Саудитска Арабия отвори врати за чужди туристи, включително жени

Въвежда се нов визов режим за 49 държави, алкохолът - забранен
27 сеп 2019 08:30, Елка Василева
29
Саудитска Арабия отвори врати за чужди туристи, включително жени
Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия отвори вратите си за чуждестранни туристи с въвеждането на нов визов режим за 49 държави и с призив към чуждестранни компании да инвестират в сектор, за който се очаква да носи 10 процента от БВП до 2030 г., предаде Ройтерс.

Ултраконсервативното мюсюлманско кралство, което е относително затворено от десетилетия, през последните години разхлаби установените строги социални правила като разделянето на мъже от жени на обществени места и изискването жените да бъдат напълно покрити с черни роби, наречени абая.

Ръководителят на комисията по туризъм и национално наследство Ахмед ал Хатийб каза в интервю за Ройтерс, че черните роби няма да са задължителни за жени туристки, но те трябва да са със скромно облекло, включително и на обществените плажове.

Ал Хатийб посочи, че алкохолът остава забранен и че " в Саудитска Арабия ще има достатъчно туристи, които да се наслаждават на други неща".

Визи ще могат да се получават онлайн на цена от около 80 долара, като няма да има ограничения за жени, които искат да пътуват без мъж придружител. Достъпът до свещените градове Мека и Медина ще е ограничен за туристи.

По-късно днес ще бъде съобщено за кои държави се отнася новият визов режим, но Ал Хатийб каза, че Китай, Япония Европа и САЩ се сред тях.

Досега чужденците, пътуващи в Саудитска Арабия, бяха главно работници и техни роднини, бизнесмени и мюсюлмански богомолци, които получаваха специални визи за Мека и Медина.

През декември бяха въведени електронни визи за спортни събития и концерти.

Новият визов режим е част от амбициите на фактическия управник - престолонаследника Мохамед бин Салман, да развие нови клонове на промишлеността и да отвори обществото, включително и чрез отмяна на забраната за забавления, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая снимка е като взета от маалата в Пазарджик
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори в Алепо е по-безопасно и интересно от СА.
22
0
 
11
 
! Отговори
Нормален човек преди 4 години
Без термоядрена 75 мегатона под мишница не отивам там по никакъв повод.
21
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
На екскурзия в център за бавно развиващи, благодаря. Тук е било същото по време на Борис 1ви, мопа за под, ранното християнство. По време на комунизма и фашизма е било същото. Това са разновидности на системата Талмуд. На арабите още не им е позволено да имат ренесанс и индустриална революция, те са роби на Израел и бачкат на ишлеме.
20
0
 
5
 
! Отговори
Катано Ямазаки преди 4 години
Счупих си краката, тичам на екскурзия в Самодивска Мангалия. Ама ако може да си получа визата от посолството им в Истанбул. Там където се крият нинджите и хашишините. Но ще отида със самурайски меч от Хотори Ханзо и ще настане тарантиновска веселба. Блъдбат масакър.
19
1
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
аз имам предложение за уникални развлечения, никъде ги няма на друго място - публично обесване и бичуване, пребиване с камъни и евентуално подходът към Хашоги. Като знам колко психично болни има по света, няма да смогнат на туристи
18
1
 
14
 
! Отговори
Паднах от бързане преди 4 години
Какво да им гледаш освен пясъка, хората в чаршафи и камилите? Архитектурни чудеса, измислени и построени от чужденци ли? Модернизирали се, да бе. Наскоро по нов начин си пролича какво представлява ислямът - задължили емиратския космонавт ал-Мансури да се моли в орбита пет пъти според часовия пояс на Мека. Значи това е най-важното и в космоса. А при саудитите мракобесието си остава много по-страшно, както ще да лъжат.
17
0
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Ко да прая в Арабия, тия луди ли са? И шейха да ми се обади да ме покани няма да отида.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и мазохистката трябва да е коя де е жена че да отиде там като турист...рискува мулти изнасилване на всеки ъгъл и има по малко права от куче...
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
утре тръгвам
14
1
 
15
 
! Отговори
алоо преди 4 години
Хамериканците като толкова много бленуват за свобода и демокрация по света,защо решиха да "демократизират" Либия,Афганистан,Ирак,Сирия и т.н.,а Саудитска арабия,която никой не отрича е страната с най-големи ограничения по отношение на свобода, никога даже и не са били предупреждавани да смекчат донякъде ултрабруталните си закони? Питам русофобите(***)...
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерси, ама ще пропусна. 80 долара за да се обличам като пингвин?! Хайде няма нужда!
12
0
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
и пари да ми давате, не отивам при тея чаршафи :)
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега като почнат тълпите от туристи да се наслаждават на чаршафи + джамии + камили + пясък. И без пари не могат да ме накарат да отида.
10
7
 
5
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Българските па.ча.ври да де чувстват свободни да заминават и да не се връщат ако могат.Няма да липсват спокойно даже няма и да се разбере че не присъстват тук.
9
0
 
23
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
Скромно облекло по плажовете, неопрен може би?!?
8
0
 
27
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Черни чаршафи гледам достатъчно в Европа.Онзи ден щях да сгазя един Батман на пешеходна пътека щото беше сумрак ,а то( не го знам мъж или жена беше) тръгна да пресича без да се огледа.Че и 80 евра да давам за виза...
7
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Благодаря, няма нужда.
6
2
 
36
 
! Отговори
Каза-Нова преди 4 години
Аз ще ходя в Испания и Италия да изплакна окото. Тези черни чаршафи ко да ги гледам.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
две меки китки на мотор гледат два чаршафа, страшен туризъм ще е да гледаш пясък и разхождащи се мумии