Жените в Саудитска Арабия вече могат да служат в армията

Те ще получават звания от редник до сержант
3 окт 2019 21:00, Елка Василева
14
Жените в Саудитска Арабия вече могат да служат в армията
Снимка: архив, Reuters

Саудитските власти за пръв път разрешиха жени да носят служба във въоръжените сили на страната, съобщи в. "Аш Шарк ал Аусат", цитиран от ТАСС.

Отсега нататък жени ще могат да служат във всички родове войски със звания от редник до сержант.

Бившият шеф на оперативния център за гражданска защита в Саудитска Арабия Хасан аш Шахри, цитиран във вестника, нарича това решение "напредничава стъпка във вярната посока". Военната служба отваря "широки възможности" за жените, заявява той.

Доскоро Саудитска Арабия бе смятана не само за най-затворената арабска страна в света, но и за най-консервативната в отношението към жените.

Саудитското общество изискваше от тях да спазват нормите на пуританския ислям. Щом обаче властта бе поета от крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и от сина му принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, нещата коренно се промениха.

Основен двигател на прогреса стана приетият план "Визия-2030" - комплекс от икономически и социални реформи, които засягат по-специално положението на жените и им дават възможност да станат пълноправни членове на обществото, напомня ТАСС, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще и на ръце да почнат да ходят, все същите кютюци си остават.Там развитие никога не е имало, няма в момента и НИКОГА няма да има.ислям и прогрес са две различни и противоположни неща.
9
0
 
5
 
! Отговори
13 преди 4 години
Това е успешна стратегия на служителите на бензиностанцията. Тъй като жените им са мумифицирани още от родилното, те развиват миризма на мумии намазани с пот и урина. Ако вражески войник простреля пустинна мумия пържена в черен чашаф от раждането, и няма противогаз, той е мъртъв, няма как да се предпази. Ако е снайперист и мумията е далче, но наблизо има камили и гущери, простреля ли я ще има косвени жертви. Бензинаджиите са хитри.
8
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
И сега като се юрнат...Много път трябва да извървят саудитците, за да заприличат на нормална държава като ОАЕ например.
7
0
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ей сега всички арабки се юрнаха да стават саудитски тюлени! На вид поне го докарват. И нямам предвид, че са мускулести като тюлените от американските специални части, а истинските тюлени.
6
0
 
8
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Аз не бих избягала там никакви пари не могат да спестят унижението мъжа ти да спи с 5 жени освен с теб. Предпочитам на улицата да прося но не и това. Не ги разбирам тия извращения.
5
0
 
7
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Акога ще имат право да не делят мъжа си с други жени? Това с армията не е голямо чудо. Не е на далавера да си в казармата.Даже си е кофти.
4
0
 
17
 
! Отговори
Даже преди 4 години
и през час да пускате статия за Саудитска Арабия, пак не искам да ходя там! Бях няколко пъти принудително(по работа) и видях какви са. Там и сега жените правят каквото искат, стига да са от богато семейство. Като отидат в Катар, ОАЕ, Бахрейн- мале, мале, още на летището са с минижупа и цигарата. Дано да им позволят да носят форма, че тез чаршафи ще са най-смешните аскерки.
3
1
 
11
 
! Отговори
Ще служат. преди 4 години
Ама за да задоволят сърбежът на някой генерал.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама със бурки ли ще ходят на война или не?
1
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 4 години
в. "Аш Шарк ал Аусат", цитиран от ТАСС.============И какво ни интересува това нас, НОРМАЛНИТЕ хора? Дайте нещо за това, КОЙ и КОГА ще служи в Българската Войска! А за главорезите на Мохамед малко ни е зор - мъже или жени, пак ще колят!