магнитното поле намалее и почти изчезне в периода на смяната за няколстотин години, слънчевата радиация ще достига до повърхността и това ще предизвика измиране на растителния и животински свят за няколко години, след това без храна човешката популация ще се разпадне, войни за ресурси и накрая рестарт на системата. кой разбрал - разбрал
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХъИ как точно повишение от 3 метра в продължение на десетилетия на нивото на световния океан ще доведе до апокалипсис и някакви огромни жертви? Не са сериозни тези неща, абсолютно секта говорене, създаване на масови психози и т.н. Първобитния човек с примитивните си познания се е справил с несравним катаклизъм като ледена епоха, сега някакви си 3 метра щели да ни погубят - хем е смешно, хем е тъжно.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 27Вие хората я променяте средата и "благоденствате", ние хората ви опрявяме бакиите, те хората ни гледат сеира. Престани с лозунгите и некомпетентните опити за съждения. Не ти се получава.
29
1
 
2
 
! Отговори
гг преди 4 години
Целта на това Парижко споразумение ми звучи абсурдно - "увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса." Все едно да се оптиват да спрат слънцето да грее или вятъра да духа :)
28
8
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Такова нещо като наука екология няма и никога няма да има, същото важи и за климатология. Климатичните промени няма как да доведат до апокалипсис, човечеството ще е оцелее, ще имаме лек дискомфорт и толкова, нищо фатално. Ние хората винаги сме променяли околната среда, така че да живеем в благоденствие и сигурност, в бъдеще ще имаме технология за абсолютен контрол над глобалния, а и локален климат. Такива изтерясали сектанти като теб, нито един проблем няма да решат, напротив вие ги създавате.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хъ до 24Според по-песимистичните сценарии може да стене и през този век. Част от пишещите тук биха могли да го видят с очите си.
26
1
 
3
 
! Отговори
До икономист преди 4 години
Успех!След като си икономист, може да си направиш сметката колко страни по света имат възможнстите на Холандия, за да се защитят поне частично.А и проблемът не се свежда само до крайбрежието и необходимостта от нови диги с няколкометрова височина. Такива ще трябва да се изградят и по протежение на заустващите в моретата реки. Мостовете над тях ще трябва да се надстроят. С покачването на нивото ще се вдигнат й подземните води. А това значи наново и за всичката съществуваща инфраструктура...
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До %"Да бе капиталистите ти виновни.Викаш, комунистически китай хич не замърсява.А петрола на комунистическа Венецуела не гори до въглероден двуокис.Аман от бузлуджански глуппаци.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистТюлените и белите мечки на практика нямат такъв принос към намаляването на рибните запаси. Вероятно въобще нямат - основи на екологията (науката екология, а не природозащитата). Диги няма да могат да построят навсякъде при пълно разтопяване на снеговете - преселването ще бъде по-лесно и несравнимо по-евтино. Така че нищо от икономиката няма в коментара ти.
23
5
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Пичове, представете си, че това са симптомите на предстоящо разместване на полюсите, тяхното препозициониране. Вечен Лед ще има, ама на друго място. Географията и климата на планетата, коренно ще се променят, защото те са необходими за новият тип човечество. Сегашното е скончило;))) Ще има и нов континент за него. Въобще, казано ви е: "Ново небе и нова земя, защото сегашните небе и земя вече преминаха";)))
22
3
 
0
 
! Отговори
Хъ до 24 преди 4 години
Да ама това ще стане след няколко века, когато се стопи всичкият лед на земята.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХъСъс 70 метра щяло да се покачи. Писаха наскоро. Навсякъде при това положение ще има преселване на крайбрежните райони.
20
3
 
10
 
! Отговори
Защото плякам преди 4 години
Е аз предпочитам мечкитр пред 800 млн гладни арабухи ромеи и жълтури.Просто мечките са ми по симпатични и не толкова нагли.
19
19
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Сценарият може и да не е чак толкова катастрофичен, при положение, че след като изчезнат тюлените и белите мечки, ще има повече риба за нас хората! Не, че не обичам животните, но в момента по Света има над 800 милиона гладуващи хора, които са ми по-скъпи. Ще се изградят диги, които да защитават крайбрежните райони от наводненя, с което ще предотрвратим изселването на милиони хора към вътрешността на континентите.