Мощен тайфун парализира Токио, взе четири жертви

Над 6 милиона души са призовани от властите да се евакуират
12
Мощен тайфун парализира Токио, взе четири жертви
Снимка: Reuters, архив

Четирима души загинаха и 17 са в неизвестност, след като най-мощният тайфун от десетилетия парализира Токио, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

Властите отмениха призори предупрежденията за проливни дъждове и опасност от наводнения за района около столицата след преминаването на тайфуна Хагибис.

Вниманието сега е насочено към Фукушима, където Токийската електрическа компания съобщи за нередности в отчитането от сензорите, следящи водата в АЕЦ "Фукушима Даичи", която бе поразена през 2011 г. от земетресение и цунами.

Четирима души загинаха в префектурите Чиба, Гума, Канагава и Фукушима, посочи обществената телевизия Ен Ейч Кей. Сред тях е 60 и няколко годишен мъж, открит в наводнен апартамент в град Кавазаки. В неизвестност са 17.

Силните дъждове предизвикаха преливане на река в префектурата Нагано, на северозапад от Токио. Някои къщи край р. Чикума са почти изцяло залети от вода. Поне един човек бе спасен с хеликоптер от покрива на къща. Част от автомобилен път бе отнесена от наводнение.

Над 6 милиона души бяха призовани от властите да се евакуират. Съобщава се за около 80 ранени, над 270 000 домакинства са без ток.

Според правителството това може да се окаже най-силната буря, преминала през Токио от 1958 година. За едно денонощие в курортния град Хаконе паднаха 939 мм дъжд.

"Хагибис", което означава "бързина" или "скорост" на един от езиците, говорени във Филипините, достигна снощи главния японски остров Хоншу. Малко след това в Токио бе отчетено и земетресение с магнитуд 5,7.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ЯпонияТокиотайфун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
наистина са за уважение тия хора!..То не са тайфуни,земетресения "като добър ден",то не бяха атомни бомбандировки,атомни аварии,...но японците работят и живеят..Ние ,ако бяхме на тяхно място,отдавна щяхме да сме изчезнал народ..Тука падне един малко по-сериозен дъжд и блокира цялата държава....Явно Господ ни пази,но ...защо ли?Впрочем,да не богохулствам,но Той не ни е опазил както трябва..Ето-ШАЙКАТА от суперпрестъпници ,самонарекла се "герб",за 10 години разруши до основи правилата по
2
1
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 4 години
Японците нямат грешка те, *** балканският селяндурин от тях да се учи, а не само да плюе по комшиите като Турция например и по какво ли не. Все някой му е крив на бай ***, а пък все кьоравото гледа и айляк
1
0
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Нямат късмет японците с тази земетръсна зона върху, която се намират, а и други природни бедствия, като тайфуните, но пък не се отчайват от ситуацията, което е похвално. :)