Вместо Brexit: Шефът на британския парламент излиза в пенсия

Емблематичния Джон Бъркоу влиза в политиката през 1997 година
11

В деня, в който Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз, страната се разделя с една от централните в сагата Brexit фигури. Както обеща по-рано, днес председателят на британския парламент Джон Бъркоу се оттегли в пенсия.

Още по темата
Характерният дрезгав вик, с който призовава за ред в парламента, спечели на Бъркоу световна популярност. А острият език и ярките му вратовръзки го направиха една от най-разпознаваемите фигури в британската политика.

Като младеж Бъркоу е тенисист номер едно на Великобритания. Астмата и ниският му ръст обаче го спират от преследване на спортна кариера.

Избран за депутат от Консервативната партия през 1997 година, през 2009 колегите му го посочват за "пръв сред равни". Оттогава Бъркоу неуморно играе ролята на арбитър в разгорещените парламентарни дебати, разказва за него телевизия Bulgaria ON AIR.

56-годишният Бъркоу ще остане в историята най-вече с ролята си в дебатите за Brexit. Той не позволи нито на Тереза Мей, нито на Борис Джонсън да внесат за пореден път за гласуване сключените от тях споразумения.

Заради отстояването си на парламентарните процедури си спечели остри критики от страна на привържениците на Brexit и дори опит да бъде отстранен от поста. Въпреки това в последния си работен ден Бъркоу е изпратен с почитания от всички политически групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Този е голям пич. Евала му правим
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голям праз
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мен 4ХОра в такива позиции, рядко им е проблем възрастта, ако решат да се пенсионират.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Такива хора, дори не се допускат. Говорил ли си скоро с депутат? Половината са "от кол и въже". Все едно говоря с някой, дето е завършил 9ти клас и мете улиците.
6
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 4 години
Въпросния Бъркоу е известен и с това,че ходеше на работа пеша, без охрана. В България-държава с един файтон хора властта не желае сда се срешне с народната любов.
5
2
 
15
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Едно сравнение с оная *** Цвета , от с.Болярово ,Ямболско.Дето не знае къде е Китай и Виетнам.Но гледа Боко в очите и ръси "пекински" мозък.
4
4
 
17
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Какво коментирате само - как викал, какво бил известен! А направи ли му на някого впечатление годините за пенсия - 56? А тука, ако можем и до 170 години ще ни карат да работим, зер *** няма кой да ги хрантути.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е невъзможно да съществува човек като него. Дори и да имахме традиции в парламентарното върховенство, едва ли някой щеше да оцелее на удари от всякъде.Един вид, по отношение на дебатите в парламента, през последните годините се доближат до нашия "парлментаризъм".
2
3
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Беше забавен тоя - О-о-о-рде-е-е-р, ордер...
1
5
 
18
 
! Отговори
May God bless UK! преди 4 години
Една епоха в британския парламент си отиде с него.Нека новото поколение покаже на какво е способно, но без самоделки като боджо и садък.Бог да благослови Англия и Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия.Амин!